Savinjski hmeljarji v soboto pričakujejo 170 romunskih delavcev

Rozmari Petek Rozmari Petek
08.04.2020 15:38

Po treh tednih jim je uspelo vse pristojne prepričati, da bo brez romunskih delavcev savinjski hmelj ostal na tleh, delavce pa jim medtem lahko speljejo Nemci.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Napeljevanje vrvic še lahko delajo manjše ekipe, za napeljevanje hmelja na vrvice pa potrebujejo velike ekipe. Zato upajo, da po sobotni skupini pride še ena velika skupina romunskih delavcev.
Andrej Petelinšek

"Ne znam vam povedati, kako zadovoljen sem v tem trenutku. No, še bolj bom, ko bom dejansko videl na dvoriščih naših hmeljarjev romunske delavce, ki naj bi v petek popoldne stopili na naše avtobuse in v soboto prišli k nam," opisuje predsednik Združenja hmeljarjev Slovenije Janez Oset. Kot smo pred tremi tedni opozarjali v Večeru, je hmeljarjem grozilo, da bi zato, ker romunski delavci, najbolj preverjeni delavci za opravila v hmeljarstvu, ne bi mogli v Slovenijo, ostali brez letošnje hmeljske letine. Takrat je sicer Oset opozarjal, da bi moralo biti pred veliko nočjo v Sloveniji od 800 do 1000 romunskih delavcev, a so k sreči nizke temperature, katerim smo bili priča, poskrbele, da se je rast hmelja nekoliko upočasnila.
V tem trenutku je treba najprej napeljati vrvice, malo kasneje pa je treba poganjke hmelja na vrvice tudi naviti. Zato v spomladanskem obdobju hmeljarji potrebujejo skoraj polovico več delavcev kot v času obiranja hmelja. V soboto jih pričakujejo 170, nekoliko kasneje (čez približno deset dni) upajo, da pride še ena, približno enako velika velika skupina delavcev v Slovenijo. Skupaj s tistimi, ki so že pred izbruhom koronavirusa prišli v Slovenijo (predvsem zato, ker so nekateri hmeljarji zamenjevali nasade), Oset ocenjuje, da bodo hmelj vendarle rešili pred pogubo. Če namreč hmeljskih poganjkov v 14 dneh ne spravijo na vrvice, ga lahko samo še pokosijo.

Hmeljarji so že nestrpni

Kot poudarja Oset, je bilo v zadnjih dneh potrebnega veliko usklajevanja med različnimi ministrstvi, saj bodo po delavce odšli avtobusi družbe Nomago, ki bi sicer te dni morali striktno stati v garažah (dovoljenje je moralo izdati infrastrukturno ministrstvo). Sprejeti je bilo treba tudi dogovor z Madžarsko, da bo konvoj štirih avtobusov z delavci lahko prečkal državo. "So pa zahtevali, da se prevoz izvede ponoči, zato bodo delavci v petek popoldne stopili na avtobus, nato celo noč potovali po Madžarski, v soboto pa jih pričakujemo v Sloveniji. Hmeljarji so že zelo nestrpni. Saj nekaj dela poskušajo opraviti sami, ampak morda lahko sam obdelaš kakšen hektar, ne pa 30 ali 40 hektarjev, kolikor imajo v povprečju nasajenega hmelja. Po fiasku z domačimi delavci pred leti smo tokrat spet poskusili z njimi. In ponovno se je izkazalo, da to ne bo šlo. Hmeljarji mi opisujejo, kako so celo dopoldne učili delavca, kako je treba 'špago vezati', potem pa je ta pustil vse skupaj in šel. So sicer izjeme, a redke," opisuje sogovornik. Ravno ta dejstva je v pismu predsednik vlade Janezu Janši in kmetijski ministrici Aleksandri Pivec opisoval Oset. Končno je v tem tednu dočakal klic vodje konzularnega sektorja pri ministrstvu za zunanje zadeve Andreja Štera in kmalu zatem so bile stvari urejene, poudarja.

Vstop le s potrdilom, da so zdravi

Če v teh dneh ne bi dobili romunskih delavcev, bi bila škoda nepopravljiva, še poudarja Oset. Ne le, da ne bi bilo koga, ki bi hmelj spravil na vodila, kar je ključno za rešitev letošnje sezone in za kar nujno potrebujejo velike ekipe. "Težava je tudi v tem, da bi nam te delavce speljali Nemci. Tudi tam si namreč, tako kot mi, z domačimi delavci ne morejo pomagati, zato že leta novačijo predvsem Poljake, pa tudi Romune so že začeli vabiti. Če nam jih speljejo, mi tukaj zmrznemo. Nemci za dela na hmeljiščih potrebujejo 80 tisoč ljudi. Ponje so letos šli celo z letali. Sem sicer tudi sam s tem poskušal, a to je še veliko težja pot," dodaja Oset, ki se je za romunske delavce boril v imenu 121 hmeljarjev, ki hmelj gojijo na skoraj 1600 hektarjih kmetijskih površin. "Seveda pa še vedno velja, da morajo k nam priti zdravi delavci, zato bo moral vsak ob vstopu na avtobus pokazati potrdilo, da je zdrav. Obenem morajo imeti urejeno romunsko agrozavarovanje, da bodo s tem v primeru, da kdo zboli, imeli pokrito zdravljenje," dodaja. Kakšne zaščitne ukrepe morajo pri delu in bivanju pri hmeljarjih spoštovati, so posamezne občine že predpisale. Tako jim mora med drugim hmeljar vsak dan izmeriti telesno temperaturo in v primeru povišanja le-te poskrbeti za izolacijo osebe. "Delavce, ki bodo v soboto prišli, bomo najprej poslali na tiste kmetije, ki jim do zdaj ni uspelo še ničesar opraviti. Za napeljevanje hmelja pa tako ali tako potrebujemo velike ekipe, teh pa je trenutno še povsod premalo," je še izpostavil Oset.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta