Tretja razvojna os: Tudi kar nekaj Velenjčanov terja premislek o trasi

Rozmari Petek Rozmari Petek
17.04.2020 13:14

Mnogi potezo Združenja ROVO podpirajo, ker se sami počutijo izigrane; občina jim je obljubljala, da bodo njihove pripombe vključene, ne pa, da bo v času koronavirusa izdano gradbeno dovoljenje

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Viadukt, ki naj bi potekal do stare elektrarne, naj bi poslabšal bivanjske razmere, opozarjajo krajani Pesja in Stare vasi.
Rozmari Petek

Izdaja gradbenega dovoljenja za del trase tretje razvojne osi v Gaberkah je precej vznejevoljila tudi dve velenjski krajevni skupnosti in civilni iniciativi. Kot poudarjata obe iniciativi oziroma ekološki združenji v Pesjem in Stari vasi, so njihovi krajani soglašali z rešitvijo, ki je vsebovala pokriti vkop, ne pa viadukta.
"Naše ekološko združenje krajanov Pesja je bilo ustanovljeno z namenom, da se v tem kraju ne poslabšajo bivalne razmere. Zavedamo se, da se je naša dolina razvijala zaradi premogovništva, ki pa je obenem tudi izrazito poslabšalo pogoje bivanja. Hrup z deponije je vseskozi prisoten, ponoči se sliši ventilator, skratka dodatnih poslabšanj si ne želimo. In ravno to nas v primeru gradnje viadukta namesto poprej obljubljenega pokritega vkopa čaka," opozarja član združenja Pesja Matjaž Mravljak. Kot dodaja, krajevna skupnost in krajani pokritemu vkopu niso nasprotovali. Žal pa predolgo niso niti vedeli (za to spremembo so izvedeli šele iz medijev), da pokritega vkopa tam ne bo.
"Izvedba z viaduktom ima izrazito negativen vpliv na povečanje hrupa, prašnih delcev, zato je tako naše stališče kot stališče Krajevne skupnosti Pesje, da bi bilo treba v tem primeru narediti ponovno presojo vplivov na okolje."

Uničenje oaze Velenja

Enako razočarani in nejevoljni so tudi v krajevni skupnosti Stara vas. "Ne nasprotujemo cesti, a takšna ne more biti. Uničila nam bo celotni varovalni gozd, ki loči deponijo od naselja ter s tem zadržuje smrad," opozarja predsednik tamkajšnje civilne iniciative Miran Mošnik. Soseska tako zahteva pokriti vkop na celotnem območju gozda, da bo ostal vsaj približek sedanje zelene bariere, ki preprečuje smrad iz sortirnice odpadkov ob Škalskem jezeru.
Pravi, da so na to temo imeli skupaj z občino in predstavnik Darsa že tri sestanke. Občina naj bi jim bila obljubila, da bodo na omenjenem delu vendarle izvedli in podaljšali pokriti vkop, "vmes pa se je izdalo gradbeno dovoljenje in mi nismo mogli dodati nobenih naših zahtev. Ampak državni prostorski načrt določa, da so na odseku lahko manjše spremembe. Ne sme se pa bistveno spreminjati videz, kar pa takšna sprememba zagotovo prinaša," dodaja Mošnik, ki opozarja, da bo takšna cesta pobrala edino zeleno oazo Velenja. Uničila naj bi namreč sprehajalne poti ob Škalskem jezeru in ob tamkajšnjem stadionu. Sploh pa bo zdaj rekreacija ob dimu, ki bo prihajal z avtoceste, nepredstavljiva. "Ves del bodo zasvinjali. Pa toliko aktivnosti se zdaj tam izvaja."

Brez pritiska ni posluha

Sam tako pozdravlja potezo okoljevarstvene organizacije ROVO, ki je na upravno sodišče podala tožbo zoper odločbo o izdaji gradbenega dovoljenja za del trase v Gaberkah. "Je kar prav, da so to naredili, sicer ljudje sploh nočejo poslušati argumentov. Od Koroške do Novega mesta so civilne iniciative, ki niso bile nikoli slišane. Pri tako veliki investiciji je vredno potrpeti še kakšno leto, dve, da so rešitve po meri ljudi," pravi Mošnik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta