Soda bikarbona je nepogrešljiva tudi na vrtu

Petra Logar Petra Logar
03.05.2019 06:17

Vsestransko uporabna soda bikarbona vam lahko koristi tudi, če jo boste uporabljali na vrtu. Je poceni, brez kemikalij in učinkovita.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Proti škodljivcem vrtnin uporabite sodo bikarbono.
Profimedia

Najbrž ste tudi vi že kdaj posegli po sodi bikarboni in z njo čistili po stanovanju, jo uporabili za nego telesa in podobno. Koristno jo lahko uporabite tudi na vrtu in se ognete škodljivim kemikalijam.

Soda bikarbona namesto pesticida

Naredite lahko organsko razpršilo, ki odpravlja in uničuje razne insekte, ki škodujejo vrtninam, lončnicam in ostalim rastlinam.
Zmešajte eno čajno žličko sode bikarbone, tri žličke oljčnega olja in eno skodelico vode. Mešanico nalijte v steklenico in razpršite po rastlinah, na katerih ste opazili razne škodljivce, ličinke, uši.
Pršite redno, vsak dan, in vztrajajte, dokler ne boste odpravili vseh insektov. Nato lahko razpršilo uporabljate kot preventivo enkrat tedensko.
Listi rastlin bodo, ko se ta domači pripravek posuši, nekoliko lisasti. Naj vas to ne moti, madeže bo spral dež. Če pa ste pršili sobne lončnice, jih čez čas obrišite z vlažno bombažno krpo.

Soda bikarbona odpravlja uši in gosenice.
Profimedia

Mešanica proti ušem in škodljivcem na vrtu

Pripravite lahko tudi mešanico, za katero potrebujete žlico sode bikarbone, žlico oljčnega olja, žlico detergenta za pomivanje posode in pet litrov vode. Sestavine zmešajte in s takšno mešanico pršite po vrtninah, kjer opazite uši in ostale zajedavce, ki vam uničujejo pridelek.
Vrtnine pršite zgodaj zjutraj ali zvečer, ko sonce že zaide, da vam sončni žarki ne požgejo listov. S pršenjem vztrajajte, dokler škodljivcev ne odpravite.

Soda bikarbona za lepše cvetenje

Rože in grmovnice, ki najraje uspevajo v alkalni zemlji, bodo cvetele bujnejše, če jim boste dodali sodo bikarbono. V zalivalko dajte čajno žličko sode bikarbone, nalijte do vrha z vodo in s takšnim pripravkom zalivajte hortenzije, begonije in geranije. Vrnile vam bodo z bujnimi cvetovi.

S pomočjo sode bikarbone bodo hortenzije lepše cvetele.
Profimedia

Odpravite polže

Soda bikarbona odpravi tudi polže. Če jih imate, jih potresite z njo in ne bo jih več. Lahko pa sodo bikarbono potresete tudi okrog gredic. Ker se topi, boste morali večkrat ponavljati.

Za sladek paradižnik

Paradižnik, ki ga boste pridelali, bo veliko bolj sladek in polnejšega okusa, če boste po zemlji potresli sodo bikarbono.

Za lepšo rast grmovnic in žive meje

Soda bikarbona pomlajuje rastline. Če imate okrog hiše stare grmovnice, živo mejo, zmešajte žlico sode bikarbone, žlico soli in pet litrov vode. S takšno mešanico občasno zalivajte grmovnice, živo mejo in ostale rastlinje, ki jim želite pospešiti rast.

Zalivajte vrt z mešanico sode bikarbone.
Profimedia

Proti plevelu

Trdovratni plevel lahko uničite s pomočjo sode bikarbone. Zmešajte močnejšo mešanico, na liter vode dodajte nekaj žlic sode bikarbone in zalijte plevel, ki se ga želite rešiti. 

Odpravite gosenice

Zmešajte enako količino moke in sode bikarbone ter potresite po zelju, brokoliju, cvetači, če so vaše vrtnine napadle gosenice. V enem dnevu se jih boste znebili. Svetujemo vam, da mešanico potresete proti večeru, zjutraj pa pregledate pridelek.

Za čiste roke po končanem delu

Če delate na vrtu, okrog hiše in v sadovnjaku, potem veste, kako umazane so lahko vaše roke ob koncu dela. A tudi tu vam bo na pomoč priskočila soda bikarbona. Roke zmočite, nanesite nanje nekaj sode bikarbone, dobro zdrgnite in operite s toplo vodo. Roke bodo čiste in lepo negovane.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta