Ob palčkih ni Marinka Zorec nikoli slabe volje

Tina Murko Gajšek
25.08.2020 06:10

Svoj vrt je spremenila v deželo palčkov. Družbo jim delajo tudi drugi pravljični in dobrovoljni liki

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marinka Zorec je v 15 letih na svoj vrt postavila že okoli 500 palčkov.
Tina Murko Gajšek

Dobrodošli v pravljični deželi palčkov, na svoj vrt že ob najavi po telefonu nasmejano povabi Marinka Zorec. Pobočje nad hišo, kjer živita z Jožetom Vitasovičem, na Jelovem, lučaj iz Radeč, kjer je bil nekoč vinograd, je zdaj posejano s palčki vseh velikosti, ki vrtnarijo, nazdravljajo, počivajo ... S 500 palčki in še nekaterimi drugimi veselimi in pravljičnimi bitji. Tako so med palčki tudi rdeča kapica in volk pa volk in sedem kozličkov, Stan in Olio ter nekaj psov, opica in nekaj Sneguljčic - da krotijo svoje palčke, se pošali Zorčeva.

Najraje ima palčke vrtnarje

Med palčki v zbirki Marinke Zorec so med drugim palček s sodčkom piva, s pipo, z mušnico pa z veverico. Zorčeva ima v svoji zbirki tudi palčka z nogometno žogo, palčka, ki se z nahrbtnikom odpravlja na pohod, palčka z zalivalko in z lopato. Eden od palčkov igra na harmoniko, drugi si je na hrbet oprtal koš, tretji poležava na hlodu.
Druščina več sto palčkov se je začela s palčkom s svetilko. Marinka ga je kupila v Celju in mu nato na Jelovo prinašala vedno nove prijatelje. "Najraje imam te s samokolnicami ali vedri, da mi pomagajo. Ko delam na vrtu, pravim, da mi kaj pripeljejo ali mi nosijo vodo, da zalijem svoje rože," se nasmehne zbirateljica.

Palčkom je dodala še druge pravljične junake.
Tina Murko Gajšek

Tudi polomljeni so ji pri srcu

Tako je že več kot 15 let. Takrat je prvega palčka res pripeljala iz Celja, a v naslednjih letih je po palčke potovala tudi v Italijo, na Poljsko in v Romunijo. Marsikatere počitnice so bile tako povezane z nakupi novih palčkov. Če je le mogoče, jih gresta z možem iskat sama.
Njihovo zbiranje sicer ni najcenejši hobi. Manjši palčki stanejo okoli 50 evrov, najdražji na vrtu pa je stal 250 evrov. Nato je treba zanje še skrbeti - redno jih je treba barvati. Rdeče čepice in bele brade ter oprave im prebarva skoraj vsako leto, odvisno, kako prizanesljivo je do palčkov vreme. Na močnem soncu začnejo barve prej bledeti, poškoduje jih tudi toča.

Palčki se vedno vrnejo

Pred nekaj leti so Marinki nekaj palčkov ukradli. Čeprav jih je veliko, takoj opazi, če kateri manjka. "Takrat mi je policist sicer rekel, da se palčki vrnejo, pa sem odvrnila, da samo v pravljici. Ampak so v resnici prišli nazaj," veselo pove.

Na Marinkinem vrtu je bil prvi palček s svetilko, nato so se mu pridružili številni drugi.
Tina Murko Gajšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta