Poletni glasbeni večeri v Žički kartuziji: Dve desetletji odličnih koncertov

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
15.06.2023 07:00

Že tradicionalni poletni večeri v Žički kartuziji so popestreni s številnimi glasbenimi nastopi. Prvi letošnji bo že jutri ob 20.30.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rozmari Petek

S toplejšim vremenom se prebudi tudi Žička kartuzija, ena največjih turističnih znamenitosti v občini Slovenske Konjice. Predvsem poletni večeri so med obzidji nekdaj mogočnega samostana že dve desetletji stalnica glasbenega utripa na Konjiškem, opomni Jerneja Ristič Levart, vodja občinskega Centra za kulturne prireditve Slovenske Konjice, ki upravlja ičko kartuzijo. Levartova ne skriva zadovoljstva, da so prav tradicionalni Poletni glasbeni večeri, ki jih organizirajo v kartuziji, ta izjemni prostor kulturne dediščine in spomenik državnega pomena, obudili v življenje, predvsem pa kartuzijo naredili prepoznavno ne samo v konjiški občini, temveč tudi zunaj njenih meja, od koder prihajajo vse številnejši obiskovalci. Na leto namreč Žičko kartuzijo, ki je od leta 2015 spomenik državnega pomena, obišče okoli 30 tisoč ljudi, v kar so všteti tudi tisti, ki pridejo sem na krajši obisk.

Obnovljena cerkev sv. Janeza Krstnika s pomično streho bo letos prizorišče kar dveh glasbenih dogodkov. 
Foto: Center za kulturne prireditve Slovenske Konjice

Siddharti prisluhnilo 2000 ljudi

"Res smo zadovoljni, da k nam po glasbeno doživetje prihajajo glasbeni sladokusci od blizu in daleč. Ne nazadnje smo v preteklih letih na prizorišču na prostem gostili številne znane goste, kakovostne glasbenike in izvajalce," poudari Levartova in našteje nekaj najbolj odmevnih glasbenih imen, ki so jih v Žički kartuziji gostili zadnji dve desetletji, in sicer vse od skupine Siddharta, ki je, kot pove Levartova, na prizorišče poletnih glasbenih večerov privabila rekordnih 2000 poslušalcev, do Nine Pušlar, Vlada Kreslina & Malih bogov, skupine Mi2, Gibonnija, Katalene, Maje Keuc & Uroša Perića, Nine Strnad, Alenke Godec, Nuške Drašček, Nuše Derenda, Anje Bukovec, zborov Carmina Slovenica in Perpetuum Jazzile … Kot še poudari vodja občinskega Centra za kulturne prireditve Slovenske Konjice, je Žička kartuzija edinstvena kulisa, ki obiskovalcem pa tudi nastopajočim ponudi nepozabno glasbeno doživetje. To organizatorji obiskovalcem obljubljajo tudi letos, jubilejni Poletni glasbeni večeri se bodo namreč začeli že jutri, v petek,16. junija, ko bodo obiskovalci lahko uživali v glasbeno-performativnem večeru Zvezdane Novaković s Čaralicami. Dogodek si bo mogoče ogledati v obnovljeni cerkvi sv. Janeza Krstnika. "Posebna energija tega prostora ter zavedanje o kulturnem in zgodovinskem pomenu kartuzije se kažejo prav z obnovo omenjene cerkve po več letih njenega propadanja," pojasni naša sogovornica in doda, da je država za njeno obnovo namenila dva milijona evrov. Projekt prenove cerkve sv. Janeza Krstnika je pripravil arhitekt Rok Žnidaršič iz ateljeja Medprostor, sicer prejemnik več odmevnih arhitekturnih nagrad in nagrade Prešernovega sklada.

Na prostem koncert Joker Out

Dva koncerta pa se bosta zgodila na odprtem prizorišču. V petek, 7. julija, bo ob 20.30 nastopila ena najbolj vročih skupin v Sloveniji ta hip, Joker Out, ki je barve naše države zastopala na letošnjem evrovizijskem odru v Liverpoolu. Teden dni kasneje, 14. julija, prav tako ob 20.30, pa bodo za dobro razpoloženje obiskovalcev pod milim nebom poskrbeli člani zasedbe Dan D s svojimi hiti.

Žička kartuzija ob poletnih večerih privablja številne ljubitelje dobre glasbe. Na prostem bodo letos nastopili Joker Out in Dan D.
Foto: Center za Kulturne Prireditve Slovenske Konjice

Zaključek Poletnih glasbenih večerov v občini Slovenske Konjice pa se obeta v cerkvi sv. Janeza Krstnika. V petek, 4. avgusta, bo tam ob 20.30 nastopil duo Silence, ki že več kot dve desetletji ustvarja glasbo za gledališča. Velik opus pa sta avtorja Boris Benko in Primož Hladnik ustvarila tudi s pokojnim režiserjem Tomažem Pandurjem. Poleg Poletnih glasbenih večerov bodo v soboto, 24. junija, ob 20.30 v edinstvenem ambientu Žičke kartuzije zadonele melodije dalmatinske Klape Šufit. Vstopnice za vse prireditve je mogoče kupiti bodisi v Centru za kulturne prireditve Slovenske Konjice bodisi pri Eventimu, medijski pokrovitelj dogodka pa je tudi Večer.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta