Slovenske Konjice: Izredna seja občinskega sveta zaradi lažne novice o namestitvi migrantov

Rozmari Petek Rozmari Petek
20.02.2024 14:21

"Novice" posameznika na socialnih omrežjih o domnevni nameri namestitve migrantov v Slovenskih Konjicah so prispevale k ustanovitvi facebook skupine, ki je začela obračunavati s tujimi delavci drugačne polti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Izredna seja v Slovenskih Konjicah zaradi dezinformacije, da bodo v občini nastanili migrante 
Rozmari Petek

V začetku leta je član stranke SDS v Mozirju zapisal, da bodo v nekaterih občinah, ki jih vodijo župani stranke SD, denimo v občinah Žalec in Slovenske Konjice, naselili migrante. Oba župana sta govorice takoj zavrnila, pridobila sta tudi pojasnilo urada za oskrbo in integracijo migrantov, da o tem za zdaj ni govora. A v Slovenskih Konjicah se je medtem že začela valiti krogla; posameznika sta ustanovila facebook skupino proti naselitvi migrantov, lokalni SDS pa je kljub pojasnilom terjal sklic izredne seje. Na njej predstavnikov ministrstev ali urada za migrante ni bilo, saj pač aktivnosti v tej smeri v občini ne potekajo, so dodatno pojasnili.

Na Policijski postaji Celje zabeležili 0,35 odstotka migrantov

So se pa seje udeležili predstavnika konjiške policije in Policijske uprave Celje ter vodja konjiške upravne enote. "Na Policijski postaji Celje smo glede na celotno kvoto zabeležili 0,35 odstotka migrantov, torej skoraj nič. Leta 2021 je bil nazadnje viden en migrant na Stranicah," je opisal načelnik konjiške policijske postaje Robert Vipotnik Sirc. "Torej tu težav z ilegalnimi migracijami ni. Večja težava so objave fotografij ljudi na facebook strani, ki tukaj povsem legalno opravljajo delo," je poudaril. Facebook skupina, ki jo upravljata Štefan Furman in Anže Laporšek, je namreč objavljala posnetke ljudi, ki jih je zaznala v občini in so bili drugačne polti.

V omenjeni facebook skupini so se pojavljali tudi neprimerni pozivi k obračunavanju s prišleki, te so sicer v skupini že izbrisali, župan Darko Ratajc pa je poudaril, da bo odslej sleherni tak zapis takoj prijavil policiji. "Trenutno sicer nimamo še nobene uradne prijave sovražnega govora, ker policisti pač ne spremljamo tisočev objav na facebooku," je dodal direktor Policijske postaje Celje Niko Kolar. Sogovornika sta pojasnila še, da so preverjali, ali se je kdo v občini prijavil na poziv urada za zbiranje ponudb za namestitev migrantov. "Ugotovili smo, da se na našem območju na razpis ni prijavil nihče," sta zatrdila. Na območju upravne enote Slovenske Konjice je prijavljenih 945 tujih delavcev. To so ljudje, ki so sem prišli zaradi potreb delodajalcev po delovni sili, je izpostavil načelnik upravne enote Srečko Fijavž in dodal, da pred izdajo dovoljenja za delo preverjajo tudi podatke iz kazenske evidence.

Izredno sejo zahtevali svetniki SDS

Izredno sejo, ki so jo zahtevali svetniki SDS, je podprl tudi svetnik NSi Jure Levart z besedami, da sicer prezira vsak sovražni govor, a da podpira sklepe SDS, ker je varnost pa le temeljna človekova pravica in ker da je znano, da je "velik porast kaznivih dejanj s strani migrantov". Da sta z migracijami ogrožena varnost in temelj kulture evropske skupnosti, je uvodoma poudaril prvopodpisani sklicatelj izredne seje Bojan Podkrajšek in strnil, da želijo z izredno sejo ljudem dati jasno zagotovilo, "da bomo bdeli nad temi in zagotovili, da se v Slovenskih Konjicah to ne more zgoditi".

"Laž potuje hitreje kot resnica. Dezinformacija, čeprav ste dobili konkretne informacije, je sprožila cunami. Kdo bo odgovarjal, če se bo komu, ki povsem legalno dela pri nas, kaj zgodilo?" je opozoril svetnik SD Jernej Štromajer, ki je skupaj s Primožem Pokličem poskušal preklicati tak dnevni red seje. Ker sta bila preglasovana, sta pred debato o migrantih sejo zapustila.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta