Sosežig odpadkov v Šaleški dolini: Obljub veliko, analiz še (pre)malo

Rozmari Petek Rozmari Petek
04.02.2020 19:34

Za ohranitev delovnih mest in čistejše okolje - tako odločitev za sosežig odpadkov pospremijo v Tešu, Šaleško eko gibanje medtem zbralo že 700 podpisov občanov, ki so proti sosežigu odpadkov v Šoštanju. Nocoj odlično obiskana debata Šaleškega eko gibanja v Šoštanju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rdeča nit predstavitev je bila sosežig odpadkov v blokih 5 in 6 šoštanjske termoelektrarne.
Andrej Petelinšek

Veliko časa sta si danes za pojasnila in odgovore velenjskim svetnicam in svetnikom vzela generalni direktor Termoelektrarne Šoštanj (Teš) dr. Viktor Vračar in direktor Teša Mitja Tašler. Na dolgo in široko je predvsem Vračar opisal stanje elektrogospodarstva in zlasti njegovo prihodnost, rdeča nit predstavitve pa je bila sosežig odpadkov v blokih 5 in 6 šoštanjske termoelektrarne. To namero Teš že od lanske jeseni predstavlja povsod - gospodarstvenikom, šoštanjskim svetnikom, medijem, pred sejo jo je predstavljal tudi svetniškim skupinam, lansirali pa so še spletno stran. "Sam se ne ukvarjam s preteklostjo, temveč s prihodnostjo," je svoj govor začel Vračar. "Naj najprej pojasnim, zakaj je alternativno gorivo sploh potrebno. Ker to pomeni stabilnejši vir goriva, večjo zanesljivost. Kaže tudi, da gre za dodatek osnovnemu gorivu, lignitu, ki izboljšuje izpuste. Z dodatkom goriva SRF, to je trdno, predelano gorivo iz nenevarnih odpadkov, bo za okoli 60 odstotkov manj izpustov ogljikovega dioksida, manj bo tudi žveplovega dioksida in ogljikovega monoksida," je poudaril Vračar. Pa čeprav bodo uporabili le šest odstotkov tega goriva, sicer pa bodo še naprej kurili z lignitom. Še drugače: letno bi pokurili 160 tisoč ton odpadkov, v zrak pa izpustili 156 tisoč ton manj ogljikovega dioksida, so zapisali tudi na svoji novi spletni strani.

Viktor Vračar (za govorniškim pultom) in Mitja Tašler sta na seji velenjskega sveta podrobneje predstavila namero Teša o sosežigu.
Rozmari Petek
Šoštanj - debata v organizaciji Šaleškega eko gibanja o sosežigu, omizje
Rozmari Petek

Macerl: Država ve, da izgublja zaupanje

Eden osrednjih sogovornikov na okrogli mizi, ki jo je nocoj organiziralo Šaleško eko gibanje (slednje je v soboto zbralo 700 podpisov proti sosežigu odpadkov, skupaj s podpisi preko spleta jih imajo že 2200, dvorana kulturnega doma pa je bila občutno premajhna za vse, ki so hoteli prisluhniti okrogli mizi), je bil namreč ravno Uroš Macerl, ki je ustavil sosežig nevarnih industrijskih odpadkov v cementarni Lafarge.
"Za sežig rabiš peč, za prevoz prevozno sredstvo. Lahko je mercedez, lahko tovornjak, v vsakem primeru nekoga pripelješ. Enako velja za peči," je "nedopuščanje" primerjave s cementarnami komentiral Macerl. Ob tem je spomnil na staro slovensko prakso, po kateri si lahko podjetje samo izbere izvajalca meritev in ga samo tudi plača. Rezultat je temu primeren, sicer podjetja, ki delujejo na trgu, ne bi preživela. "Lahko trdijo, da je drugače, a praksa zadnjih 15 let je pokazala svoje. Država ve, da s tem sistemom izgublja zaupanje," je še dejal Macerl. Da je v Šaleški dolini nezaupanja ogromno, je pokazala že sama udeležba občanov. "Složni moramo biti, pa bomo projekt ustavili, kot smo pred dobrimi 40 leti ustavili namero odlaganja radioaktivnih odpadkov," je še dodal eden od številnih udeležencev debate.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta