Zelena energija sredi gričev s pomočjo inovativnih ekoloških rešitev

01.09.2021 06:20
Zavrate so prva stoodstotno samooskrbna vas z električno energijo v Sloveniji, tudi vaščani so sodelovali pri projektu, ga podprli in se povezali med seboj
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
100 % samooskrbna vas Zavrate, fotovoltaične celice (foto: Jure Čulk)
Jure Čulk

V vasi Zavrate v občini Radeče so nedavno na novo vzpostavljeno sončno elektrarno priklopili na distribucijsko omrežje, tako je vas postala povsem samooskrbna z električno energijo in je edinstven primer skupnostne samooskrbe s pomočjo sončne energije. Dve elektrarni s skupno močjo 50 kilovatov je postavilo podjetje Sonce energija.

Direktor Roman Gregorn je povedal, da podjetje ni novinec na področju samooskrbe. Leta 2008 so postavili prvo elektrarno, leta 2009 pa prvo resnejšo komercialno elektrarno: "Ta projekt je nova prelomna točka. V podjetju vemo, da imamo inovativne ljudi, smo priča pionirskemu dogodku in se tukaj ne bomo ustavili." Podjetje je v projekt investiralo 50 tisoč evrov, v kar sta vključeni elektrarna in 15-kilovatna baterija, ki je kot varovalo, ko ni sonca ali ob hujših vremenskih pojavih, da še vseeno delujejo nujne stvari, je pojasnil Gregor Novak, solastnik skupine Sonce energija in direktor platforme SunContract. Ta omogoča neposredno koriščenje energije in večjo dostopnost za posameznike.

Takoj uveljavili zakon

Tehnični vodja projekta Matej Trošt je povedal, da so dobili idejo pred nekaj meseci in se pogovorili z domačini, ki so bili pripravljeni na sodelovanje. Ko so dobili soglasja in uredili dokumentacijo, so začeli iskati primerne strehe v vasi: "To je bilo pri Petri in Zajcu. Videli smo, da na streho spravimo 50-kilovatno elektrarno, kar pa zadošča, da so vse kmetije v vasi Zavrate samooskrbne. Nato smo pričeli z deli, dve kmetiji je bilo treba kabelsko povezati, skopati kanal, kamor smo položili še optiko."

100% saomoskrbna vas Zavrate, predstavitev projekta, od leve proti desni si sledijo: Roman Gregorn, direktor podjetja SONCE energija, Franc Bogovič, poslanec Evropskega parlamenta, Tomaž Režun, župan občine Radeče, Gregor Novak, solastnik skupine SONCE in direktor platforme SunContract, in Matej Trošt, tehnični vodja projekta. (foto: Jure Čulk)
Jure Čulk

Proizvedli bodo 55 kilovatnih ur energije. Pri eni od hiš je pripravljena tudi avtomobilska polnilnica. Kot je povedal Gregor Novak, so projekt zastavili inovativno. Niso gledali samo na elektriko, ampak so vse dali tudi v pravni okvir. Tako so le nekaj tednov po sprejetju že uveljavili novi zakon o spodbujanju rabe obnovljivih virov energije, ki sedaj dovoljuje tovrstne projekte. Opredeljuje tako imenovano skupnost OVE, kjer se gleda na to, koliko električne energije se proizvede in koliko porabi v enem letu.

"Uredba določa tudi, da domačini ne bodo plačevali omrežnine. Elektriko smo razdelili po kmetijah, odvisno od porabe, ta ključ pa smo predali tudi Elektru. Dokler ne bodo presegli te kvote porabe, ki so jo imeli prej, bodo plačali samo te module, ki jih imajo v najemu," je pojasnil Novak.

Podobnega sistema v drugih državah ne poznajo. Lastnik hleva, na katerem so namestili fotovoltaične celice, je Peter Zajec, ki se je z veseljem odločil za projekt. V vasi živi že 50 let in je tako kot drugi domačini navdušen, da se razvijajo.

Pozitivni učinki na več straneh

"Izhajamo s podeželja, ki je vedno živelo z naravo, proizvajalo energijo v obliki hrane, tudi za mesta. Sedaj lahko podeželje poskrbi tudi v smislu električne energije. Ima veliko tovrstnih potencialov. Tudi mesta jih imajo, a ne dovolj zase. Skupaj s podeželjem jih imamo dovolj," je povedal Novak.

Del sončne elektrarne na hiši Foto: Jure ČULK
Jure Čulk

Energija, ki jo proizvedejo preko sončnih elektrarn, je čista in ni škodljiva za okolje. "To delamo tudi za naslednje generacije. Mi sejemo, drugi bodo želi in mislim, da bodo želi dobro," je poudaril Gregor Novak. Takojšen učinek projekta pa so tudi nižji računi. Za deset do petnajst odstotkov se bodo znižali za vse, ki so se samo priključili na sistem. Za tiste, ki so dali strehe na razpolago, pa bo račun bistveno nižji. Vaščanov Zavrat ne bo bolela glava ob povišanju cen elektrike, ki se kažejo že sedaj, saj se lahko tukaj dogovorijo, da cena ostane ista za večletno obdobje. Zadnji učinek projekta pa je sodelovanje domačinov. Vaščani so sodelovali pri projektu, ga podprli in se povezali med sabo, kar je pohvalil tudi župan Radeč Tomaž Režun.

Podjetje ob obnovi strehe zdravstvenega doma v Radečah načrtuje vzpostavitev elektrarne na novi strehi, ki bo proizvedla 100 kilovatnih ur, kar bo zadoščalo za od 30 do 40 gospodinjstev v okolici ali kaj manj, če bo zraven vključeno še kakšno podjetje.

Vas Zavrate je postala samooskrbna. (foto: Jure Čulk)
Jure Čulk

V Društvu slovenske fotovoltaike so pozdravili projekt. Predsednik Primož Tručl je povedal: "Zavedati se moramo, da moramo do leta 2030 postaviti še petkrat toliko fotovoltaičnih kapacitet, kot jih je trenutno v Sloveniji. V nacionalnem energetskem načrtu je predvidenih okrog 2 GB skupnih zmogljivosti, sedaj pa smo malo pod 400 MB. Ta dogodek je kot napoved obetavnih časov za fotovoltaiko."

Uradne predstavitve se je udeležil tudi poslanec Evropskega parlamenta Franc Bogovič, ki je izpostavil načrt Evropske komisije Pripravljeni na 55, s čimer se EU zavezuje, da bo do leta 2030 zmanjšala toplogredne pline za 55 odstotkov - do sedaj so se zmanjšali za 25 odstotkov. S takšnimi in podobnimi projekti se bo lahko ta številka še zniževala in dosegla zastavljeni cilj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta