Tretja razvojna os se je nepričakovano zataknila na odsekih Velunja in Podgorje. Je gradnja ogrožena?

Rozmari Petek Rozmari Petek
05.10.2023 06:01
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Cesta Škale Velenje pri Gabrkah     
Petra Lesjak Tušek

V zadnjih tednih po poplavah pristojni večkrat poudarjajo, da gradnja tretje razvojne osi kljub odpravi posledic poplav ostaja prioriteta. Še minuli teden je ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek ob vladnem obisku Koroške zagotavljala, da gradnja tretje razvojne osi poteka nemoteno. Pa ni povsem tako. Od sredine septembra so na infrastrukturnem ministrstvu seznanjeni, da so na ministrstvu za naravne vire in prostor (MNVP) Družbi RS za avtoceste (Dars) zavrnili izdajo gradbenega dovoljenja za sklop E, to je okoli petkilometrski del trase od priključka Velenje jug do priključka Slovenj Gradec jug, ki poteka skozi dolino Velunja. Gre za eno tehnično in finančno najzahtevnejših faz gradnje. 

Iskanje rešitev že od januarja

Zakaj zavrnitev? Ker je upravni organ po pregledu zahtevka investitorja za izdajo gradbenega dovoljenja ugotovil, da vloga ni popolna, piše v obrazložitvi sklepa. K vlogi ni bilo priloženo mnenje Direkcije za vode (DRSV) in Elektra Celje. Takšno je bilo vsaj stanje januarja letos. "Iz vloge investitorja je bilo razvidno, da ta mnenja še pridobiva. Upravni organ je investitorja 1. februarja letos pozval, da vlogo dopolni z manjkajočimi listinami in dokazi ter določil 20-dnevni rok za odpravo ugotovljenih pomanjkljivosti," še piše v obrazložitvi.

Cesta Škale Velenje pri Gabrkah 
Petra Lesjak Tušek

Tako se je začelo. Sredi februarja je Dars vlogo delno dopolnil. Konkretno s pozitivnim mnenjem Elektra Celje. "Glede mnenja DRSV je navedel, da v skladu z dopolnjeno vlogo za izdajo mnenja o vplivu gradnje na vodni režim in stanje voda pričakuje izdajo pozitivnega mnenja in prosi za podaljšanje roka." Rok so jim podaljšali do 1. septembra letos. Še pred iztekom roka je Dars ministrstvo zaprosil za podaljšanje roka za dva meseca oziroma do pridobitve mnenja. Ministrstvo je tak predlog zavrnilo, ker Dars v svoji prošnji ni navedel nobenega opravičljivega razloga za podaljšanje "oziroma ni priložil drugih prilog, ki bi dokazovale uresničevanje navedenih namer," so zapisali. Pri tem upravni organ opozarja, da rok, ki ga organ določi, ni namenjen čakanju na uresničitev bodočih negotovih dejstev, so poudarili. "Dolžnost investitorja je, da že pred vložitvijo zahteve za izdajo gradbenega dovoljenja pridobi vso predpisano projektno in listinsko dokumentacijo, ki mora biti izdelana skladno s predpisi in na predpisih utemeljenih zahtev pristojnih mnenjedajalcev." In še: "Upravičenja za podaljšanje roka ni mogoče vezati na negotova dejstva, za katere se niti ne ve, ali in kdaj se bodo sploh uresničila," so bili zelo konkretni. "Navedeno izkazuje, da je vloga investitorja preuranjena in dokumentacija še ni izdelana tako, da bi bila skladna s predpisi ter da je to investitorju znano."

"Krive" so spremenjene karte poplavne ogroženosti

S podobno obrazložitvijo so minuli teden zavrnili izdajo gradbenega dovoljenja tudi za del G, to je traso skozi Podgorje, kar je presenetilo in razočaralo državnega sekretarja ministrstva za infrastrukturo in predsednika medresorske delovne skupine Andreja Rajha. "O tem da MNVP prošnji za podaljšanje roka za dopolnitev vloge za izdajo gradbenega dovoljenja ne bo ugodil, nas na medresorski delovni skupni niso nikoli obvestili, čeprav sta kar dva člana iz MNVP. Ironično je pa to, da je bila vloga za gradbeno dovoljenje nepopolna, ker na MNVP – Direkcija za vode niso podali svojega mnenja kot pristojni mnenjedajalci," komentira Rajh. To še ni vse. Pred tednom dni jih je Dars obvestil, da je MNVP zavrnil podaljšanje še enega roka za dopolnitev vloge za izdajo gradbenega dovoljenja za še en sklop tretje razvojne osi, konkretno za sklop G – Podgorje. "Tudi s tem člani medresorske delovne skupine nismo bili nikoli seznanjeni. Vzrok je v obeh primerih enak, manjkajoče mnenje organa v sestavi MNVP - Direkcije Republike Slovenije za vode. Poudarjamo, da sta manjkajoči mnenji v zaključni fazi usklajevanj," je dodal Rajh.

Tretja razvojna os, Slovenj Gradec, viadukt Jenina pri Podgorju 
Nejc Strojnik

So za zadržke pri DRSV krive poplave? Uradnega pojasnila z njihove strani (še) nismo prejeli. So pa razlog za Večer opisali na Darsu. "Razlog za zavrnitev je v manjkajočem mnenju DRSV, ki ga DARS zaradi spremenjenih kart poplavne ogroženosti, ki so glede na izdelane projektne rešitve zahtevale naknadno novelacijo že izdelanih in potrjenih hidrološko - hidravličnih študij, ni uspel pridobiti v zahtevanem roku za dopolnitev teh dveh vlog." Kot so še dodali na Darsu, imajo trenutno na MNPV za gradnjo na tretji razvojni osi vložene štiri zahteve za izdajo gradbenih dovoljenj. Na eno že izdano GD je bila avgusta letos vložena tožba na Upravno sodišče RS. Zavrnjeni pa sta bili dve zahtevi za izdajo gradbenih dovoljenj, na sklopu E - Velunja in sklopu G – Podgorje na 2. odseku tretje razvojne osi sever. "Zavrnitev je presenetila tudi nas, saj so v zvezi s tem potekala aktivna usklajevanja tako z MNVP kot z DRSV. Kljub temu v družbi Dars nadaljujemo z aktivnim usklajevanjem, manjkajoči mnenji DRSV pa pričakujemo v tem mesecu. Po pridobitvi teh dveh mnenj bomo na MNVP ponovno vložili zahtevo za izdajo zavrnjenih gradbenih dovoljenj. V primeru, da bo MNVP reševalo podani zahtevi za izdajo GD skladno z zakonskimi roki, bi ne glede na zavrnitev lahko pričeli z gradnjo na teh dveh odsekih v okviru postavljenih časovnic," zagotavljajo na Darsu. Ministrstvo za naravne vire sicer po odstopu Brežana zaenkrat prevzema ministrica Bratušek.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta