V Velenju simbolične najemnine za pisarne in poslovne prostore

Rozmari Petek Rozmari Petek
15.06.2021 06:00
Vse več prostora za različne podjetnike; pisalno mizo za delo si za nekaj mesecev najamejo celo tujci. Cilj je, da mesto ustvari čim več podjetnikov, ki bodo še zlasti v letih prestrukturiranja odigrali pomembnejšo vlogo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Co-working prostori v Kreativnem centru Čuk, s katerimi upravlja Saša inkubator. Kot pravi direktorica Ana Anžej, stane mesečni najem 40 evrov, polovica miz je še nezasedenih.  
Rozmari Petek

Nekoč nekoliko pozabljeno Staro Velenje in "rezervirano" le za stare obrti, postaja vse lepše in živahnejše. Zadnjih nekaj let so se na velenjski občini trudili, da bi pridobili nepovratna sredstva za povsem novo ureditev Starega Velenja. Nevarno staro Pekarno so porušili, na njenem mestu gradijo sodoben center, ki bo na voljo mladim umetnikom. Nevaren je bil tudi objekt Čuk, je poudaril župan Peter Dermol, zato so na njegovem mestu naredili funkcionalen objekt, v katerem bodo mesto našli obrtniki in podjetniki. Slednjega so že predali v uporabo, preostala dela prenove celotnega dela Starega Velenja bodo končali predvidoma do konca avgusta.

Levji delež je nepovratnih sredstev

"Kar veliko dela je bilo, da smo investicijo lahko sploh pričeli. Želeli smo pridobiti evropska in državna sredstva, da bi investicija lažje zastartala. Zato je za nas takrat, ko začnemo graditi, projekt skoraj končan. Največ dela je, ko pridobivaš dokumentacijo. Posebno, ko se prijavljaš na razpise za sofinanciranje," je opisala vodja urada za premoženje in investicije na velenjski občini Alenka Rednjak. Objekt je stal 1,5 milijona evrov, od tega so pridobili več kot 1,2 milijona nepovratnih sredstev. Prenova preostalega dela Starega Velenja, ki bo zaključena čez nekaj mesecev, je vredna 2,5 milijona evrov, od tega je občina morala zagotoviti milijon. Dodatno bodo sedaj sami uredili še večje parkirišče nasproti Čuka (tam bodo uredili tudi prvo potopno zbiralnico za odpadke), skupaj z župnijo pa bodo obnovili še oporni zid pod cerkvijo, je opisal župan.

Vsebina predvsem obrtniška

O tem, kaj dati za zidove, v Velenju niso dolgo razmišljali. Duh obrtništva ne sme izginiti s Starega trga, so zagotovili, hkrati pa so mu dodali še nekaj kreativnosti. Tako so tudi poimenovali nov objekt. V pritličju bo zato s steklom obdan prostor najemal čevljar, ki je bil že v starem Čuku, v drugem prostoru bo trgovinica s testeninami. Preostali del pritličja je večnamenski. Ker ga je mogoče precej odpreti, bo služil kot odprta tržnica in prireditveni prostor. "Tu se bodo lahko dogajale tudi predstavitve vseh naših uporabnikov in drugih, ki živijo tukaj, da bo Stari trg res tudi zaživel," je dodala Rednjakova. Nadstropje višje so uredili šest pisarn; od tega imajo tri pisarne dostop do tekoče vode (te so še na voljo za najem). "Spet prav zato, da lahko tudi v teh prostorih izvajajo kakšna manjša obrtniška dela," je dodala direktorica Saša inkubatorja Ana Anžej. Saša inkubator, ki ima sedež v objektu Standard, bo namreč bedel nad delovanjem objekta. Predvsem so zadovoljni z odprto mansardo, kjer so uredili 16 co-working prostorov; polovica jih je že zasedenih. "Co-working prostore smo preselili iz Standarda, ker želimo, da se podjetniški duh Standarda preseli tudi v staro mesto. Celoten koncept objekta pravzaprav temelji na povezovanju. Na povezovanju starih industrij, starih obrti z novimi, kreativnimi rešitvami. Imamo Pekarno, kjer bodo ustvarjali mladi, imamo Čuka, ki združuje stare obrti in kreativne posameznike, malo naprej je v vili Bianco zavod za turizem, nato pa vodi zelo lepa pot do našega Standarda. Tu se bodo rojevali novi talenti in sodelovali s starimi obrtmi," napoveduje.

Staro Velenje bo kmalu povsem prenovljeno. 
Rozmari Petek

Ugodne najemnine, tudi za tujce

Velenjčani in drugi – pomembne niso ne občinske ne državne meje, saj včasih prostore co-workinga najamejo tudi tujci, ki so v Sloveniji na dopustu – imajo tako v Velenju na voljo kar nekaj poslovnih prostorov, kjer lahko, sploh kot začetniki, krenejo na svojo poslovno pot. Najemnina za kvadratni meter pisarne v Čuku je štiri evre, najem prostora co-working pa 40 evrov mesečno. Najemnina za kvadratni meter pisarne v Standardu prvo leto stane zgolj evro, drugo leto dva in tretje leto tri evre, nato pa računajo, da bo mlado podjetje že šlo na svoje. Pravzaprav bodo takšnim poslovno-proizvodne prostore ponudili v novem industrijskem inkubatorju, ki ga nameravajo (predvidoma iz sredstev za prestrukturiranje regije) postaviti v poslovni coni Stara vas. Cilj je namreč, da mesto ustvari čim več podjetnikov, ki bodo še zlasti v letih prestrukturiranja odigrali pomembnejšo vlogo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta