Zbiranje podpisov: Ljudska iniciativa zahteva odstop uprave Zdravstvenega doma Velenje

Rozmari Petek Rozmari Petek
26.04.2023 09:45
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nekateri Velenjčani so v spomin na preminulega in kot znak, da so takšna stanja nedopustna, pred zdravstvenim domom prižgali sveče, sedaj so se zbrali v ljudsko iniciativo. 
Rozmari Petek

"Vsi ti pritiski preko medijev na direktorja Janka Šteharnika so bili hudi. Ni mu bilo lahko in je sam izrazil željo, da se to umiri. Sedaj smo dosegli soglasje. S tem mislim, da so zadovoljni na občini in gospod Šteharnik. Predvsem pa verjamem, da bo to povrnilo ugled ZD Velenje in da bomo lahko šli z vetrom v jadra naprej. Iskreno upam." Tako je po torkovi seji Sveta zavoda ZD Velenje dejal predsednik sveta Leopold Rezar. A videti je, da vseh z odločitvijo, da sprejmejo sporazum direktorja Janka Šteharnika, po katerem sam sedaj ne bo več direktor ZD Velenje, temveč svetovalec uprave ZD Velenje, niso pomirili.

Sodu je izbilo dno

"Ljudska iniciativa Velenje (LIV) zahteva odstop celotne uprave, sveta zavoda ter vseh svetovalcev upravi ali svetu zavoda," so večer po seji sveta zavoda sporočili iz civilne iniciative. Kot so se opisali, so zaskrbljeni občani Velenja in okoliških krajev ter uporabniki zdravstvenih storitev ZD Velenje. "Skozi leta smo opazovali nestrokovno vodenje javnega zavoda ZD Velenje ter trend upada kakovosti oskrbe, ki je v zadnjih treh letih dobesedno dobila nove razsežnosti pomena besede slabo. Združitvi ljudi v LIV je botroval neljub dogodek v mesecu marcu 2023, v katerem je človek, potreben zdravstvene pomoči, izgubil življenje zaradi domnevne nestrokovne obravnave s strani zaposlenih v ZD Velenje. Odziv odgovornih je bil neustrezen. Dogodek je sodu izbil dno in nastala je LIV, ki zahteva vzpostavitev učinkovite in kvalitetne oskrbe prebivalcev občine Velenje in drugih uporabnikov," so zapisali.

Zahtevajo tudi temeljito preiskavo

Podpise podpore so preko spletne strani že začeli zbirati, dve soboti jih bodo zbirali na velenjski tržnici, od 3. do 5. maja pa pred Upravno enoto Velenje. "Zahtevamo odstavitev celotne uprave ZD Velenje in Sveta zavoda ZD Velenje, odstop vseh svetovalcev uprave ali Sveta zavoda (tem mandat tako ali tako poteče 7. maja, op. p.), temeljito preiskavo stanja v ZD Velenje, vključno s finančno revizijo s strani nepovezane revizijske družbe, revizijo posla s podjetjem Medicum, uvedbo ustreznih ukrepov za vzpostavitev učinkovite nujne medicinske pomoči in zdravstvene oskrbe prebivalcev občine Velenje ter ponovno vzpostavitev 24-urne dežurne službe v ZD Velenje." Slednje sicer ne sodi v pristojnost samega ZD Velenje, temveč zdravstvenega ministrstva. Posel z Medicumom pa se nanaša na pogodbo, ki jo je direktor prejšnji mesec sklenil z zasebnim podjetjem za nenujne prevoze.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta