Začenja se Poletje v Celju: V staro mesto s kozarcem vrhunskega vina

Klara Podergajs Klara Podergajs
18.06.2021 06:00
Jutri se v knežjem mestu po celotnem mestnem jedru začne sklop prireditev za vse okuse Poletje v Celju
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na Glavnem trgu bo ena izmed scen Poletja v Celju, ki bo s svojimi prireditvami polnilo prizorišča po mestnem jedru. 
Klara Podergajs

S tradicionalno otvoritvijo na Poletno muzejsko noč bodo v Celju začeli serijo približno 200 dogodkov, ki bodo popestrili poletne dneve in večere v mestu. V dogovoru z Mestno občino Celje so v dogajanje vključili celjsko ljubiteljsko kulturo, posameznike in institucije, ki so se s svojimi projekti prijavili na Javni poziv za izbiro kulturnih projektov, ki ga sofinancira MOC. Direktorica Zavoda za kulturne prireditve in turizem Celeia Celje Milena Čeko Pungartnik je povedala, da bo na prvi dan dogajanje izredno pestro: "Čez dan bo več manjših koncertnih dogodkov, zvečer pa bo na dvorišču Knežjega dvorca koncert Celjskega godalnega orkestra. Vrata odpirajo tudi vse kulturne institucije, ki bodo nudile brezplačen vstop obiskovalcem. Novost je še ta, da smo vključili še hrano in vino, da bodo obiskovalci lahko zadovoljili vse čute." S Promenado okusov bodo tako na otvoritveni dan obiskovalcem ponudili izkušnjo, da s kozarcem vrhunskega vina v roki na drugačen način spoznajo in raziščejo staro mestno jedro.

Zaživel bo tudi Stari grad

Organizatorji so imeli tudi letos enak problem kot lani, saj niso vedeli, kakšni bodo ukrepi. "Vseeno smo se organizirali in pripravili pester program. Veliko smo sodelovali z lokalnimi ustvarjalci. Tako smo se že v februarju povezali z Zvezo kulturnih društev Celje in pripravili gledališko igro Pod svobodnim soncem v režiji Žiga Medveška. Premiera bo 23. junija na dvorišču Knežjega dvora," je povedala direktorica zavoda in še dodala, da se bodo dogodki izvajali po celotnem mestnem jedru. Osrednje prireditvene lokacije pa so Krekov trg, Glavni trg, Stari grad Celje, trg pred Mestnim kinom Metropol, Vodni stolp, Mestna plaža, Savinjsko nabrežje. Na slednjem bodo potekale delavnice, predstave za otroke in drugi manjši dogodki. Nasproti so stopili tudi gostincem, ki so bili v tem času v slabi situaciji. Pri njih bodo organizirali serijo koncertov in drugih dogodkov. Povezali so se tudi z Mestnim kinom Metropol, da bo Celje spet doživelo Kino pod zvezdami.

"Zaživel bo tudi Stari grad, ki smo ga lani zaradi težavne logistike dali na stran. Povezali smo se s Špas teatrom, s katerimi bomo imeli šest večerov komedij," je povedala Milena Čeko Pungartnik. Sodelovali bodo tudi dijaki in dijakinje, ki so odlični glasbeniki in umetniki, ter bodo tako dobili priložnost, da pokažejo svoje sposobnosti. V Celje prihaja tudi Operna akademija Pehlivanian, ki bo 13. avgusta na Muzejskem trgu v obliki koncerta izvedla opero Seviljski brivec. Med 25. in 28. avgustom bo v Lapidariju na Savinjskem nabrežju celjski pesniški festival Izrekanja. Na otvoritvi bo prisotna pesnica in predsednica Mednarodnega združenja PEN Jennifer Clement, ki bo imela tudi pesniško delavnico za dijake. Zadnji dan bodo nastopili tudi nominiranci za Veronikino nagrado in zmagovalka natečaja mala Veronika, ki jo podeljuje Hiša kulture Celje. Ti prirejajo tudi slavnostno podelitev Veronikine nagrade.

Odgovorno na prireditve

Osrednji program je pripravil Zavod za kulturne prireditve in turizem Celeia Celje. Projekt je omogočila Mestna občina Celje, ki je prispevala 27.000 evrov, Zavod Celeia pa je iz lastnih sredstev prispeval 15.000 evrov. Pri obisku prireditev je treba upoštevati aktualne smernice in navodila za preprečevanje širjenja koronavirusa. Vsak obiskovalec je odgovoren sam, da izpolni pogoje PCT.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta