S protestom bodo v Velenju zahtevali pol nižje cene ogrevanja

Rozmari Petek Rozmari Petek
22.01.2024 16:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Asmir Bećarević je v imenu Ljudske iniciative nanizal, kje vse bi lahko komunalno podjetje samo prispevalo pri ogrevanju doline.  
Rozmari Petek

"Za svoje 52 kvadratnih metrov veliko stanovanje sem dobila položnico z zneskom 155 evrov. Moja hči, ki ima povsem enako veliko stanovanje, je dobila račun v višini 120 evrov. Moja spodnja soseda, prav tako v povsem enako velikem stanovanju, mora plačati 280 evrov," je razlagala ena od Velenjčank. Razlike postanejo še bolj nenavadne, ko zraven doda enote porabljene energije. "Moja hči je porabila 90 enot, jaz pa, češ, 530 enot. Pa jaz v življenju nisem porabila toliko enot, kaj šele sedaj, ko je bil rekordno topel december. Stari ljudje v bloku si sploh ogrevati več ne upajo," je opisala. Kolikšna je poraba, iz prejetega računa ni mogla razbrati. Tudi klic v Komunalno podjetje Velenje (KPV) ni pomagal. "Je šlo pet sosed tja. Pošiljali so jih iz pisarne v pisarno, na koncu niso ničesar uredile. Jaz sem poklicala v Maribor, da so mi povedali mojo porabo," je dodala.

"Menimo, da so obračuni nezakoniti"

Ravno zato je poleg glavne zahteve - prepolovitve stroškov ogrevanja - ena od zahtev Ljudske iniciative, ki pripravlja sredin shod, tudi, da se energija odčitava, deli in obračunava brez posredniških podjetij. "Ko se ljudje obračajo na KPV, tam pravijo, da nimajo nič s tem, ker sami obračuna stroškov ne izvajajo, in da naj se obrnejo na upravnika. Slednji tudi pravi, da on tega ne izvaja, tako se na koncu ljudje nimajo na koga obrniti. Menimo, da so takšni obračuni nezakoniti," je bil v imenu Ljudske iniciative neposreden Asmir Bećarević. "Pričakujemo in zahtevamo od KPV, da prevzame odgovornost, in če že dovaja toplotno energijo, naj jo potem tudi pravično razdeli in pravično zaračuna,“ doda. Ne nazadnje položnice pošilja KPV. In to bi lahko, tako Bećarević, opazilo nesorazmerja pri izdaji položnic. Zato pričakujejo, da bo do konca januarja KPV z etažnimi lastniki ali individualno sklenilo neposredne pogodbe o nakupu in dobavi toplotne energije.

V sredo ob 15.15 bo na Titovem trgu protest.
Rozmari Petek

Pri priključni moči pa ne varčujejo

Zahtevajo tudi znižanje priključne moči za 30 odstotkov. Problematiko o previsokih priključnih močeh smo sicer v Večeru izpostavili že leta 2018, leto dni po prvem drastičnem dvigu nekoč najcenejšega daljinskega sistema ogrevanja (takrat je Termoelektrarna Šoštanj megavatno uro toplotne energije podražila z 11 evrov na 17, danes znaša že 89 evrov). Takrat so odjemalcem zaračunavali višjo priključno moč, kot je lahko pride iz Termoelektrarne Šoštanj (konkretno, do 250 megavatov priključne moči, medtem ko je lahko iz bloka 6 pride največ 120 megavatov). Res je, da bi sicer občani ob določenih pogojih dali predlog za znižanje priključne moči. "So nekateri poskusili, da so jim rekli, da lahko to znižanje upoštevajo šele pri naslednji ogrevalni sezoni. In veste, kdo je podpisan pod temi pravilniki KPV za znižanje priključne moči? Uroš Rotnik, nekdanji direktor KPV in Teša. Potem imamo župana, ki je tudi nekoč bil direktor Teša. Imamo tehničnega direktorja v komunalnem podjetju, ki je tudi nekoč bil v Tešu. Skratka, vsi odlično poznajo ta sistem. Obenem vsi energetski strokovnjaki pravijo, da so vse stavbe pri priključni moči predimenzionirane. Lahko bi brez kakršnega koli soglasja in predlogov etažnih lastnikov znižali priključno moč. A očitno to akumulirajo občinam nazaj skozi neke najemnine v višini šest milijonov evrov. To se nam zdi nedopustno."

In še odgovor na številne nasvete komunalnega podjetja kot tudi velenjskega župana Petra Dermola o tem, da bi že stopinja manj v stanovanju lahko prihranila od sedem do devet odstotkov energije? "Po naših zanesljivih podatkih v Ljubljani spuščajo v omrežje vodo s temperaturo med 85 in 95 stopinjami Celzija. V Velenju pa komunalno podjetje pri Teš vsak dan naročuje vodo s temperaturo 120 stopinj Celzija. Ali so oni kaj naredili za eno stopinjo? Niso. Že junija smo direktorju Gašperju Škarji povedali, naj osebe, ki naročajo vsak dan toplotno energijo, kdaj tudi pogledajo ven. Če se jim ne ljubi iz pisarne, naj jim on napiše delovni nalog in naj jih dvakrat na dan pošlje ven, da izmerijo temperaturo in naročijo ustrezno toploto. Že z naročanjem toplote bi lahko znižali znesek na položnicah," še pravi Bećarević. Zaradi naštetega občane pozivajo na sredin protest. "Če zahteve ne bodo izpolnjene, sledi stopnjevanje protesta in državljanske nepokorščine z referendumom, civilnimi tožbami, kazenskimi ovadbami in celo z blokado mesta. Spust cene ali pa stolček," je zaključila članica iniciative Sara Bajec.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta