Naredite sami: Naravna dišava za stanovanje, ki vas bo navdušila

Petra Logar Petra Logar
08.03.2019 06:17

Dišave za stanovanje mnogokrat vsebujejo snovi, ki neugodno vplivajo na zdravje. Lahko povzročijo glavobol, dražijo sluznico, pogosto vonj dišave postane premočan in vsiljiv. Povsem preprosto jo lahko izdelate sami.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Pomembno je, da v vseh letnih časih zračimo stanovanje. Pozimi odpremo okna le za nekaj minut, v sočnih in toplih dneh pa je priporočljivo, da so okna odprta dlje časa. Sveži zrak se hitreje ogreje, stanovanje pa bo pri uporabi dišav prijetnejše.
Če boste dišavo izdelali sami, boste prihranili nekaj denarja, ognili pa se boste tudi kemikalijam, ki uničujejo zdravje ter okolje.

Za dišavo potrebujete:

  • manjši stekleni kozarček
  • ​okrasno juto ali žaklovino
  • ​vrv iz jute
  • ​sodo bikarbono ali grobo sol
  • ​eterično olje po izbiri

Napolnite stekleni kozarec do polovice s sodo bikarbono ali grobo mleto soljo, nato pa kanite pet do deset kapljic kvalitetnega eteričnega olja. Pomembno je, da je olje zares stoodstotno, da ne vsebuje sintetičnih dodatkov. Čez odprtino pokrova položite kos jute in povežite s trakom.
Dišavo nato postavite na okensko polico, na mizo ali omaro. Prijeten vonj se bo hitro širil po stanovanju in vztrajal nekaj tednov. Ko se razdiši, zopet kanite nekaj kapljic eteričnega olja.

Izberite kvalitetno eterično olje.
Profimedia

Lastnosti nekaterih eteričnih olj, ki jih lahko uporabite

Eterično olje mete sprošča in pomirja, izboljša koncentracijo in odpravi utrujenost. Primerno je za osvežitev dnevnega prostora ali pisarne.
Eterično olje sivke pomirja, uničuje bakterije in viruse, sprošča, deluje proti stresu in pomirja. Odganja tudi mrčes. Primerno je za spalnico, dnevni prostor. Če boste dišavo postavili na okensko polico, bo odganjala tudi pajke in muhe.
Eterično olje evkalipta blagodejno vpliva na dihala, deluje poživljajoče, odganja mrčes, osveži in razkuži prostor. Primeren je za dnevni prostor, kopalnico.
Eterično olje origana razkužuje in osvežuje, pomaga pri boleznih dihal, krepi imunski sistem. Primeren je za spalnico, dnevni prostor, kopalnico.
Eterično olje limone krepi koncentracijo in izboljšuje počutje. Razkužuje prostor, odganja mrčes. Primerno je za dnevni prostor, kopalnico ali spalnico.

Uporabite lahko grobo mleto sol.
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta