Neverjetno odkritje: Povsem mogoče je, da bo v Celju nastal eden bolj popolnih antičnih ambientov

Rozmari Petek Rozmari Petek
29.04.2019 15:40

Po srečnem naključju so se ohranile freske in tudi poslikan strop. Motiv za zdaj še uganka, vsekakor pa edinstvene najdbe spreminjajo znanja o nekdanji Celei.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Do višine 1,3 metra so se freske v bogati celjski vili ohranile. Vse ostalo je v fragmentih in čaka na restavratorska dela.
Pokrajinski Muzej Celje

Pred skoraj dvema letoma smo pisali o edinstvenih freskah, sorodnih znamenitim freskam, najdenim v Pompejih, na katere so v Celju naleteli ob obnovi tlaka Muzejskega trga, tako rekoč pred nosom Pokrajinskega muzeja Celje. Že tista najdba je bila tako posebna, da je občina spremenila plane in vložila dodatna sredstva za izgradnjo objekta, ki bo najdbe varoval na mestu samem - in situ.

Do višine 1,3 metra so se freske v bogati celjski vili ohranile. Vse ostalo je v fragmentih in čaka na restavratorska dela.
Pokrajinski Muzej Celje

Izobražena in velika

Predvsem pa najdbe živobarvnih fresk nakazujejo, da so bili takratni prebivalci mesta zelo bogati. Stanovali so v razkošnih vilah, velikih 29,6 metra krat 29,6 metra, kar je bilo enako dolžini 100 rimskih čevljev. Prav poslikave pa dokazujejo še, da so v Celei živeli ljudje, ki so dobro poznali sodobno rimsko literaturo.

Motivi, najdeni v Celju, so zelo podobni motivom iz Pompejev.
Pokrajinski Muzej Celje

Najboljše šele pride

A do tega, da bodo lahko obiskovalci tudi na lastne oči videli najdene freske in edinstveno stropno poslikavo, je še dolga pot. Pa čeprav so v Celju ravno minuli teden slovesno odprli podzemni objekt, vreden pol milijona evrov (denar je zagotovila občina), ki bo omogočal prezentacijo najdenih fresk. Freske so namreč trenutno še v koščkih. V 1400 zabojih hranijo okoli 55 tisoč fragmentov.

Izjemno dobro se je v Celju ohranil tudi strop ene od bogatih rimskih vil. Kaj natančno prikazuje, je še uganka.
Pokrajinski Muzej Celje
Nekateri motivi stropa, denimo Amor, so jasno vidni, drugi še skrivnost.
Pokrajinski Muzej Celje

V zasutju poslikan strop

Še večje presenečenje pa je arheologe v Celju pričakalo na dnu omenjenega zasutja, ki je zaščitilo freske. Naleteli so na ostanke poslikanega stropa.

Tako naj bi čez približno leto dni bil videti nov muzejski del Pokrajinskega muzeja Celje. Del, v katerem so našli izjemne freske. 
Nande Korpnik
Skladišče fragmentov najdenih fresk
Pokrajinski Muzej Celje
Ko bodo iz takšnih fragmentov sestavili celoto, bo morebiti Celje mesto z najbolj ohranjenimi rimskimi freskami.
Pokrajinski Muzej Celje
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta