Lepa in pametna, pa še varčna in tiha toplotna črpalka

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
17.06.2019 13:17

Slovenci se tudi po zaslugi Kronoterma uvrščamo med vodilne izdelovalce toplotnih črpalk v EU.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Štiri ključne prednosti nove Kronotermove toplotne črpalke so učinkovitost, neslišnost, okoljska sprejemljivost in oblikovna posebnost.
Kronoterm

Preteklo sredo so v podjetju Kronoterm svečano predstavili javnosti svojo novo toplotno črpalko Adapt, tipa zrak - voda, plod nekajletnega razvoja nove generacije toplotnih črpalk. Nastala je v sodelovanju z vsemi partnerji, ki imajo karkoli opraviti s tovrstnimi napravami. Kot je v nagovoru gostov na prireditvi poudaril direktor Kronoterma Bogdan Kronovšek, so prisluhnili investitorjem, kupcem, uporabnikom, projektantom, arhitektom pa tudi delavcem v proizvodnji s ciljem, da najdejo dobro rešitev za naslednja leta. "Verjamemo, da bomo s tem korakom ponovno premaknili mejo tehnologije toplotnih črpalk, predvsem pa njene uporabnosti," je dodal Kronovšek.

Učinkovita in varčna

Pomočnik direktorja za prodajo Dean Besednjak je med ogledom za novinarje izpostavil štiri ključne prednosti nove toplotne črpalke: učinkovitost, neslišnost, okoljsko sprejemljivost in oblikovno posebnost. "S sezonskim grelnim številom nad 5,2 je naša toplotna črpalka Adapt med 1176 črpalkami, ki so trenutno na seznamu nemškega zveznega urada za gospodarstvo in nadzor izvoza (BAFA), na zavidljivem prvem mestu," je pojasnil Besednjak. "To je fenomenalen uspeh naše razvojne ekipe in celotnega Kronoterma. S tem smo Slovenci postali eni vodilnih pri razvoju toplotnih črpalk v EU," pa je na uspeh ponosen Bogdan Kronovšek. Posledica učinkovitosti delovanja pa je tudi varčnost, saj lahko uporabniki nove toplotne črpalke prihranijo 78 odstotkov sredstev v primerjavi z uporabo kurilnega olja, 67 odstotkov v primerjavi z uporabo plina in 81 odstotkov v primerjavi z uporabo elektrike.

Predstavitve nove toplotne črpalke se je udeležila množica zainteresiranih.
Kronoterm

Tiha in okolju prijazna

Druga pomembna lastnost nove toplotne črpalke, ki jo izpostavlja Dean Besednjak, je njeno izredno tiho delovanje zaradi novega zvočno izoliranega ohišja. Umešča se celo v razred gospodinjskih aparatov, ki jih imamo sicer nameščene v hiši, in ne zunaj nje. Poleg neslišnosti pa so projektanti posebno pozornost namenili tudi skrbi za okolje. Bistveno so zmanjšali ogljični odtis naprave, in sicer z novo zasnovo hladilnega sistema in z uporabo novega hladiva R452b, ki ne škoduje ozonu in ima za kar 67 odstotkov nižji ogljični odtis v primerjavi z obstoječimi hladivi. "Pri zasnovi nove naprave smo zmanjšali količino hladiva v sistemu in uporabili hladivo s štirikrat manjšim potencialom nastanka tople grede," je pojasnil sogovornik.

Oblikovno posebna in vodljiva od daleč

Četrta lastnost nove naprave, ki jo izpostavljajo v Kronotermu, pa je njena oblikovna posebnost. "Naprava se zliva z okolico, kot arhitekturni objekt je narejena tako, da je ni treba skrivati. Investitor lahko izbira med več barvnimi odtenki in materiali, od cortena, ki sčasoma dobi patino, do nerjavne pločevine, ki se vizualno ujema z modernimi izvedbami fasade. Možna je tudi uporaba prašno barvane pločevine v topli črni barvi v kombinaciji z rdečo," je razložil Dean Besednjak. Ne nazadnje pa je treba omeniti še eno nezanemarljivo lastnost nove Kronotermove toplotne črpalke: upravljati jo je mogoče preko mobilne aplikacije. Pred prihodom domov lahko nastavite želeno temperaturo, preko aplikacije spremlajte proizvedeno toploto in učinkovitost, naprava vas opozori na morebitno napako, pa še serviser lahko večino napak odpravi kar na daljavo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta