Ne le kitajska, domača gripa lahko terja življenja

Rozmari Petek Rozmari Petek
29.01.2020 17:57

Odzivnost prebivalcev celjske regije na različna cepljenja je večja od slovenskega povprečja, še vedno pa večina ljudi sezonske gripe ne jemlje dovolj resno, čeravno zaradi nje letno v Evropi umre 40 tisoč ljudi

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Cepljenje proti gripi 
Profimedia

Skorajda ni šole ali vrtca v regiji, kjer ne bi v zadnjih tednih opažali zdesetkanih igralnic in učilnic. Gripa in drugi virusi so trenutno v populaciji do 14 let v porastu, opažajo tudi v celjski območni enoti Nacionalnega inštituta za javno zdravje. "Pričakovati je, da bo gripa množičneje zajela tudi odrasle in starejše. Tako se bo povečal pritisk na bolnišnično zdravljenje. Pri otrocih namreč gripa poteka relativno blago," opisuje predstojnica enote in specialistka epidemiologije prim. dr. Alenka Trop Skaza. A kljub temu, da smo sredi sezone gripe, še vedno svetuje cepljenje. "Res je, da se zaščita ustvarja deset do štirinajst dni po cepljenju, ampak kljub temu je cepljenje še vedno umestno in priporočljivo," dodaja.
Lani se je proti gripi cepilo zgolj 4,9 odstotka ljudi, kar je še vseeno bolje kot leto poprej, ko se je proti gripi cepilo 4,5 odstotka ljudi; med zdravstvenimi delavci ta delež ni bistveno večji - cepi se v povprečju 14 odstotkov zaposlenih. "Skandinavske dežele, dežele Beneluksa in Velika Britanija imajo cepljenih več kot 80 odstotkov ljudi, starejših od 65 let," dodaja Trop Skaza, ki ocenjuje, da se bo v tej sezoni proti gripi vendarle cepilo več ljudi. "Razdeljenih je bilo bistveno več odmerkov cepiva kot lani. Predvsem, ker je omogočeno brezplačno cepljenje za najbolj ranljive skupine ljudi, torej starejše, kronične bolnike, nosečnice (tem cepljenje še posebej priporočamo, saj s tem s protitelesci zaščitijo tudi še nerojenega otroka, ki ga kasneje do starosti pol leta ne smemo cepiti) in ekstremno debele osebe."

Alenka Trop Skaza še vedno, tudi v sezoni gripe, priporoča cepljenje. 
Rozmari Petek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta