Nagrade Mlekarne Celeia: S kmetije z Bezine letno mlekarni dostavijo 800 tisoč litrov mleka

Rozmari Petek Rozmari Petek
10.04.2023 02:55

Mlekarna Celeia, največja mlekarna pri nas, ki je še v celoti v slovenskih rokah, je pred kratkim že 41. leto zapored razglasila največje in najkakovostnejše dobavitelje mleka.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prejemniki priznanj za največje količine oddanega mleka: (z leve) Frančišek in Jožica Rotnik, Marko Obrul in Primož Cizej. Priznanja sta podelila vodja nabave osnovne surovine v Mlekarni Celeia Alenka Ivanšek in direktor Vinko But.
Rok Deželak/Mlekarna Celeia

Največ, več kot 800 tisoč litrov mleka, je mlekarni dobavila kmetija Marka Obrula z Bezine pri Slovenskih Konjicah, najkakovostnejše mleko glede na skupno število mikroorganizmov prihaja s kmetije Marka Jakopine iz Olimja, najkakovostnejše glede na skupno število somatskih celic pa s kmetije Janeza Rateja iz Dramelj. Med rekorderji je bil pred leti koroški kmetovalec. Zakaj ga ni več v samem vrhu, ni znano, saj Mlekarna Celeia zadnja leta, odkar je vodenje mlekarne prevzel Vinko But, nagrad svojim dobaviteljem mleka ne podeljuje več javno.

Največjim in najkakovostnejšim dobaviteljem mleka (v Mlekarno Celeia vsak dan prispe 170.000 litrov svežega mleka s 600 kmetij iz savinjske, šaleške, koroške, širše celjske in kozjanske regije) so se v Mlekarni Celeia že zahvalili na nedavnem letnem srečanju rejcev, zanje najpomembnejšem dogodku leta: "Naš dogodek ima dolgo tradicijo in več namenov. Zahvalimo se našim kmetom, brez katerih naših izdelkov ne bi bilo. Tako želimo ohranjati povezanost in zavedanje, da ob vseh cenovnih, poslovnih, proizvodnih in drugih izzivih skupaj sestavljamo eno verigo in da je pomemben vsak člen, da veriga zdrži vse pritiske," je o pomenu sodelovanja s kmeti in kmetijskimi zadrugami povedal direktor Vinko But in hkrati poudaril, da pri količinah in kakovosti ne štejejo le prva tri mesta, ampak čisto vsako sodelovanje s kmetijo, ki ohranja tradicionalno slovensko prirejo mleka.

"V življenju imaš določene cilje in nagrada je zagotovo potrditev, da delaš prav. Osebno mi pomeni zelo veliko, čeravno to ni le moj trud, temveč trud naše celotne družine, saj so v delo vpeti še moja oče in mama ter žena in trije otroci. Vsi skupaj smo ponosni, da z naše kmetije prihaja kakovostno, zdravo mleko," je ob prejemu nagrade dejal Marko Obrul, ki je mlekarni prodal 808 tisoč litrov mleka. Drugi največji dobavitelj mleka v letu 2022 je Primož Cizej s Podvina pri Polzeli (z dobrimi 734 tisoč litri), tretja pa sta Frančišek in Jožica Rotnik z Raven pri Šoštanju z več kot 631 tisoč litri oddanega mleka.

Mlekarna Celeia
Rozmari Petek

Mlekarna Celeia vsako leto s priznanjem nagradi tudi kmetijske zadruge, katerih člani so v odkup prispevali največ mleka. Na prvem mestu po dobavi je Kmetijska zadruga Šaleška dolina s skoraj 15 milijoni litrov mleka. "Nagrada je priznanje za naše rejce, ki celo leto zares delajo petek in svetek, če se izrazim slikovito. Skoraj 15 milijonov litrov mleka je kar lepa spodbuda, da gremo naprej proti 20 milijonom. Še naprej se bomo trudili, da bo imela Mlekarna Celeia zares odlično mleko iz naših krajev," je dejal direktor kmetijske zadruge Ivan Drev. Po številu oddanih litrov mleka je bila v letu 2022 na drugem mestu Kmetijsko-gozdarska zadruga Slovenske Konjice z dobrimi 10 milijoni litrov, le malo za njo je bila Kmetijska zadruga Šmarje.

Proizvodnja sira v Celei
Rok Deželak

Kakovost mleka v Mlekarni Celeia ocenjujejo v dveh kategorijah, po skupnem številu mikroorganizmov in skupnem številu somatskih celic. Najkakovostnejše mleko po skupnem številu mikroorganizmov je s kmetije Marka Jakopine iz Olimja, na drugem mestu je Rajko Gračner iz Prešne Loke pri Sevnici, na tretjem pa Roman Knez iz Sela nad Laškim. Najkakovostnejše mleko glede na skupno število somatskih celic prihaja s kmetije Janeza Rateja iz Dramelj, drugo mesto je zasedla kmetija Janeza Gorinška iz Gabrovelj pri Slovenskih Konjicah, tretje pa kmetija Viljema Topliška iz Spodnjega Tinskega, Loka pri Žusmu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta