V Zdravstvenem domu Šentjur so pomotoma cepili s fiziološko raztopino. Napako pripisujejo preobremenjenosti kadra

Rozmari Petek Rozmari Petek
18.01.2022 12:25

V petek je 36 ljudi, ki je prišlo na dneve cepljenja v Šentjur, mislilo, da so cepljeni, dejansko so prejeli le fiziološko raztopino. Zdravstveni dom je napako hitro ugotovil in jo že popravil ter se vsem tudi opravičil. "Enostavno že dlje časa pregorevamo," je komentirala direktorica ZD Šentjur Melita Tasić Ilić.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zdravstveni dom Šentjur 
Gordana Possnig

Govorice, ki so se med vikendom razširile po Šentjurju, da so v tamkajšnjem zdravstvenem domu (ZD) nekaj ljudi v petek cepili zgolj s fiziološko raztopino, so se izkazale za resnične. Kot je prvi poročal Štajerski val, je direktorica ZD Šentjur Melita Tasić Ilić potrdila, da je prišlo do napake pri cepljenju 36 od skupaj 126 oseb, kolikor so jih tisti dan cepili med 8. uro zjutraj in 20. uro zvečer. A hkrati poudarila, da ta ni bila storjena namerno in da so škodo (sama fizološka raztopina sicer ne škoduje zdravju) že popravili, saj so vse (z izjemo enega), ki so prejeli le fiziološko raztopino, še isti dan, nekaj pa še v soboto in ponedeljek že cepili s cepivom.

Obenem je opisala, kako je do napake prišlo in kako so jo takoj ugotovili. "V času cepljenja vsake toliko časa preverjamo pravilnost izvajanja cepljenja s preštevanjem porabljenega materiala – število vial (stekleničke s cepivom) s številom cepljenih oseb. Ob vmesnem preverjanju stanja smo ugotovili, da so bile osebe cepljene samo s fiziološko raztopino, saj so bile uporabljene prazne viale napolnjene s fiziološko raztopino, se pravi uporabljena je bila samo fiziološka raztopina. To se je zgodili s šestimi vialami, kar pomeni, da je 36 oseb dobilo samo fiziološko raztopino," je podrobno opisala in dodala, da so nemudoma, ko so ugotovili sicer neškodljivo napako, dodaja - poklicali vse cepljene. "Isto popoldne smo 34 obvestili takoj, dve osebi nista bili dosegljivi. Od teh smo eno osebo obvestili v soboto zjutraj in eno osebo včeraj na njegovem domu. Trideset oseb smo jih cepili že isti dan, se pravi 14. januarja, štiri smo cepili v soboto in eno osebo v ponedeljek. Ena oseba se je odločila, da se bo cepila v naslednjem tednu," je pojasnila direktorica.

"Ob prepoznavi nepravilnosti smo takoj naredili popravek v Centralni register pacientovih pravic (CRPP), pri tistih, katerih se niso odzivali še isti dan. Napako smo sporočili na NIJZ. Vsem cepljenim osebam smo se globoko opravičili, vsakemu posebej smo natančno opisali, kaj se je zgodilo. Vsem udeleženim smo zelo hvaležni, da so to sprejeli z razumevanjem in se takoj odzvali na ponovno cepljenje," še poudarja direktorica.

Ob vprašanju, zakaj se je to zgodilo, je dejala, da je dejstvo, da so zdravstveni delavci preobremenjeni, "da to traja že skoraj dve leti, da delamo redne ambulante, ki so polne, izvajamo vsa testiranja, hitra testiranja, PCR teste (če pridete zdaj sem, boste videli, da se vije kolona), da izvajamo cepljenje vsak dan od 7.30 do 13.30 ure in da sem prihajajo na cepljenje tudi ljudje iz okolice. Vsega tega se ne da izvajati v rednem delovnem času, delamo nadure, zraven so še dežurstva ... Mislim, da je marsikdo že pregorel. Tudi naši sodelavci zbolevajo za covidom, so v karantenah. Enostavno že dlje časa pregorevamo."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.