Nov incident v celjski bolnišnici: Starš bolnega otroka kričal na osebje, nato zagrozil še s streljanjem

Rozmari Petek Rozmari Petek
23.01.2024 14:00

Starš bolnega otroka zaradi čakanja nasilno stopil v ambulanto, kasneje grozil še po telefonu. Vrste na urgenci so dolge, ker je lažje do zdravnika priti v urgentnem centru. V bolnišnici so obsodili nasilje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Celjska bolnišnica: "Nasilje zato odločno obsojamo in takšne dogodke predajamo v obravnavo ustreznim organom."
Andrej Petelinsek

Na urgentnem centru Splošne bolnišnice Celje se je pretekli konec tedna zgodil nov izgred, so danes sporočili iz celjske bolnišnice. "Enega od spremljevalcev bolnega otroka je čakanje tako razburilo, da je z brco v vrata nasilno vstopil v ambulanto Pediatričnega urgentnega centra in s kričanjem verbalno napadel osebje ter zahteval takojšnjo obravnavo. Ko je osebje na pomoč poklicalo varnostno službo, je gospod skupaj z družino zapustil bolnišnico in ga ob prihodu varnostnika ni bilo več v čakalnici. Kasneje je po telefonu poklical v ambulanto in zahteval, naj ga osebje pokliče takrat, ko bo ob prihodu v bolnišnico takoj obravnavan. Ko mu je osebje povedalo, da bo otrok ob prihodu v bolnišnico ponovno triažiran in obravnavan v skladu s stopnjo nujnosti, je zagrozil, da bo prišel v bolnišnico in vse postrelil. Osebje je o klicu poročalo naši varnostni službi, ki je ukrepala v skladu s sprejetimi protokoli. Zaradi dogodka so številni zaposleni, ki delajo na najbolj izpostavljenih deloviščih, ves čas dostopnih prebivalcem naše regije, pretreseni in zaskrbljeni," so sporočili iz bolnišnice.

Obravnava zahteva čas, poudarjajo v PUC

Pretekli konec tedna, v času incidenta, je bilo v Pediatričnem urgentnem centru v čakalnici večje število čakajočih, dodajajo. "Pediatrični urgentni center (PUC) Splošne bolnišnice Celje je odprt 24 ur na dan 7 dni v tednu in je namenjen za obravnavo nujnih stanj otrok do 18. leta starosti. V PUC otroke napotujejo zdravniki s primarnega nivoja naše in drugih regij, veliko jih v urgentno obravnavo pride samih, brez napotnice. Zaradi velike dostopnosti PUC-a se zgodi, da starši, kljub dežurni službi v domačem zdravstvenem domu, vozijo otroke več deset kilometrov daleč v PUC, kjer posledično prihaja do velike gneče. S tem se podaljša obravnava vseh otrok. Velika večina, od 75 do 90 odstotkov obravnav, je nenujnih. V PUC se trudimo, da je, ne glede na vse razmere, obravnava vsakega otroka strokovna, a to zahteva svoj čas," dodajajo in ob tem ponovno opozarjajo, da bi se v delo PUC morali vključevati pediatri iz primarnega nivoja zdravstvenega varstva celjske regije, saj gre za delo v urgentni službi, ki bi ga moral opravljati vsak zdravnik ob svojem rednem delu (razen seveda zakonskih izjem). "Trenutne razmere pa so popolnoma drugačne. V delo v PUC se vključujejo specialisti in specializanti naše bolnišnice ter nekaj specialistov in specializantov iz mariborske regije, in ob takšnih pogojih ekip v času povečanega obiska ni mogoče krepiti," pojasnjujejo.

Vzrok ni povezan s stavko

Vzrok za incident ni povezan s stavko zdravnikov in zobozdravnikov, saj so otroci do 18. leta po zakonu zaščitena skupina pacientov v času stavke, zato se vse pediatrične obravnave izvajajo nemoteno na vseh nivojih zdravstvenega varstva. "Razumemo tesnobo in frustracije zaradi morebitnega dolgega čakanja na obravnavo in izvide, a nasilje ni in nikoli ne bo pravi odgovor za reševanje kakršnih koli problemov in v nobeni od svojih oblik ni sprejemljivo. Nasilje zato odločno obsojamo in takšne dogodke predajamo v obravnavo ustreznim organom."

Ravno pred letom dni je pacient z vraščenim nohtom zaradi čakanja fizično napadel dva zdravstvena delavca v Urgentnem centru Celje; diplomirani medicinski sestri je poškodoval prste in jo spravil v tak šok, da je doživela srčni infarkt, drugega zaposlenega je s čelom udaril v obraz, da je zakrvavel z nosu. Tudi ta primer je v obravnavo vzela policija. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta