Pri okoljski sanaciji celjskih vrtcev napeto zaradi zemlje

Rozmari Petek Rozmari Petek
17.02.2020 16:57

Čeprav naj bi bilo ministrstvo deležno velikih pritiskov lokalnih ponudnikov, bodo zemljino za vrtec Ringa raja vendarle pripeljali iz prvotno načrtovanega Naklega.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vrtec Ringa raja čaka na novo zemljo. Kljub pritiskom bo ta prišla iz Naklega, ne iz Rup. 
Rozmari Petek

Kako potekata obnovi prvih dveh vrtcev, ki ju sanira država, bodo danes celjski svetniki izvedeli iz prve roke od predstavnikov ministrstva za okolje. Vrtec Mavrica je skorajda že končan; trenutno izvajalci čakajo le še na primerne temperature, da lahko na zemljino položijo travno preprogo. Pri vrtcu Ringa raja pa se je še do včeraj zapletalo. Neuradno naj bi podjetje Voc, ki sicer na razpisu ministrstva ni bilo izbrano kot izvajalec del, kar močno želelo (pritiski naj bi bili precejšnji), da bi nadomestno prst za vrtec pripeljali iz Rup pri Šmartnem v Rožni dolini, čeprav je v razpisu že bilo določeno, da bo zemlja prišla iz Naklega. Ministrstvo je sicer preverilo tudi to idejo, vendar se naposled odločilo, da bodo zemljo (voziti jo bodo začeli v tem tednu) vendarle pripeljali iz Naklega.
Svetovalka Voca dr. Cvetka Ribarič Lasnik je bila ob tem ogorčena: "To je vzorčni primer, kako se stvari ne počnejo. Z zemljo iz Rup ni nič narobe, neoporečna je. Ta zgodba bo dobila epilog!" Da s prstjo, razen da je nekoliko bolj kisla in bi jo bilo treba poapniti, ni nič narobe, se strinjajo tudi na ministrstvu. Vendar pa skupaj z nadzorniki projekta poudarjajo, da zemlja še nima potrebnih dokazil o ustreznosti (čeprav so jih k temu pozvali), zato je ne morejo uporabiti, časa pa ni več na pretek. Zato pričakujejo, da bo ponudnik zemlje zanjo do obnove naslednjega vrtca vendarle uredil vse ustrezne dokumente, ki bodo dokazovali primernost. Tako kot je to storil ponudnik zemlje iz Naklega, ki je ob gradnji naselja odkopano zemljo hranil in zanjo pridobil ustrezne certifikate. Tako ali tako zemlje iz Naklega za prenovo naslednjih vrtcev (razpis za naslednja dva vrtca naj bi bil objavljen še ta mesec) ne bo dovolj.
Zakaj je torej zaradi 300 kubičnih metrov zemlje toliko vroče krvi? Podatek, da od skupno 600 tisoč evrov vrednega projekta sanacije obeh vrtcev kar tretjina odpade na strošek neoporečne prsti, precej pojasni. Po drugi strani pa so starši v tem, da bi zemljo pripeljali iz Rup, že videli bojazen, da bi lahko bilo spet kaj narobe. Tudi na tem območju so namreč domačije, na katerih so izmerili do trikrat povečane vsebnosti kadmija. Predvsem pa se še spomnijo primera, ko so pri sanaciji vrtca Hudinja (to je opravljal Voc) med kamioni zemlje bili tudi takšni s preseženimi vrednostmi arzena, zato so kasneje zemljino na vsakem tovornjaku še posebej preverili in vgradili le tisto, ki ni odstopala od dovoljenih vrednosti težkih kovin. Ker, kot je že takrat poudarila dr. Helena Grčman iz biotehniške fakultete, je zemlja v okolici Rup naravno zelo heterogena.
Poenostavljeno rečeno, "lokalne" zemlje pri sanaciji vrtca Ringa raja ne bodo uporabili, ker ne upajo dati roke v ogenj zato, da bo ta res primerna, saj so dokumenti, ki so jih prejeli od ponudnikov, pomanjkljivi. To pa še ne pomeni, da ti isti ponudniki nimajo možnosti za to zemljo vendarle pridobiti ustrezne dokumentacije in jo ponuditi ob prenovi naslednjega vrtca v Celju. Še v tem letu naj bi ministrstvo saniralo štiri vrtce. Med izvajalci zagotovo ne bo celjskega Voca, saj je s tem, ko je pri vrtcu na Hudinji zavajal ministrstvo in poročal, da je sporno zemljino odpeljal v Zalog pri Novem mestu (ki je takrat bilo pogorišče), v resnici pa je končala med obema velenjskima jezeroma, izgubil potrebne reference.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta