Prenove celjskih šol: Največja naložba prizidek k Osnovni šoli Hudinja

Gordana Possnig Gordana Possnig
21.07.2021 06:00
Na celjskih srednjih šolah izvajajo običajna investicijskovzdrževalna dela, na I. gimnaziji dobili denar od šolskega ministrstva tudi za novo računalniško opremo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prizidek k OŠ Hudinja v Celju
Arhiv šole

Poletne počitnice so čas, ko se lahko kaj prenovi in posodobi tudi po osnovnih in srednjih šolah ter v vrtcih. Letošnje leto ni nobena izjema. Zato smo na celjski mestni občini povprašali, kaj vse bodo prenovili do konca avgusta in koliko bo to stalo. Na celjski občini nam je predstavnica za odnose z javnostmi Alja Tihle Hren odgovorila, da bodo to, kaj so prenovili in posodobili, kot vselej v minulih letih pojasnili na tiskovni konferenci tik pred začetkom novega šolskega leta. So nam pa poslali odgovor na naše vprašanje glede prizidka k Osnovni šoli (OŠ) Hudinja, še več informacij pa smo dobili od ravnatelja šole Jožeta Berka.

Na prizidek k šoli čakajo že vrsto let

Prizidek k OŠ Hudinja je trenutno največja investicija na področju šolstva v celjski občini. Osnovna šola Hudinja ima namreč trenutno prostorsko kapaciteto za 18 oddelkov oziroma za približno 400 učencev, v prihodnjem šolskem letu pa bo šolo obiskovalo več kot 510 učencev oziroma 23 oddelkov. V tem trenutku tako šolo obiskuje za dobrih 25 odstotkov otrok preveč glede na obstoječo kapaciteto.

Demografski podatki kažejo, da bodo v šolskem okolišu OŠ Hudinja tudi prihodnja leta številčne generacije otrok. V novem šolskem letu bodo tako šolanje začeli trije oddelki prvega razreda.

Vizualizacije dozidave OŠ Hudinja v Celju, arhitekt je Biro Ernst. 
Arhiv Mo Celje

"Pouk poteka v vseh mogočih prostorih na šoli - tudi v knjižnici in v igralnici. Vse učilnice na šoli so ves čas zasedene in to do poznega popoldneva, saj se je povečalo tudi število učencev v podaljšanem bivanju. Prostorska stiska se odraža povsod na šoli. Jedilnica ima tako 60 mest, na kosilo pa vsak dan pride več kot 400 učencev," pojasnjuje dolgoletni ravnatelj šole Jože Berk.

Gradnja težko pričakovanega prizidka na šoli se je začela v začetku letošnjega leta, končana bo predvidoma decembra. Vrednost investicije je približno 1,7 milijona evrov, Mestna občina Celje pa je za del sredstev kandidirala na državni ravni, z razpisom za sredstva Eko sklada in šolskega ministrstva. "Dela na prizidku lepo napredujejo. Takoj po koncu pouka so se začela dela v starem delu objekta, kjer bodo, predvsem v pritličju, preurejeni nekateri prostori. Najpomembnejše v tem delu je povečanje jedilnice, ki jo bomo dobili z rušitvijo stene učilnice, ki meji z jedilnico. Ker bo prizidek predvidoma končan konec koledarskega leta, v starem delu pa bomo izgubili nekaj učilnic, bomo imeli na začetku novega šolskega leta velike težave s prostorom. Organizacijo in izvedbo pouka bomo morali tako ustrezno prilagoditi, da se bomo z njo lahko izognili dvoizmenskemu pouku na šoli," dodaja ravnatelj.

Na GCC prenavljajo kotlovnico šole

Prenovitvena dela pa potekajo tudi na nekaterih srednjih šolah. Tudi letos se izvajajo običajna investicijskovzdrževalna dela. Na Gimnaziji Celje - Center prenavljalo fasado, stopnišča in steklene površine športne dvorane, prenavljalo šolsko kotlovnico, del podstrešja nad nekdanjimi hišniškimi stanovanji in stanovanje za gostujoče učitelje, prenavljata se tudi kabinet učiteljev športne vzgoje in ravnateljeva pisarna ter del spomeniško varovanega stavbnega pohištva. Ob tem pa se izvajajo tudi tekoča vzdrževalna dela, poteka tudi nadgradnja spletnih dostopnih točk po šoli. Skupna vrednost del je približno 200 tisoč evrov.

Vizualizacija prizidka k Osnovni šoli Hudinja v Celju, arhitekt je Biro Ernst
Arhiv Mo Celje

Na I. gimnaziji v Celju po besedah ravnatelja Antona Šepetavca izvajajo redna vzdrževalna servisna dela, belijo posamezne prostore, postavljajo nove table. V kleti nove športne dvorane so nedavno že uredili nove skladiščne prostore, kamor bodo zdaj lahko pospravili opremo za različne prireditve, ki jo imajo na šoli. Ob tem pa so že izvedli tudi večje popravilo na strehi, ki je začela puščati. Ravnatelja pa ob tem veseli, da jim ob strani stoji šolsko ministrstvo, od katerega so dobili okoli 40.000 evrov za prenovo računalniške opreme.

V Šolskem centru Celje so prav tako zavihali rokave, da bodo čim bolje pripravili šolske prostore do septembra. Na šoli bodo uredili novo kotlovnico, v celoti bodo posodobili informacijsko mrežo. Nad glavnim vhodom šole bodo zamenjali stavbno pohištvo in fasado. Fasado bodo prenovili tudi na stavbi, ki ima svoje prostore na Ljubljanski cesti. Učitelji praktičnega pouka v omenjeni stavbi bodo dobili tudi nove garderobe. Na stavbi, ki deluje v Kosovelovi ulici, pa bodo zamenjali 30 zvočnikov. Vse skupaj bo stalo okoli 180 tisoč evrov, 100 tisočakov bo šlo iz sredstev šole.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta