Za najvišji razgledni stolp so v Rogaški Slatini pripravljeni dati več

Rozmari Petek Rozmari Petek
11.11.2021 17:55

Vrednost gradnje se je zaradi podražitve gradbenih materialov z 2,1 milijona evrov povzpela na 3,3. Razpis ponovili, razliko poiskali pri donatorjih

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Razgledni stolp Kristal Rogaška Slatina Vizualizacija: Občina Rogaška Slatina

Občina Rogaška Slatina

Rogaška Slatina še ne bo tako kmalu rekorderka v kategoriji najvišjih stolpov in objektov v Sloveniji nasploh. Čeprav imajo za gradnjo 106 metrov visokega stolpa Kristal že od poletja pridobljeno gradbeno dovoljenje, niso imeli sreče z iskanjem takšnega izvajalca gradnje, ki bi bil pripravljen stolp zgraditi za 2,1 milijona evrov, kolikor je bila pred referendumom "obljubljena" cena s strani župana Branka Kidriča. Spomnimo, da je bilo v Rogaški Slatini od ideje naprej veliko domačinov proti tej gradnji, med drugim so v času epidemije, decembra lani, izvedli celo referendum, na koncu pa je večji del občanov vendarle potrdil idejo župana in podprl gradnjo.

Projekt so "korigirali"

A sedaj so morali svetniki o stolpu ponovno debatirati, saj se je medtem ugotovilo, da stolpa za 2,1 milijona evrov nihče ni pripravljen zgraditi. Na razpis za gradnjo sta namreč prišli dve ponudbi, obe precej dražji od 2,1 milijona evrov. Ljubljansko podjetje VG5 bi stolp zgradilo za 3,6 milijona evrov, domače, slatinsko podjetje GIC gradnje pa za 4,8 milijona.

Razgledni stolp Kristal Rogaška Slatina Vizualizacija: Občina Rogaška Slatina

Občina Rogaška Slatina

"Tudi najnižja ponudba je presegala razpoložljiva sredstva, zato smo razpis zaključili brez izbire izvajalca. V vmesnem času smo nekoliko korigirali projekt oziroma popise del, se pomenili s projektanti in pred kratkim objavili nov razpis. Vmes smo dodali še nekaj sredstev, za katera menimo, da bi v prihodnjem razpisu lahko zadostovala - če se bo seveda najugodnejši ponudnik približal ceni, ki jo je ponudil na prvem razpisu," pravi župan Kidrič.

Unikatnost projekt draži

Od ideje do izbire izvajalca je namreč minilo kar nekaj časa, dodaja župan, ki je na občinski seji navrgel tudi drugo dejstvo, ki zveni kot očitek, da so se aktivnosti za gradnjo stolpa zaradi referenduma zamaknile za okoli devet mesecev. Medtem pa so se povišale cene gradbenih materialov.

"Te so šle gor za 20 do 30 odstotkov. Cene jekla so višje za 70 do 90 odstotkov, v armiranem betonu je jekla veliko. To je en večji razlog za dvig cene. Drugi pa je, da je naš projekt neke vrste unikum in s tem izziv tako za projektante kot izvajalce. Težko je v fazi načrtovanja predvideti vse zahteve soglasjedajalcev, kot je požarna varnost. Vse to je povzročilo, da je sedaj več stroškov, kot je bila prvotno na osnovi idejnega projekta ocena," navaja župan.

Ob tem dodaja, da zaradi takšnih dvigov cen jekla in gradbenega materiala številni naročniki v teh časih na razpisih sploh ne izberejo izvajalcev in ustavljajo projekte. "Mi smo bili zelo veseli, da nam je uspelo podpisati pogodbo za nadhod Sonce, ki je v glavnem iz jekla (podpisali so jo letos avgusta). Imeli smo podobno zgodbo kot pri stolpu; prvič smo razpis zaključili brez izbranega izvajalca, nato smo mu dodali neka sredstva in danes gradnja poteka v skladu s terminskim planom. Tudi za nadhod se je cena povečala za okoli 20 odstotkov."

Največji stolp v državi so prvotno nameravali financirati iz treh virov: tretjino naj bi zagotovili s turističnimi taksami, ki jih ob bivanju v Rogaški Slatini plačajo gostje, drugo tretjino naj bi zagotovili donatorji, med katerimi so predvsem podjetja v občini, zadnjo tretjino naj bi predstavljala privarčevana sredstva. Je pa župan že ob razpisu referenduma dodal, da evropskih sredstev za tak projekt v aktualni finančni perspektivi ni, se jih pa nadejajo v novi finančni perspektivi. Ravno to se sedaj kaže kot realna možnost. Kot pravijo na občini, se jim obeta 1,4 milijona evrov nepovratnih sredstev, ki naj bi jih razpisovalo ministrstvo za gospodarski razvoj iz naslova načrta za okrevanje. Na ta način bi lastna sredstva znižali za 250 tisoč evrov. Turističnih taks ne omenjajo več, povečale pa naj bi se donacije, in sicer s 500 na 600 tisoč evrov.

Kristal naj bi bil najvišji razgledni stolp pri nas. Vizualizacija: Občina Rogaška Slatina

Občina Rogaška Slatina

So se pa nekateri svetniki ob tem vprašali (gradivo za to točko so dobili tik pred sejo), kdo zagotavlja, da bo stolp na koncu res stal 3,3 milijona evrov, kolikor znaša nova ocena. In še, kje je meja, do katere so pripravljeni iti. Pa saj je referendum dal zeleno luč za projekt, je dodal eden od svetnikov, čeprav je bila ob referendumu aktualna za več kot milijon nižja cena. "Če bo razpis, ki je v teku, uspešen, načrtujemo, da bomo z gradnjo začeli v prvi polovici prihodnjega leta. To je, ko bodo postopki zaključeni in izvajalec del pravnomočno izbran in ko bodo na drugi strani zagotovljena zadostna finančna sredstva. Brez tega ne moremo podpisati izvajalske pogodbe," na vprašanje o začetku gradnje dodaja župan.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta