Pivovarna Laško z novim pivom, njeni odvetniki pa nad zakonca Šrot po skrite milijone

Rozmari Petek Rozmari Petek
21.01.2020 17:19

Medtem ko pivovarniški odvetniki lovijo 51-milijonsko premoženje, ki sta ga pred njimi skrila zakonca Šrot, v Laškem gledajo v prihodnost s pivom 0,0.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V zadnjem desetletju je bilo precej slovenskih pijačarskih podjetij prodanih tujim lastnikom, tudi obe največji pivovarni.
Rozmari Petek

Nekdanji direktor Pivovarne Laško Boško Šrot in njegova soproga Anica Šrot Aužner v tem letu nimata miru. Oba sta bila že januarja v sodnih dvoranah. Nekdanja Pivovarna Laško, danes Pivovarna Laško Union (PLU), namreč od svojega nekdanjega direktorja, ki je poskušal postati lastnik pivovarne, ter podjetja Atka-Prima, ki je bilo takrat v njegovi lasti in lasti njegove žene, poskuša izterjati odškodnino. Pravzaprav je PLU že leta 2018 vložila izvršbo v višini 51 milijonov evrov, vendar si z njo ni mogla pomagati, saj sta zakonca premoženje, kolikor sta ga še imela, prekanalizirala drugam ali ga vsaj "primerno" obremenila. Tako sta denimo, je jeseni 2018 poročalo Delo, najela posojilo pri Dolenjskem listu in ob tem zastavila 20-odstotni delež medijske družbe NT & RC, ki je last podjetja Atka-Prima, dodatni 12-odstotni delež pa prodala družbi Radio Tednik Ptuj. Tako sta PLU in družbi Delo, ki je tudi tožila zakonca, tik pred nosom obremenila poslovne deleže, ki bi bili vsaj nekaj vredni.

Odvetniki vztrajajo, čeprav novi lastniki o zgodovini ne vedo nič

A odvetniki Dela in PLU še niso povsem obupali. Ravno včeraj so se udeležili prve obravnave, v kateri poskušata PLU in Delo izpodbijati pravna dejanja zakoncev, in sicer dejstva, da je Boško Šrot na svojo ženo prepisal polovico stanovanjske hiše in več kot 30 tisoč delnic Pivovarne Laško. Marca, ko se bo obravnava nadaljevala, bo na prostor za priče stopil kar Boško Šrot, ki naj bi opisal podrobnosti "glede dobrovernosti oziroma nedobrovernosti tretjih v zvezi s škodljivostjo tega posla", so pojasnili na sodišču. Zaslišali naj bi tudi zastopnike PLU in Dela, kar pa je pravzaprav tudi po mnenju odvetnikov nesmiselno, saj v obeh upravah sedaj sedijo drugi ljudje, ki o preteklem dogajanju iz prve roke ne vedo veliko. "Iskreno rečeno, o tem ne vem nič ali vsaj zelo malo. To za nas niti ni več tako relevantno. Za nas je pomembno vse, kar je povezano s pivom in s tem, kako peljati posel v prihodnje," je včeraj, ko je predstavitev načrtov po naključju sovpadla z obravnavo preteklih potez na sodišču, na "vprašanje zgodovine" odgovoril glavni direktor PLU Zooullis Mina.

Z brezalkoholnimi pivi "rešen" proizvodni obrat v Laškem

Sam prihodnost med drugim vidi v brezalkoholnih pivih. V Laškem so ravno včeraj prvič v zgodovini zvarili pivo Laško, ki ne vsebuje alkohola, po okusu pa naj bi bilo skoraj identično alkoholnemu pivu; na trgovskih policah bo februarja. "Več kot 32 odstotkov odraslih se vzdržuje pitja alkohola, 45 odstotkov jih izbira bolj zdravo hrano in pijačo. Na prvi pogled bi dejali, da je to za nas, pivovarje, slaba novica. A dejansko je ravno obratno. Če nam uspe iz piva odstraniti alkohol, lahko zadenemo terno," je pot, ki jih je pripeljala do novega, tokrat laškega brezalkoholnega piva, opisal direktor marketinga v PLU David Zappe. Po enem letu so prišli do več kot 50 različnih okusov brezalkoholnega laškega, med katerimi so s pomočjo tujih in domačih degustatorjev izbrali okus, ki so ga iskali.

Glavni direktor Pivovarne Laško Union Zooullis Mina 
Rozmari Petek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta