Šparglji: Spomladanski čistilci organizma

Petra Logar Petra Logar
08.04.2019 06:17

Ne glede na to, ali nabirate divje ali pa kupujete gojene, so zelo priporočljiva spomladanska jed. Očistili bodo vaše telo, poskrbeli pa tudi za gurmanske užitke.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zdravilni šparglji čistijo jetra.
Profimedia

Šparglji ali beluši spadajo med priljubljena spomladanska živila, primerni so tudi za tiste, ki bi radi shujšali ali razstrupili svoje telo. Divje šparglje nabiramo od marca do junija. Če je vreme deževno, jih je v izobilju, ob sušnem vremenu pa se je potrebno bolj potruditi za nabrani šopek.
Nabiramo tiste šparglje, ki so prožni, mehki. Odtrgamo ga na mestu, kjer ni več olesenel. Nikoli ne poberemo vseh novih poganjkov iz ene rastline. Pustimo vsaj enega, da se lahko obnovi in požene nove. Pri nas rastejo štiri vrste špargljev: navadni, ostrolistni, lasasti in obmorski špargelj.
Če boste kupili gojene, pazite, da so stebla sveža, da niso uvela ali olesenela. Izberite čvrste, gladke in ravne zelene ali bele, s tesno zaprtimi vršički.

Kakšna je razlika med divjimi in gojenimi?

Divji šparglji so tanjši, njihov okus je malce grenkast. Rastejo zelo hitro, tudi do dvajset centimetrov na dan. Vsebujejo več zdravilnih snovi, med kuharji so bolj priljubljeni.
Tudi gojeni so seveda zdravi, okusni in dietni. Tudi slednje prištevamo med živila, ki skrbijo za zdravje našega telesa.

Lahko jih kuhate ali pečete.
Profimedia

Priprava je različna

Medtem ko divjih špargljev ni potrebno lupiti, je gojenim potrebno odrezati oleseneli del ter jih olupiti. Bele lupimo dva centimetra pod vrhom do spodnjega dela, zelene pa le povsem spodaj.
Uživamo lahko surove, če jih bomo kuhali ali pekli, jih toplotno obdelamo na kratko, da ne izgubijo vseh hranilnih snovi.
Shranjujemo jih na hladnem, uporabimo čim prej, da ne olesenijo in izgubijo hranilnih snovi.

Šparglji povzročijo neprijeten vonj urina

 »Pogosto se zgodi, da po uživanju špargljev nastane neprijeten oziroma specifičen vonj urina. To se zgodi zaradi pospešenega razstrupljanja, ki ga spodbudi asparaginska kislina, ki spodbudi dejavnost ledvic in pospeši izločanje urina. Ko se ta kislina (asparagin) razgradi, nastaneta jantarjeva kislina in amonijak, ki pa imata ob izločanju nekoliko neprijeten vonj. Naj vas to ne prestraši,« nam je povedala svetovalka za zdravo življenje in avtorica knjige Ko imajo hormoni žur Minka Gantar

Šparglji spadajo med spomladanske čistilce telesa.
Profimedia

Zdravilnost špargljev

Šparglji so zdravilna zelenjava, ki spodbudi odvajanje vode, blaži težave z mehurjem in ledvicami, poleg tega pa naj bi šparglji celo topili ledvične kamne in pospešili izločanje ledvičnega peska. Šparglji so priporočljivi za ljudi, ki imajo obolenja jeter in žolča. »Pomagajo tudi pri zdravju oči in celo izboljšujejo večerno slepoto. Izboljšujejo psihično počutje, posledično pa se lažje soočate s stresom, pospešujejo presnovo, delujejo pomlajevalno. Hkrati se izboljšajo lasje in koža. Spodbudijo nastajanje hormonov sreče, pomirjajo in krepijo spanec, ščitijo pred osteoporozo,« je povedala Gantarjeva in dodala še, da so odlična hrana za hujšanje, saj kljub nizkemu glikemičnemu indeksu dobro nasitijo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta