Nostalgični sprehod skozi kuhinjo: Kako so se razvijali kuhinjski aparati

Klara Podergajs Klara Podergajs
12.06.2021 06:00
V Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri na Vrhniki so odprli razstavo 50 let uspešne zgodbe: 50 let tovarne Nazarje (1970-2020): Tovarna skozi čas.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
62 razstavljenih eksponatov so pridobili od sorodnikov zaposlenih v podjetju. 
Aleksander Šenekar

Ko pogledate po svoji kuhinji, kuhinji iz otroštva ali pa tisti pri starih starših, boste med drugim verjetno našli kak mali gospodinjski aparat, ki je bil narejen v Nazarjah. Podjetje iz Zgornje Savinjske doline je lani praznovalo 50 let obstoja in na razstavi prikazuje pester nabor izdelkov in svojo zgodovino.

S preprostih linij na digitalno

V pol stoletja se je iz "Gorenjevega obrata, ki je obsegal 1700 kvadratnih metov, in s prvim proizvodnim programom proizvodnje enostavnih stenskih kuhinjskih tehtnic za nemško podjetje Krups, izoblikovalo v danes enega najpomembnejših proizvodnih obratov za male gospodinjske aparate s kompetenčnim razvojnim centrom v skupini BSH," je povedal direktor BSH Hišni aparati Boštjan Gorjup. Iz podjetja z 68 zaposlenimi in 15.000 izdelanimi aparati se je razvilo v podjetje, ki zaposluje preko 1700 ljudi, na leto pa izdela več kot osem milijonov malih gospodinjskih aparatov. V svoji zgodovini so se srečali tudi z marsikaterimi izzivi. V devetdesetih se je zamenjalo lastništvo, ob osamosvojitvi Slovenije so se soočili z veliko izgubo jugoslovanskega trga, pozneje pa še z uničujočimi poplavami, ki so prihodnost tovarne v Nazarjah postavile pod velik vprašaj, kot je povedal Gorjup. V letu 2020 je tovarna prejela naziv najboljša tovarna leta v Sloveniji, hkrati pa tudi naziv najboljše evropske tovarne na področju velikoserijske proizvodnje. V tem času je tovarna s preprostih proizvodnih linij prešla na sodobno opremljeno digitalizirano proizvodnjo. V sklopu praznovanja pol stoletja obstoja tovarne so zasadili 2000 medovitih lip. Razdelili so jih med zaposlene, da je vsak posadil lipo v domačem okolju, prav tako so vsaki občini v Zgornji Savinjski dolini predali 50 lip. Sodelujejo tudi pri dobrodelnih projektih, projektu #začebele, pomagajo osnovnim šolam in drugim ustanovam.

Poleg starejših gospodinjskih aparatov so na ogled postavili tudi sodobnejše in tehnološko bolj zahtevne aparate. 
Aleksander Šenekar

Pogled v preteklost

Razstava je nastala v sodelovanju podjetja s Tehniškim muzejem Slovenije, ki letos praznuje 70 let. Zajema predstavitev zgodovine podjetja BSH Hišni aparati Nazarje z izdelki, ki predstavljajo pomemben del tehniške dediščine. "Od 132 eksponatov smo 62 aparatov, predvsem iz zgodnejših obdobij proizvodnje, pridobili od naši zaposlenih. Njihovi sorodniki starejše generacije te aparate še skrbno hranijo. Nekateri aparati so še danes, kljub visoki starosti, aktivni pomočniki v marsikateri kuhinji," je pojasnila asistentka vodstva podjetja Alenka Grašič.

Mogoče je videti po desetletjih razporejene male gospodinjske aparate, ki so jih izdelovali v tovarni od leta 1970 naprej. Med njimi so stenske kuhinjske tehtnice, ročni mešalniki, namizna vaga, rezalniki, sušilna havba, strojčki za vakuumiranje, kavni mlinčki in tudi zahtevnejši univerzalni kuhinjski roboti, tehnološko najbolj kompleksni kavni aparati in napredni univerzalni kuhinjski aparat Bosch Cookit. Razstavljeni so tudi zelo sodobni aparati, ki so vezani na funkcijo Home Connect, kar pomeni, da lahko naprave upravljamo preko mobilnih aplikacij, tudi če ne stojimo zraven aparata.

Linija stenskih kuhinjskih tehtnic. V prvem letu delovanja tovarne so jih izdelali kar 15.000. 
Hp

Hrana v letu 2021

Navezuje pa se tudi na letošnje leto, ko ima hrana še posebno mesto, saj je Slovenija nosilka prestižnega naziva evropska gastronomska regija 2021. Razstava je prva v vrsti dogodkov, ki so del projekta Tehnika v gospodinjstvu. Ta osvetljuje pomen sonaravnega bivanja in trajnostnega razvoja gastronomije. Tehniški muzej je varuh in skrbnik bogastva s področja tehnike, znanosti in inovatorstva. "Področje tehnike oblikuje naše življenje. Vključuje vse, kar je izdelal človek, in tudi vse pripomočke, s katerimi je to izdelal. Govorimo o pridobivanju in predelavi naprav in pripomočkov. Tehniška dediščina preprosto ni nič drugega kot ohranjena skupina predmetov in naprav, ki pričajo o prizadevanjih človeka," je pojasnila direktorica muzeja dr. Barbara Juršič. V muzeju bodo pripravili še lastno razstavo Človek in hrana: V začaranem prehranskem krogu. Prehransko verigo bodo predstavili skozi razvoj tehnike pridelave, predelave in uživanja hrane ter ravnanja z odpadki. Na Jakopičevem sprehajališču v Tivoliju pa bo tudi razstava Ustvarjalnost je super hrana, ki jo organizira Urad RS za intelektualno lastnino v sodelovanju s Tehniškim muzejem. Prikazali bodo preplet področij intelektualne lastnine, kulturne dediščine in hrane.

Razstava je nastala ob 50. obletnici tovarne. 
Aleksander Šenekar
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta