Posadite rastline, ki odganjajo komarje in druge insekte

Petra Logar Petra Logar
20.06.2019 06:18

Nekatere rastline oddajajo vonj, ki smrdi komarjem, muham, pajkom. Če jih boste postavili na teraso, balkon ali okensko polico, boste na naraven način odgnali nadležne insekte.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Nekatere rastline namreč oddajajo eterična olja, vonj, ki insektom smrdi in zato se jih izogibajo.

Sivka

Na prvem mestu je zagotovo sivka. Če imate radi njen vonj, jo posadite povsod, kjer lahko. Ko se bo razcvetela, bo prijetno dišala in vas pomirjala, komarje in ostale insekte pa odgnala.
Sivka vsebuje eterična olja, ki blagodejno delujejo na naš živčni sistem in nas pomirjajo. Lajšajo tudi pike komarjev in drugih insektov.
Če boste sedeli na balkonu ali terasi v večernih urah, odtrgajte nekaj listkov in cvetov sivke, jih zmečkajte med dlanmi in namažite po koži na rokah in nogah. Komarjev ne bo blizu.
Če boste sivko posadili v lonce in postavili na okna ali pred balkonska vrata, boste preprečili marsikateremu insektu vstop v vaš dom.

Eterična olja sivke ščitijo pred insekti.
Profimedia

Ognjič

Ognjič lepo cveti, vsebuje pa tudi močne spojine, ki odganjajo insekte. Posadite ga in uživajte v njegovih čudovitih barvnih cvetovih. Ob koncu sezone pa cvetove naberite, posušite v senci, vložite jih v kozarček, čez nalijte oljčno olje in dobro zaprite. Počakajte nekaj tednov in dobili boste odlično naravno negovalno sredstvo za nego telesa.

Rožmarin

V vrtu, na balkonu ali terasi naj bo tudi rožmarin. Ta odganja insekte, lahko naredite tudi zanimiv trik. Odtrgajte vejico rožmarina, jo posušite, nato pa položite v keramično skledo in zažgite, naj tli. Dim, ki se bo razvil, bo odgnal komarje in muhe.
Rožmarin vam bo prišel prav tudi, ko boste na žaru pekli ribo, zelenjavo, meso ali krompir. Dodajte majhno vejico za boljši okus.
Nekaj listkov rožmarina odtrgajte, podrgnite med prsti, da se izločijo eterična olja, in vdihnite. Eterična olja rožmarina krepijo spomin in zdravje možganov, izboljšujejo počutje in preženejo utrujenost, krepijo koncentracijo.

Cvetoči rožmarin odganja insekte.
Profimedia

Bazilika

Poznamo mnogo različnih vrst bazilike, vse pa odganjajo insekte. Pa še imeli jo boste pri roki, ko boste pripravljali kosilo. Nekaj listkov dodajte v juho ali na paradižnikovo solato. Odlično se poda tudi k omakam in mesu.
Zvečer, ko boste sedeli zunaj, pa odtrgajte nekaj listkov in cvetov bazilike. Zmečkajte jih in se namažite po koži okoli gležnjev in zapestij, da vas ne bodo pikali komarji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta