Za novo sramoto z nevarnimi odpadki v Celju kriva država

Rozmari Petek Rozmari Petek
21.02.2020 18:57

Pred tremi leti so ob nadgradnji železniških tirov izkopali nevarne odpadke. Prekriti s folijo še čakajo na predelavo ali odvoz

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kupi zemlje z nevarnimi odpadki ob železniški progi v Celju
Rozmari Petek

Nemalo ljudi se sprašuje, kaj so ogromni s folijo prekriti in z odpadnimi gumami obteženi kupi zemlje v neposredni bližini trgovskih centrov ob Kidričevi cesti. A le tisti, ki se še danes bolj malo zavedajo, kaj se skriva v tleh stare cinkarne. Območje namreč sodi prav v ta sklop. Najbolj žalostno pri tem pa je, da se dejstva, da rovarijo po območju stare cinkarne, ni zavedala niti država, ki je preko Direkcije za infrastrukturo (DRSI) s pomočjo evropskih sredstev nadgrajevala železniške tire.

Kupi zemlje z nevarnimi odpadki ob železniški progi v Celju
Rozmari Petek

Za občino dobro, za DRSI ne

Danes je vse povsem drugače. Kmalu po tem, ko so izkope bližnji Celjani dobesedno zavonjali, so pristojni opravili analize in ugotovili, da so med izkopi nevarni odpadki, ki jih je treba bodisi predelati bodisi odpeljati. In tako je DRSI januarja 2018 kot najugodnejšega ponudnika za predelavo odpadkov (predelava je namreč za okoli 3 milijone evrov cenejša kot odvoz) izbrala podjetje Stonex.
To je lučaj stran že predelovalo nevarne odpadke, ki jih je ob graditvi kanalizacije za razširitev kasneje propadlega Tehnopolisa izkopala celjska občina, o čemer je bila obveščena Evropska komisija. A takrat je ta Stonexov sistem, ki je nevarne odpadke imobiliziral s kalcitnim pepelom in dobil iz tega gradbeni material ter ga vgradil nazaj, zadostoval. Tokrat pa se pošteno zapleta, saj Stonex še do danes, torej dve leti od tega, ko je bil izbran na razpisu, ne sme začeti delati.
Zakaj torej postopek, ki so ga dovolili leta 2015, ko je Stonex kupe (v primerjavi s sedanjimi je šlo v bistvu za kupčke) saniral za celjsko občino, ni več dovolj dober? Kot je za Večer že lani jeseni opisoval Peter Zapušek iz podjetja Stonex, je sedaj pridobivanje soglasij zaradi novega gradbenega zakona dolgotrajnejše. "Pridobiti moramo tako imenovano integralno gradbeno dovoljenje, ki ima tudi svoje okoljevarstveno soglasje," je pojasnjeval in še dodal, da ministrstvo za okolje pri tem ni imelo zadržkov, Arso pa je želel vedeti, kam bo ta material šel.

Previdno z lopato

To dopolnjujejo še danes. "Še vedno smo v fazi pridobivanja dokumentacije. Čakamo na zadnje mnenje, to je mnenje Arsa. Predvidevamo, da ga bomo pridobili v nekaj dneh," pravi Zapušek. Medtem pa so decembra lani lokacijo bodoče predelave obiskali okoljski inšpektorji in izdali odločbo, po kateri mora DRSI do 1. septembra letos zagotoviti odstranitev zemljine in jo oddati zbiralcu ali izvajalcu obdelave, ki ima zato veljavno okoljevarstveno dovoljenje. Ali to pomeni, da bodo na DRSI morali ponoviti razpis in se namesto slabe 3 milijone evrov vredne predelave odločiti za vsaj 6 milijonov evrov vreden odvoz nevarne zemljine, smo vprašali DRSI. A tam vztrajajo, da se rok za predložitev vseh potrebnih dovoljenj in soglasij izteče 1. aprila letos, rok za izpolnitev obveznosti pa šele 1. avgusta prihodnje leto.

Kupi zemlje z nevarnimi odpadki ob železniški progi v Celju
Rozmari Petek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta