Po aferah v celjski bolnišnici soočanje z izgubo

Gordana Possnig Gordana Possnig
08.07.2022 06:25
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Celjsko bolnišnico čaka v prihodnjih mesecih težka pot sanacije.
Arhiv Sbc

Splošna bolnišnica Celje (SBC) je bila v zadnjih nekaj letih zaradi afer, ki so jo doletele, vseskozi v središču pozornosti. Afere so bile, kot smo večkrat poročali, posledica političnega kadrovanja in kasneje nezakonitih potez vodstva SBC ter posledično izgubljenih tožb na delovnem sodišču. Upati je bilo, da se bodo zadeve umirile z novim poslovnim in strokovnim vodstvom. Februarja je namreč bolnišnica dobila novega starega strokovnega direktorja, Franca Vindišarja (ta je bil pod prejšnjo vlado sicer dobro leto državni sekretar na zdravstvenem ministrstvu), novi poslovni direktor je po nepričakovanem februarskem nepreklicnem odstopu poslovne direktorice Margarete Guček Zakošek maja postal nekdanji prvi mož Tuš Holdinga in Petrola Aleksander Svetelšek.

Izguba iz več razlogov

Zadnja odmevna zadeva v zvezi s tretjo največjo covid bolnišnico pri nas pa je prišla na dan pred dnevi, ko so na zdravstvenem ministrstvu obelodanili podatke o poslovanju bolnišnic v letošnjih petih mesecih. Prve posledice slabih poslovnih rezultatov in poslovanja je zaznala nova vlada, ki očitno vidi rešitev v imenovanju novih predstavnikov v svetu zavoda. Zamenjali so namreč vseh pet članov, ki jih je nastavila vlada Janeza Janše in nastavili svoje predstavnike. To so Andrej Klasinc, Sebastijan Pungračič, Primož Stošicki, Mitja Pirman in Ana Pleško. Kdaj se bo sestal svet zavoda v posodobljeni sestavi, še ni znano, saj se člani o datumu seje, na kateri bodo tudi izvolili novega predsednika, še usklajujejo. Je pa znano, da jih čaka skupaj z vodstvom SBC težko delo, saj so izgube zelo velike.

V prvih petih mesecih so v SBC namreč zabeležili 4,4 milijona evrov primanjkljaja (lani v celotnem letu štiri milijone). Vprašanje o razlogih za visoko izgubo smo naslovili na celjsko bolnišnico. V odgovoru so zapisali: "V obdobju od začetka januarja do konca maja poslovni rezultat naše bolnišnice izkazuje okrog 4,4 milijona evrov izgube. Približno tretjina te izgube gre na račun nižje realizacije opravljenega dela glede na plan. Manjši obseg rednega programa dela je bil opravljen zaradi potrebnega zagotavljanja zdravstvene oskrbe pacientov s covidom-19. Ta je bila v prvih štirih mesecih še dokaj velika, statusa covid bolnišnice pa nimamo več od 1. junija. Preostali del izgube, približno dve tretjini zneska, pa gre na račun višjih stroškov delovanja. V preteklih mesecih so se namreč močno povišali stroški dela, energije in vode, zdravil in zdravstvenega materiala ter storitev. V bolnišnici že pripravljamo ukrepe za konsolidacijo poslovanja, usmerjeni pa bodo tako v prihodkovno kot v odhodkovno stran."

Pomanjkanje kadra

V SBC pa se ne soočajo samo s finančnimi zagatami, ampak tudi z vse večjim pomanjkanjem kadra za delo. Redno je namreč mogoče opaziti oglase, ko vabijo med sebe tako kadre za delo na medicinskem področju kot v bolnišnični kuhinji. Na naše vprašanje, kako je trenutno s kadrom, so nam odgovorili: "V bolnišnici je bilo na dan 31. maja zaposlenih 2086 ljudi, kar je 23 manj kot v enakem obdobju lani. Največji primanjkljaj je še vedno na področju zdravstvene nege, predvsem pri zaposlovanju za določen čas za nadomeščanje daljših bolniških ali porodniških odsotnosti. Kandidate pa iščemo tudi za delo v službi za prehrano. Tukaj iščemo predvsem kuharje, ki se zaradi velikega povpraševanja med gostinci le redko odločijo za zaposlitev v javnem sektorju."

Aleksander Svetelšek, poslovni direktor
Gordana Possnig

Posledica epidemije covida je pričakovano v bolnišnicah tudi podaljšanje čakalnih dob na večini zdravstvenih pregledov. Po podatkih na dan 31. maj se je število čakajočih na zdravstvene storitve v bolnišnici od začetka letošnjega leta povečalo za 3,2 odstotka. Število čakajočih se je povečalo pri vseh skupinah zdravstvenih storitev, največ pri prvih pregledih, sledijo operacije in diagnostika. Najmanj se je povečalo število čakajočih na kontrolne preglede.

Franc Vindišar, strokovni direktor celjske bolnisnice
Gordana Possnig

Okolica bolnišnice pa že kaže napredovanje nadomestne novogradnje, ki se je sicer začela tik pred začetkom epidemije, februarja 2020. Prva faza, ki obsega izgradnjo dozidave in nadzidave obstoječe stavbe urgentnega centra do tretje podaljšane gradbene faze v petih nadstropjih, se počasi zaključuje. V prihodnjih dveh mesecih bodo potekali tehnični pregledi, primopredaja pa je načrtovana za drugo polovico avgusta, pojasnjujejo v SBC.

Ob tem je treba dodati, da je država že zagotovila potrebna sredstva za drugo fazo nadomestne novogradnje, ki zajema finalizacijo gradbenih in obrtniških del ter opremo drugega, tretjega in petega nadstropja. V pripravi je javno naročilo, ki ga vodi ministrstvo za zdravje. V bolnišnici pričakujejo, da bo razpis objavljen že avgusta.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta