Turistom zanimivo tudi središče Celja

Branka Bezjak Branka Bezjak
19.08.2023 07:30

V Zavodu Celeia Celje so julija zaznali velik porast turistov zlasti iz Češke in Francije

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Več kot 70 odstotkov obiskovalcev obišče staro mestno jedro Celja.
Arhiv Zcc

Najštevilčnejši na Starem gradu Celje so sicer še vedno madžarski gostje. Zelo spodbudni so podatki, ki kažejo, da se turisti, ki obiščejo Stari grad, v večini odpravijo tudi na ogled starega mestnega jedra, še ugotavljajo v Zavodu Celeia Celje. V središču iščejo predvsem kulinarično ponudbo. Turistični obisk Celja spremljajo na podlagi reprezentativnega vzorca. "Sklenili smo, da turistov ne bomo samo šteli in nagovorili s kakšnim dodatnim vprašanjem, kot je bilo doslej, ampak bomo s posebnimi spletnimi vprašalniki, ki jih imamo na tabličnih računalnikih, zbirali tudi druge podatke. Ti nam bodo koristili pri merjenju učinkovitosti dosedanjih programskih in promocijskih aktivnosti na eni strani, ter bodo v pomoč pri definiranju usmeritev v prihodnje na drugi strani," je o novem pristopu pri merjenju in analizi turističnega obiska povedala Maja Voglar, direktorica Zavoda Celeia Celje ter dodala, da bodo zbrani podatki in njihova analitika zagotovo dobrodošli tudi pri nastajanju nove strategije na področju turizma, ki jo pripravljajo na Mestni občini Celje.

Rezultati julijskih anket, ki so jih izpolnjevali na Starem gradu Celje, TIC Celje in na Drevesni hiši, kažejo, da je večina (dobrih 80 odstotkov) turistov, tako domačih kot tujih, v Celje julija prišla z družino in zaradi turističnega obiska. 75 odstotkov vseh anketiranih je v Celju preživelo nekaj ur, 18 odstotkov več kot eno noč. Slednje potrjuje trend, da se doba bivanja vendarle podaljšuje. Več kot 90 odstotkov jih je obiskalo Stari grad Celje, več kot 70 odstotkov tujih turistov se je odpravilo na ogled in sprehod po starem mestnem jedru. Več kot 30 odstotkov anketirancev je pokušalo gostinsko ponudbo, okrog 20 odstotkov se jih je odpravilo tudi na ogled muzejskih zbirk in razstav v galerijah.

Glede na to, da Zavod Celeia Celje skrbi tudi za promocijo destinacije, je zanj pomembno, kje turisti najdejo namig in informacije o turističnih atrakcijah mesta ob Savinji. Tujci v največji meri informacije najdejo na spletu, slovenski gostje pa so se v 62 odstotkih za obisk Celja odločili na podlagi ustnega priporočila.

Zavod Celeia Celje opravlja ankete med obiskovalci mesta.
Arhiv Zcc

"Prepričani smo, da je velikemu zanimanju za obisk starega mestnega jedra Celja botrovala tudi načrtna promocija turističnih atrakcij v mestu, obenem pa tudi programske spremembe v ustvarjanju mestnega utripa," je ocenila direktorica turističnega zavoda ter izpostavila, da so pri tem pomembna tudi partnerstva, v katera se zavod z destinacijo aktivno vključuje. Eno takšnih je z Združenjem zgodovinskih mest Slovenije, v okviru tega trenutno potekata dve oglaševalski kampanji. S prvo Z vlakom po kulturo! se turiste spodbuja k trajnostnemu ravnanju in uporabi javnega prevoza za obisk zgodovinskih mest in njihovih kulturnih znamenitosti. Celje je za obisk z vlakom obiskovalcem res prijazno, saj je železniška postaja na samem vstopu v staro mestno jedro. Tudi mobilnost v mestu in okolici je trajnostna. Na voljo so namreč linije Celebusa in mreža kolesarskih poti ter postaj KolesCe.

S kampanjo Gremo v mesto na kavo! pa Zavod Celeia Celje v poletnih mesecih v sodelovanju s Hotelom Evropa, drugim najstarejšim hotelom v Sloveniji, vabi v kavarno ali na teraso s pogledom na živahno mestno promenado na razvajanje z edinimi tako imenovanimi cold brew kavnimi kreacijami v mestu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta