Sladke skrbi ob Šmartinskem jezeru: Končno je zrasel objekt, ki je čez dan kavarna, čez poletje tudi beach bar

Rozmari Petek Rozmari Petek
24.07.2021 06:00
Gre za območje, ki ima še veliko neizkoriščenih priložnosti, zato so inovativne podjetniške ideje zelo dobrodošle, pravijo na celjski občini.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lokal Panorama privablja goste iz cele Savinjske doline. Ne zgolj zaradi bližine jezera, temveč tudi zaradi drugačne ponudbe. 
Igor Rosina

Šmartinsko jezero ob Celju je v času korone dobilo dodano vrednost - Celjani so, sploh v času omejenosti na meje občine, mirne in razgibane poti okoli jezera začeli še bolj ceniti. Letos pa so dočakali novo popestritev. Ob pomolu v Runtolah je zrasel objekt s preprostim in zgovornim imenom Panorama, v njem pa njegov lastnik ponuja stvari, ki jih celo v centru mesta težko najdeš. Tudi zato mu obiska ne manjka. "Res je, trenutno imam zgolj še sladke skrbi, in sicer da ljudje ne bi predolgo čakali na postrežbo," pravi David Vuzem, domačin, ki je preigral že nekaj idej, kaj narediti ob jezeru. Končno je zrasel objekt, ki je čez dan kavarna, čez poletje tudi beach bar, hkrati pa se lahko zvečer prelevi v lounge bar z različnimi dogodki in raznoliko glasbo.

A pot do "sladkih skrbi" so vodile hude skrbi. Najprej je kar nekaj časa zbiral pogum, da je idejo sploh predstavil županu Bojanu Šrotu. "Ker je turistični razvoj Šmartinskega jezera tudi v njihovem interesu, je občina prepoznala potencial moje ideje in mi v veliko stvareh prišla naproti, za kar sem res hvaležen. Vendar pa občina ni edina, ki je morala dati zeleno luč. Potrebno je bilo veliko vztrajnosti pri pridobivanju raznih dovoljenj in soglasij. To je trajalo štiri leta, sama gradnja pa leto dni," opisuje. Ker je želel, da bi se objekt čim bolj zlil z okolico, je načrtoval kup detajlov. "Za primer naj izpostavim osvetljavo v notranjosti lokala, ki vključuje 200 žarnic različnih oblik, ki visijo s stropa in so prepoznaven znak lokala. Takšne in podobne ideje sem dobil med svojimi potovanji, zato je veliko stvari moralo biti narejenih po naročilu, na primer 68 stebrov ograje, ki imajo različne vzorce in so znotraj osvetljeni. Zaradi vsega omenjenega je naložba vredna približno 450.000 evrov, financirana je bila z dvema kreditoma, pridobljenima prek podjetniškega sklada," opisuje.

David Vuzem, lastnik Panorame 
Matic Gabriel

Pomol in judo na vodi

Idejo je želel uresničiti ne zgolj zaradi idealne in še neizkoriščene lokacije ob pred leti zgrajenem lesenem pomolu. "V Celju sem vedno pogrešal prijetno lokacijo, kamor bi lahko zvečer odšel na pijačo s prijatelji, in je do sedaj še nisem našel. Obenem opažam, da ob jezeru, glede na to, kako veliko je in kako množično obiskano, primanjkuje kvalitetne turistične in gostinske ponudbe." Tudi zato je k običajni ponudbi, ki jo nadgrajuje s hrano, dodal koktajle. Napoveduje, da bo lokal obratoval celo leto, tudi pozimi. "Jezero zaradi svoje lepote v vseh letnih časih pritegne veliko sprehajalcev," pravi Vuzem.

Če bo šlo po načrtih, bo Panorama prihodnje leto dobila takšno nadgradnjo.

Zamisli, kako še popestriti ponudbo na tem delu jezera, ima še veliko. "Ker sem sam navdušen športnik in opažam, da se ljudje ob jezeru veliko rekreirajo, je moja želja že od samega začetka tudi, da bi gostinski ponudbi po vzoru iz tujine dodal moderni športni center. Obiskovalcem bi ponujal izposojo kajakov, supov, teambuildinge ter druge športne in družabne aktivnosti ter s tem spodbudil aktivnosti na vodi, ki so drugje že zelo popularne. Moja vizija v sklopu športnega centra vključuje tudi večji plavajoči pomol, na katerem bi lahko priredili kakšen koncert, jutranjo jogo ali celo prvo judo tekmo na vodi," napoveduje. "Želim si, da Panorama ne bo samo bar, kamor bodo ljudje na hitro prišli spit kavico, ampak da bo ponudila prijeten ambient, v katerem se bodo ljudje sprostili, pozabili na vsakodnevne skrbi in uživali v panoramskem razgledu na jezero."

Brkati som v rokah stečajnega upravitelja

Zaradi velikosti jezera in njegovih velikih krakov gostinskih ponudnikov, tudi z novo pridobitvijo, ni dovolj. Na območju, kjer je nekoč kraljevala ladja Jezerska kraljica, pa hišice Zelen' dola in na koncu lokal Brkati som, in kjer je občina v zadnjih letih investirala v nove skakalnice in v wake park, lahko obiskovalec do pijače pride le v času po 16. uri, ko začne obratovati wake park. Razen če se sprehodi še naprej preko mostov do gostišča Muzelj. "Za gostinski objekt Brkati som še nimamo novega najemnika, saj nam nekdanji najemnik, nad katerim je bil uveden stečajni postopek, gostinskega objekta še ni izročil v posest. Prizadevamo si, da bi se čim prej s stečajnim upraviteljem dogovorili za primopredajo in bi lahko ta gostinski objekt ponovno obratoval," razlog, da lokal sameva, opisujejo na Mestni občini Celje. Ravno zato so toliko bolj veseli iniciative Vuzema, ki ni le zgradil objekta, temveč je obnovil tudi občinske sanitarije v neposredni bližini, sami pa so pred tem na drugi strani Panorame zgradili parkirišče za osebna vozila (priključke za avtodome bodo uredili letos). "Veseli nas, da je zasebnik s svojim gostinsko-turističnim projektom popestril ponudbo na Šmartinskem jezeru. Gre za območje, ki ima še veliko neizkoriščenih priložnosti, zato so inovativne podjetniške ideje zelo dobrodošle," poudarjajo.

Brkati som ima odlično lokacijo ob otroškem igrišču, wake parku in skakalnicah, a sameva. 
Rozmari Petek

Kako pa živijo ideje, v katere je občina zadnja leta vlagala? Pred dvema letoma obnovljeni skakalnici nista zelo obiskani. "Na voljo so samo registriranim športnim klubom, saj so za izvajanje akrobatskih skokov v vodo potrebna posebna znanja in izkušnje. Ko se bo športna disciplina izvajanja akrobatskih skokov v Sloveniji bolj razvila, bo tudi obisk večji," pojasnjujejo na celjski občini. So pa zadovoljni z obiskom wake vlečnice. "Smučanje in deskanje na vodi ter vožnja z vodnimi tubami so popestrili športno ponudbo na Šmartinskem jezeru. Kot pravijo na ZPO Celje (ti upravljajo žičnico in skakalnice, op. p.), je bila wake vlečnica med obiskovalci dobro sprejeta, tako da so z obiskom v prvi sezoni zadovoljni. Poleg treh supov imajo obiskovalci tam na voljo tudi dva kanuja." In kakšni so še načrti občine s tem območjem? "Lani smo začeli z obnovo sprehajalnih poti okoli jezera, ki jih je zob časa že močno načel. Letos smo obnovili 760 metrov dolg del sprehajalne poti, ki vodi od čolnarne proti drstišču, in lesen most, obnoviti pa nameravamo tudi preostali del poti, ki je dotrajan." Dolgoročna želja pa je urediti sprehajalne poti okoli celega jezera, trenutno ga namreč ni mogoče obhoditi.

Wake park ob Šmartinskem jezeru obratuje po 16. uri. 
Rozmari Petek
Tik ob jezeru je poleg Panorame na povsem drugem koncu jezera še gostilna in čolnarna Muzelj. 
Rozmari Petek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta