Za dom, kot si ga zaslužijo stanovalci Doma za varstvo odraslih Velenje

Rozmari Petek
17.11.2021 15:22

Sodobnejši dom bodo gradili dve leti, medtem želijo vse stanovalce preseliti v bolj primerne prostore. Nadomestne lokacije sicer v Velenju niso našli, so jo pa v okolici

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

V Domu za varstvo odraslih Velenje bodo iz tri- in štiriposteljnih sob dobili največ dvoposteljne. Zaradi del bodo stanovalce za skoraj dve leti preselili. 

Mestna Občina Velenje

V Domu za varstvo odraslih Velenje se intenzivno pripravljajo na rekonstrukcijo in prezidavo doma, s čimer sicer ne bodo povečali kapacitet doma, bodo pa oskrbovancem končno lahko ponudili sodoben standard. Vsa ta leta so stanovalci v 45 let starem domu bivali v večposteljnih sobah brez lastnih sanitarij, po koncu 12 milijonov evrov vredne sanacije doma, ki jo bo financiralo ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, pa bodo imeli zgolj eno- ali največ dvoposteljne sobe z lastnim straniščem in kabino za prhanje. "Težko delo nas čaka, a se ga veselimo, saj si naši stanovalci zaslužijo boljše razmere. To bo potem res dom četrte generacije," pravi direktorica doma Violeta Potočnik Krajnc.

Pred gradnjo, ki se bo začela predvidoma januarja, želijo vse stanovalce preseliti. Nadomestne lokacije za skoraj 190 stanovalcev ni bilo enostavno najti in trenutno so v sklepi fazi dogovorov o njej, pravi direktorica. Ker se še dogovarjajo o ceni najema, lokacije niti svojcem še niso razkrili, pravi pa, da je v Velenju niso našli. "Radi bi res preselili prav vse stanovalce, da jih tako obvarujemo hrupa. Tudi kadra ne moremo deliti, ker ga je že tako ali tako malo, zato dve različni lokaciji ne prideta v poštev," doda. Preseljeni bodo skoraj dve leti, zato vztrajajo, da stanovalce v vmesnem času preselijo v prostore, ki so boljši od dosedanjih. Konec leta 2023, pričakujejo, pa se bodo stanovalci lahko preselili nazaj, a v še boljše in lepše prostore, kot bodo celo nadomestni.

Direktorica, ki se veseli izboljšanja razmer za njihove stanovalce, poudarja, da je bil dom res potreben ne le posodobitve, saj sedaj ne dosega niti minimalnih normativov in standardov, temveč tudi temeljite obnove. V novejšem delu zgradbe so namreč po zadnjih potresih opazili odpadanje keramičnih ploščic. "Ta sredstva res gredo v prave roke," pravi. Postelj v domu sicer tudi po prenovi ne bo kaj več; ne nazadnje evropska sredstva, preko katerih se bo črpal denar za ta projekt, niso namenjena povečanju kapacitet. Bodo pa po obnovi res lahko sprejeli 190 stanovalcev - sedaj jih imajo okoli 180, preostale postelje so rezervirane za sivo in rdečo cono, po posodobitvi pa se te postelje ne bodo štele v skupno kvoto.

Projekta se veseli tudi Mestna občina Velenje, ki se je s sporazumom zavezala, da bo brezplačno ustanovila služnostno pravico za gradnjo in vzdrževanje komunalne in druge infrastrukture pri projektu ter dostop za nedoločen čas, hkrati pa bo prispevala proračunska sredstva v višini zneska komunalnega prispevka.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta