Propaganda za sosežig odpadkov v TEŠ in proti njemu

Rozmari Petek Rozmari Petek
31.01.2020 15:37

Deljena mnenja, ali dopustiti sosežig v Šoštanju ali ne, so vedno bolj izrazita. V torek se na prvi okrogli mizi, ki jo pripravlja novoustanovljeno eko gibanje, obeta burna razprava

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Podpora sosežigu na eni in odločno nasprotovanje na drugi strani
Andrej Petelinsek

Od novembra lani, ko je Termoelektrarna Šoštanj (TEŠ) idejo o sosežigu odpadkov novinarjem prvič obširneje predstavila, je svojo promocijo še nadgradila. Projekt so tako na široko predstavljali še gospodarstvenikom v regiji, v torek zjutraj ga bodo velenjskim mestnim svetnikom, lansirali pa so tudi novo spletno stran (v ta namen so dodatno zaposlili osebo), kjer med drugim s podatki, koliko odpadkov ljudje sami ustvarimo in da bi bilo prav, da zanje tudi poskrbimo, trkajo na ozaveščenost bralcev in ponujajo rešitve.

Prednost delovnim mestom?

A že pred okroglo mizo so se po družbenem omrežju Facebook razplamtele debate. "Kdo pa so, smo, ste, da se lahko takole brez kančka strokovnega znanja, brez primerov dobrih in slabih praks v javnosti sploh pogovarjamo o tem? Za zdaj se javnosti predstavljajo predvsem 'znanstvena dognanja' enih za in proti. Smo se kdaj vprašali, ali so morda to le mnenja preveč glasnih, ki imajo svoj osebni interes," je opozoril Matej Jenko, sicer velenjski svetnik. "Žal smo izgubili kritično mnenje, izgubili smo zaupanje do stroke in zdaj se zdi, da lahko kar vsak pavšalno udriha po vsem. Pa ne bi smelo biti tako! V stroko je treba povrniti zaupanje, sicer nas bodo vodili populisti, ki bodo imeli osebne interese (ki praviloma gredo na škodo vseh!)," je zapisal Jenko. "Da ne bo pomote, nisem za in nisem proti. Sem proti, če bo to prineslo katastrofalne posledice za dolino, in sem za, če bo to prineslo delovna mesta in razvoj!"

Prvi okoljevarstvenik doline opozarja

Na odgovor ni dolgo čakal. Projekt bo v dolino prinesel štiri delovna mesta. Še bolj konkreten pa je bil Peter Rezman, eden od začetnikov gibanja Zelenih, ki so delovali v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je bila dolina najbolj onesnažena. "Že splošna razgledanost in izobraženost v današnjem času bi morala biti dovolj za vedenje, da ni možno varno kuriti smeti, ki so jim primešani ostanki PVC, v kotlu, ki je temperaturno prilagojen lignitu. Pika. Od tod naprej ni treba nič več debatirati in razmišljati, ampak zgolj prepovedati. Vse drugo je sprenevedanje in tehtanje kompromisov (cene), za koliko bi (pod)kupili lokalno politiko, da bo spirala možgane nam, prebivalcem, kot je bilo to v primeru bloka 6," je bil konkreten Rezman, ki malce dvomi celo o tem, kdo stoji za novim gibanjem (ti se namreč javno še niso izpostavili). "Vse drugo razen prepovedi kurjenja smeti s premogom v parnih kotlih TEŠ, kar se bo izcimilo iz te konkretne akcije, bo dokaz več, da gre za trojanskega konja, ki je vstopil v Velenjsko kotlino s pomočjo piarovskih intervencij skupin, ki vidijo v energetiki in komunalni dejavnosti (ločeno zbiranje odpadkov) v prvi vrsti 'posel stoletja'," je jasen Rezman, ki je leta 1991 s somišljeniki preprečil namero, da bi v Tešu sežgali zdravila, pa tudi sežig gudrona.

V Termoelektrarni Šoštanj so v preteklosti že poskušali kuriti zdravila in gudron.
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta