Thermana Laško: Prvi epilog razlastitve delničarjev

Rozmari Petek Rozmari Petek
07.01.2022 09:05

Osem let stari sklepi skupščine so veljavni, meni višje sodišče. Kako daleč so kazenski postopki?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Termalni center Thermana Laško  
Thermana Laško

Iz laške Thermane so v tem tednu sporočili, da so dobili sodbo višjega sodišča, ki je potrdilo mnenje prvostopenjskega sodišča o tem, da so bili skupščinski sklepi, ki so bili sprejeti na skupščini avgusta 2014 in so dali podlago za kasnejšo razlastitev dotedanjih manjših delničarjev (večinoma so to bili graditelji Thermane, ki so bili za svoje opravljeno delo deloma plačani z delnicami), ostali brez svojih deležev, zakoniti. Mali delničarji so namreč izpodbijali sklepe skupščine, saj so trdili, da je tedanja uprava, ki jo je vodil Andrej Bošnjak, računovodsko prikazala insolventnost in s tem posredno omogočila spremembo lastništva družbe.

Po tej "operaciji" je lastnica Thermane postala družba DUTB. A kot gre razbrati iz pojasnil, je višje sodišče pritrdilo argumentom Thermane, da za takšna izpodbijanja nimajo izkazanega pravnega interesa, ker niso več delničarji. "Glede na vse navedeno tako z vami delimo informacijo, da izpostavljena odločitev višjega sodišča pomeni, da je pravdna zadeva pravnomočno zaključena in da so sklepi, ki jih je družba sprejela na skupščini dne 29. 8. 2014, veljavni," so sporočili iz Thermane.

Za male delničarje primer še ni povsem zaključen, odprtih imajo še nekaj pravd. Če drugega ne, čakajo vsaj še zaključke kriminalistične preiskave. Kazensko ovadbo so kriminalisti vložili pred tremi leti po treh letih preiskave, več tisoč straneh dokumentacije in desetih hišnih preiskavah. Kot so takrat pojasnili kriminalisti, sta osumljena (šlo naj bi za Bošnjaka in tedanjo prokuristko Natašo Tomić) "zgolj z računovodsko operacijo, ki ni imela podlage v samem poslovanju družbe, to prikazala kot insolventno in s tem omogočila spremembo lastništva same družbe".

Ta kazenski postopek ni edini, kriminalisti so kazenske ovadbe vložili tudi zoper nekdanje delničarje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta