Reševanje dvorca Jelšingrad v Šmarjah pri Jelšah se nadaljuje

Rozmari Petek
15.11.2021 17:40

Občina bo kupila desetodstotni delež Jelšingrada, s tem bo narejen prvi korak k občinskemu reševanju dvorca.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Na seji bodo predvidoma 50 tisoč evrov sredstev, rezerviranih za čistilno napravo v Rogaški Slatini, preusmerili v postavko nakupa dvorca Jelšingrad.

Tina Murko Gajšek

Maja letos so svetniki Občine Šmarje pri Jelšah soglašali s predlogom svetnice in konservatorke v celjski enoti Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije Lucije Čakš Orač, da se v reševanje dvorca Jelšingrad poda občina, sicer bo zanj kmalu prepozno. Kot je takrat opozorila Čakš Oračeva, je lanski potres na Hrvaškem posledice pustil tudi na dvorcu Jelšingrad, ki je unikaten primer arabsko-mavrske arhitekture na Slovenskem. Težava je le, da prodajo dvorca pogojuje manjšinska lastnica, ki zaradi zamere, ki jo goji do občine, za svoj triodstotni delež pričakuje 100 tisoč evrov.

Ne glede na to se je občini s preostalima manjšinskima lastnikoma, ki imata tudi vsak nekaj več kot triodstotni delež, uspelo dogovoriti za odkup njunih deležev, vsak od njiju je privolil v 33 tisoč evrov kupnine, poročajo na občini. "Ta višina je, v skladu s pridobljeno cenitvijo, sprejemljiva. Nakupno pogodbo je možno skleniti še letos," pravijo. S tem namenom bodo na sredini seji 50 tisoč evrov sredstev, rezerviranih za čistilno napravo v Rogaški Slatini, preusmerili v postavko nakupa dvorca Jelšingrad.

Občina je sicer pred časom v proračunu rezervirala kar 300 tisoč evrov sredstev za nakup in delno popravilo strehe ter zaščito orientalskih stropov, ki so po potresu najbolj potrebni zaščite. Večinski lastniki dvorca, potomci Georga Zečevića, namreč pričakujejo okoli 280 tisoč evrov za dvorec. Vendar so svetniki jeseni večino sredstev iz te postavke zaradi prioritetnega kritja stroškov investicije v kuhinjo na Osnovni šoli Šmarje pri Jelšah morali prerazporediti. Občina namreč večinskega nakupa Jelšingrada tako ali tako kljub dogovoru z lastniki še ne more opraviti, ker morajo lastniki prej odstraniti vse lastniške plombe, ki so na nepremičnini.

Občina sicer ne namerava biti dolgoročna lastnica dvorca. So pa prepričani, da bodo, ko bodo sčasoma sami lastniki, veliko lažje našli strateškega zasebnega lastnika, hkrati pa bodo lahko poskrbeli za najnujnejše statične posege in tako dvorec ohranili v sedanjem stanju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta