Zapleti pri gradnji celjske bolnišnice: Ministrstvo prekinilo pogodbo nadzorniku

Gordana Possnig Gordana Possnig
29.01.2020 19:13

Le nekaj dni po začetku pripravljalnih del za prvo etapo nadomestne novogradnje celjske bolnišnice na vidiku že prvi zapleti. Ministrstvo za zdravje prekinilo pogodbo dosedanjemu nadzorniku, ker preučuje, ali je pogodba najugodnejša.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na območju novogradnje celjske bolnišnice kljub zapletom (še) potekajo pripravljalna dela, rušijo prve objekte. Drugega nadzornega organa pa ministrstvo še ni imenovalo.  
Gordana Possnig

Na območju celjske bolnišnice je že deset dni gradbišče. 18. januarja so se namreč začela pripravljalna dela za težko pričakovano gradnjo prve etape bolnišnične novogradnje, vredne 2,3 milijonov evrov. A že nekaj dni po tem je završalo zaradi prvih zapletov, ki so se pojavili ob gradnji. Kot blisk se je v začetku tedna na družbenem obrežju Facebook razširila novica, ki jo je prva objavila poslanka SMC Janja Sluga, da je ministrstvo za zdravje odpovedalo pogodbo nadzorniku bolnišnične novogradnje. Gre za podjetje Navor, d.o.o., iz Celja, ki je bilo nadzornik gradnje že ob gradnji Urgentnega centra Celje in tako imenovane nulte etape nadomestne gradnje. Ob tem pa je imel sklenjeno pogodbo za opravljanje teh del že od začetka izvajanja omenjenega projekta del 2011. Gradbena dela okoli bolnišnice kljub prekinitvi nemoteno tečejo naprej.

Janja Sluga: Gradbišče bi se moralo zapreti

Čeprav so v celjski bolnišnici odločitev zdravstvenega ministrstva prejeli že minulo sredo, 22. januarja, pa o tem niso obvestili niti članov sveta zavoda niti javnosti. Informacija o prekinitvi pogodbe je zaokrožila v javnost v ponedeljek, ko je poslanka SMC Janja Sluga na seji državnega zbora to vprašanje javno postavila ministru Alešu Šabedru. O tem pa na svoji facebook strani še zapisala: "Ministrstvo za zdravje z ministrom Šabedrom je z danes na jutri brez komunikacije z vodstvom bolnišnice odpovedalo pogodbo nadzorniku bolnišnične novogradnje pri Splošni bolnišnici Celje, ki smo jo vsi skupaj težko pričakovali. Novega nadzornika pa ni. Gradbišče bi se moralo zapreti, saj brez nadzora dela ne smejo potekati. To pomeni ustavitev del, zamude pri projektu, dodatne stroške, vprašljivo kakovost. Trenutni nadzornik je edina oseba, ki je pri projektu sodelovala ves čas, in edini pozna vse podrobnosti projekta. Po pogodbi ima naročnik 42 dni časa, da sporoči namero o zamenjavi nadzornika, zato je ravnanje ministra nesmotrno in nepravilno. Kdo bo za to odgovarjal? Kdo bo plačal dodatne stroške in zamude? Kdo bo poravnal odškodnino nadzorniku, ki mu je bila pogodba nepravilno odpovedana?"

Ministrstvo preučuje, ali je to najugodnejša ponudba

Vprašanje o tem, zakaj so na zdravstvenem ministrstvu prekinili pogodbo, smo poslali tudi na ministrstvo in ob tem še vprašali, kaj sledi. Gradbena dela brez nadzornika namreč ne morejo potekati. Iz službe za odnose z javnostmi na ministrstvu so na kratko odgovorili, da so v stalnem kontaktu z vodstvom celjske bolnišnice in skupaj delajo vse, da bo gradnja potekala skladno s časovnimi načrti. Ob tem pa so že dodali: "Od leta 2015 imamo na ministrstvu za zdravje sklenjeno tako imenovano horizontalno in-house pogodbo z družbo DRI. Pogodbo z Navorjem smo prekinili, ker preučujemo, ali je to najugodnejša ponudba."
Vprašanja glede zapleta smo naslovili tudi na celjsko bolnišnico, kjer so nam potrdili, da jih je ministrstvo res seznanilo, da odstopajo od pogodbe za izvajanje svetovalnega inženiringa s kontrolo projektne dokumentacije, vodenjem investicijskega projekta ter nadzorom gradnje in opremljanja omenjenega objekta sklenjene s podjetjem Navor. Zapisali pa so še, da drugega nadzornega organa ministrstvo še ni imenovalo. "V praksi to pomeni, da trenutno pri projektu izgradnje Etape 1 nadomestne novogradnje ni svetovalnega inženirja po pogodbi po FIDIC rumeni knjigi, ki je hkrati tudi nadzornik na gradbišču. Izvajalec dela trenutno nadaljuje. Iz sklenjene pogodbe po FIDIC rumeni knjigi med izvajalcem Kolektor koling s partnerji, ministrstvom za zdravje kot naročnikom in Splošno bolnišnico Celje kot uporabnikom je še razvidno, da predstavniki uporabnika (Splošna bolnišnica Celje, op. p.) po pogodbi nimamo nobenih opredeljenih pristojnosti, zato tudi ne moremo govoriti o nadaljnjih korakih. Čakamo na nadaljnje usmeritve in informacije ministrstva," so še zapisali v odgovoru.

Podjetje Navor, d.o.o., ki ima sedež v Celju, je nadzorovalo gradnjo tako Urgentnega centra Celje kot tako imenovane nulte etape nadomestne gradnje celjske bolnišnice.
Gordana Possnig
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta