Zdrav obrok: Regrat s krompirjem, z ocvirki, jajcem?

Petra Logar Petra Logar
02.04.2019 06:17

Če ste tudi vi ljubitelj tega okusnega in zdravega plevela, ki je razširjen po vsej Sloveniji, le preberite, kakšne koristi imate od njega in kako ga pripraviti, da bo res zdrav.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Privoščite si ga z jajci, krompirjem ali ocvirki.
Profimedia

Navadni regrat ali Taraxacum officinale je v pomladnem času v mnogokateri skledi slovenskih domov. Nabiramo ga od začetka marca, pa vse do konca aprila. Ko v nižje ležečih predelih prične cveteti, se lahko odpravimo višje, kjer nas čakajo še zaprti regratovi popki in primerno veliki listi. Prav slednji so najpogosteje v naših košarah, iz njih pripravljamo različne jedi, največkrat si ga privoščimo v solati.
Okusen je in zdravilen. To so vedeli že stari Grki, ki so ga uporabljali kot zdravilo za očesne bolezni in kot pomoč pri zdravljenju ledvic. Kasneje so ugotovili, da deluje kot diuretik in ga uporabljali za lažje uriniranje.

Zdravilni deli

Uporabna je skoraj vsa rastlina, poleg listov nabiramo tudi cvetove in korenine. Cvetove nabiramo od aprila do konca cvetenja, korenina pa bo najbolj zdravilna, če jo bomo izkopali med majem in junijem ter med septembrom in oktobrom.
Zanimivo je, kako se zdravilna sestava regrata spreminja med njenim razvojem. Spomladi korenina vsebuje do 20 odstotkov sladkorja in inulina, avgusta vsebuje več inulina, oktobra pa največ grenčine ali taraksacerina in inulina.
Nekoč so verjeli, da je regrat ena izmed najbolj zdravilnih rastlin. Izvlečke iz korenin so dajali bolnikom, pri katerih ni bilo več nobenega upanja za ozdravitev. Regratov sok je bila zadnja možnost.
Rastlina vsebuje inulin, fruktozo, fenolno kislino, taraksacerin, sterole, flavonide, kalijeve soli, kumarine. Vitamine A, B in C, kalij, holin.

Profimedia

Regratov mleček

Regratov mleček je izredno zdravilen. Ta se nahaja v listih, steblih in koreninah. Pospešuje izločanje seča, ureja prebavo, čisti jetra in ledvice. Ko se boste sprehajali med travniki, polnimi cvetočega regrata, vzemite steblo rastline, jo dobro prežvečite in pogoltnite njen sok, rastlino pa izpljunite.
Ljudski nasvet pravi, da če virusne bradavice redno mažemo z regratovim mlečkom, se te posušijo in odpadejo.

Regratova solata

Kot smo že omenili, je na naših mizah najpogosteje regrat v solati. Listi so okusni, dokler rastlina ne zacveti, za nekatere pa to ni ovira in liste uživajo tudi pozneje.
Regrat pomaga pri razstrupljanju celega organizma, pospešuje izločanje seča in žolča, zato pomaga tudi, kadar nam zastaja voda v telesu. Pomaga, da se odvečna maščoba hitreje topi in krepi živčevje.
Regratovi pripravki lajšajo težave pri vnetju mehurja, znižujejo raven sladkorja v krvi, blažijo težave z revmo, znižujejo raven estrogena, pomagajo pri endometriozi, čistijo črevesje in ga krepijo, krepijo in čistijo kri.

Regratovi cvetovi so zdravi, pripravite iz njih okusen sirup.
Profimedia

Regrat s krompirjem, ocvirki ali jajcem?

Kombinacij, kako pripraviti okusno regratovo solato, je mnogo. Nas pa je zanimalo, katera kombinacija od najpogostejših treh, je najbolj zdrava.
»Regrat gre dobro z maščobnimi živili, lahko tudi z ocvirki, če jih ni preveč. Razlog je v tem, da se maščobno topni vitamini, ki so v regratu, bolje absorbirajo ob prisotnosti maščobe. Regrat s krompirjem je lahko tudi zamenjava za kosilo, če je krompirja dovolj, vsaj 250g. Regrat z jajčkom pa je dobra večerja, sploh če pazimo na težo, ker ima tak obrok nizko energijsko vrednost,« je pojasnila nutricistka Mojca Cepuš.
Če še niste, uporabite regrat še drugače:

Regratov sirup

Regratov sirup pomaga urejati prebavo, čisti in krepi kri, pomaga zdraviti kašelj.
Naberite 300 regratovih cvetov, namočite jih v treh litrih vode za 24 ur v vodi, nato prekuhajte, precedite in tekočini dodajte tri kilograme sladkorja in sok treh limon. Kuhajte, dokler ne dobite goste zmesi, še vročo nalijte v čiste steklene kozarce in dobro zaprite.
Lahko ga pijete po žličkah, lahko ga zmešate s toplim čajem ali vodo.

Regratove korenine lahko posušite in iz njih pripravite zdravilni čaj.
Profimedia

Regratov čaj

Regratov čaj pomaga pri urejanju prebave in čisti kri. Spodbuja delovanje jeter in ledvic. Ljudska medicina pravi, da zavira staranje.
Regratove liste nabiramo v suhem vremenu. Dobro jih očistimo, nato pa narežemo, da se hitreje posušijo.
Čaj pripravljamo iz dobro posušenih listov. Tri decilitre vrele vode zlijemo na dve čajni žlički regratovih listov. Pokrijemo in pustimo nekaj minut, nato precedimo in pijemo dve do tri skodelice dnevno. Regratov čaj pijemo krajše časovno obdobje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta