Zaradi napake zaustavili blok 6 Termoelektrarne Šoštanj

Rozmari Petek Rozmari Petek
15.03.2023 09:00

Vzrok je netesnost na uparjalniku kotla. Namesto bloka 6 v pogonu blok 5, ki je nazadnje obratoval maja 2022.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zaradi zaustavitve bloka 6 so po slabem letu dni ponovno zakurili v bloku 5.
Rozmari Petek

Zaradi ugotovljene napake na uparjalniku kotla so že v soboto ugasnili blok 6 Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ), ki je lani proti koncu leta zaradi pomanjkanja premoga ter s tem varčevanja z energentom več tednov miroval. Kot pravijo v TEŠ, je bila netesnost sicer ugotovljena že pred nekaj časa, "vendar se je stanje začelo slabšati. Po zaustavitvi je bilo treba kotel ohladiti, ugotoviti mesto, kjer je prišlo do netesnosti, zamenjati poškodovane cevi in zavariti nove. Tovrstne netesnosti se pri takšnih objektih pojavljajo, jih lahko zaznamo, težje jih je pa napovedati. Za tovrstna vzdrževalna dela ima TEŠ na voljo usposobljen kader, tako da so lahko napako odpravili sami in večjih stroškov popravila ni bilo pričakovati," še pravijo v TEŠ.

Zaustavitev bloka 6 naj bi trajala predvidoma štiri dni. "V času zaustavitve bloka 6 se bodo opravljala še druga redna vzdrževalna dela in odpravljalo manjše ugotovljene pomanjkljivosti na drugih sistemih. V času zaustavitve bloka 6 bo nemoteno oskrbo z električno in toplotno energijo v skladu s potrebami elektroenergetskega sistema Slovenije in toplotne oskrbe Šaleške doline zagotavljal blok 5, ki je bil sinhroniziran z omrežjem v petek, 10. marca. Zagon bloka 5 je bil potreben tudi zaradi testnega obratovanja po dolgotrajni zaustavitvi in testiranja usposobljenosti posadke za obratovanje, saj je blok 5 nazadnje obratoval maja 2022."

TEŠ ima sicer v rezervi še kar nekaj sredstev General Electrica, saj je slednji kot naslednik Alstoma, ki je dobavilo tehnološko opremo za blok 6, priznal, da je bil 1,4 milijarde evrov vredni blok preplačan. Tako so v poravnavi, sklenjeni leta 2021, obljubili, da bodo TEŠ izplačali 138,7 milijona evrov, poleg tega pa bodo prispeval še 110 milijonov evrov za servisne storitve ter 12 milijonov evrov za povračilu drugih stroškov in prihrankov. Servisne storitve bodo potekale do leta 2029 oziroma 2030. Tokratno popravilo ne bo šlo iz opisanega sklopa.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta