Pomen Centra ponovne uporabe Velenje v trajnostni in socialni naravnanosti

Larisa Jeknič
19.01.2022 06:00

Od začetka pa do danes so v uporabo vrnili že 258 ton izdelkov, samo lani 28. Center ponovne uporabe (CPU) Velenje je primer dobre prakse ekološkega gospodarstva.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Izbira v centru je izredno široka. V lanskem letu je bilo v njem opravljenih 4225 nakupov - 13 tisoč izdelkov je dobilo novo priložnost. 
Larisa Jeknič

Namen Centra ponovne uporabe (CPU) Velenje, ki deluje že deseto leto, so predvsem ekološko ozaveščanje, varčevanje z naravnimi viri in energijo ter zmanjševanje količin odpadkov. Tukaj lahko prebivalci Šaleške doline in vseh koncev Slovenije oddajo stvari iz gospodinjstev, kot so pohištvo, gospodinjski aparati, posoda, keramika, športna oprema, knjige, dekorativni dodatki in otroška oprema. Ob tem so v centru, ki deluje v Podjetniškem centru Standard, opozorili, da mora biti oprema še delujoča in primerna za uporabo. Pohištvo in gospodinjski aparati naj ne bodo starejši od deset let, izjema je starinsko pohištvo. Izdelke si je mogoče ogledati tako fizično na lokaciji kot na spletni strani velenjcan.si/cpu.

Ob vprašanju, kako pa so se znašli na vrhuncu epidemije covida-19, ko je bilo javno življenje ohromljeno, so povedali, da so na internet še vedno dajali objave izdelkov in njihovih cen, ljudje pa so lahko stvari ob upoštevanju ukrepov prevzeli pred poslovalnico.

Vsaka stvar najde kupca

Največje povpraševanje v CPU je po posodi, garderobnih omarah in enojnih posteljah, saj je v Velenju veliko delavcev, ki te stvari potrebujejo. Omare stanejo med 20 in 50 evri, tiste iz masivnega lesa pa 70. "Cen ne postavljamo kar na pamet, temveč pred tem presodimo kvaliteto in starost izdelka, prav tako se pozanimamo pri kakšnih mojstrih in pogledamo na splet. V glavnem pa se proda res vse in vsaka stvar ima svojega kupca," je pojasnila zaposlena v centru Tatjana Hojnik. "Imamo tudi izložbo izbranih kosov, ki jo menjujemo na tri mesece. Izložba se praktično vsa proda," je dodala.

CPU je vsestranski projekt. "Imamo delavnico, ko je treba kaj hitro popraviti. Izbrane kose pohištva naš mojster vzame v roke in iz njih naredi res lepe, takšne vintage kose. Imamo tudi šiviljsko delavnico, nekaj časa nazaj smo na primer šivali maske," je še povedala Hojnikova.

Pri umetniških delih morajo biti previdni. 
Larisa Jeknič

Ko so pod vprašajem starinski kosi, so zelo pazljivi. Glede tega so še posebej previdni, o tem, kolikšno ceno bodo zastavili, se pozanimajo pri več strokovnjakih. "Enkrat smo na primer dali sliko nekega priznanega avtorja po prenizki ceni, zato so nas tudi kontaktirali in nas na to opozorili. Posebej pri umetniških delih je treba biti izjemno previden, zavedamo se, da lahko na takšen način koga nehote užalimo," je opozorila.

Štiri zelena delovna mesta

Vsi izdelki, ki jih prejme center, so podarjeni. To pomeni, da se jim ljudje prostovoljno odpovejo, če presodijo, da bodo bolj koristili komu drugemu, ki bo takšnega izdelka, in to še po ugodni ceni, vesel. Poudarili so, da njihov glavni cilj ni prodati čim več izdelkov, temveč zgolj to, da se stvari ne mečejo stran in da najdejo nove lastnike, ki namesto da bi tak izdelek kupili v trgovini in s tem ne nujno sodelovali v verigi potrošništva, pridejo v center in ga najdejo tam.

"Mi vedno rečemo, odločitev je na posamezniku, ne glede na to, ali bo to stvar prodal, podaril, dal sorodnikom ali prijateljem. Nam je najbolj pomembno, da ne gre na odpad," je poudarila Hojnikova. Center ima tudi električni kombi, s katerim se vozijo po Velenju in izdelke prevzemajo na različnih lokacijah in tako donatorjem prevzem olajšajo tudi logistično.

V centru imajo na voljo tudi igrače za otroke. 
Larisa Jeknič

Dodala je še, da so ljudje, ne le prebivalci Šaleške doline, temveč nasploh Slovenci, vedno bolj ozaveščeni o okoljski problematiki v naši državi. "Ne le da nam ljudje prinašajo stvari od vsepovsod, tudi kupce imamo iz vse Slovenije," je pojasnila sogovornica. Tako so jih v zadnjih dneh na primer obiskali iz Krškega in Ajdovščine.

Center pa omogoča tudi štiri zelena delovna mesta. Ta so po Mednarodni organizaciji dela (ILO) definirana kot tista, ki omejujejo izpuste toplogrednih plinov, pripomorejo k boljšemu izkoriščanju energije in surovin, pomagajo varovati okolje in obnavljati ekosisteme ter sprejemajo politike prilagajanja podnebnim spremembam. Mestna občina Velenje za center letno nameni 38.000 evrov. Zelo pomemben je tudi s socialnega vidika. Cene so zelo ugodne, izdelki pa so lepo ohranjeni. Tako lahko po opazno cenejši poti zase in za svojo družino kvalitetne potrebščine najdejo tisti, ki so finančno v slabšem položaju in si takih stvari v navadni trgovini ne bi mogli privoščiti. V prodajalni je namreč ogromno stvari, med njimi otroške igrače, celo kengurujčki, pestulje in otroški vozički. "Nekdo na primer neke igračke ni več potreboval in jo je podaril nam. To igračko pa bo zdaj dobil neki otrok iz socialno šibkejše družine in je bo neizmerno vesel," je poudarila Hojnikova.

Da so v centru res socialno usmerjeni, so dokazali že v preteklosti. Pred nekaj časa so donirali več življenjskih potrebščin mamici samohranilki, ki je čez noč ostala praktično na cesti, in ji vsaj malo olajšali situacijo. Decembra so na primer donirali tudi posteljo za starejšo gospo, ki jo je nujno potrebovala. Nazadnje pa so skupaj so z materialnimi dobrinami priskočili na pomoč družini, ki ji je teden prej zgorela hiša. CPU sodeluje tudi s skupino prostovoljcev MC Udarnik Velenje in Centrom za socialno delo Velenje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta