Okusi slovenske Istre: "Le tisto, kar sveže prihaja iz morja, je res odličnega okusa!"

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
27.07.2021 02:00
V primorski restavraciji Pepe Nero stavijo na lokalna živila, saj se dobro zavedajo, da sveža in doma pridelana hrana naredi jedi še bolj okusne.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pepe Nero

Lokalna hrana vsaki kuhinji, ne glede na to, na katerem koncu Slovenije smo, da piko na i, da so jedi svežega okusa. Milan Vokić, šef restavracije Pepe Nero na portoroškem letališču, ki ima v slovenski kulinariki že veliko kilometrine in se je pred časom odločil, da kulinariko iz notranjosti Slovenije prenese še v kuhinjo Primorske ter tako poveže eno z drugo, se še kako zaveda pomena lokalnega, zato v ospredje vedno postavlja doma pridelano hrano, ki je sveža in o kateri natančno veš, od kod prihaja.

Edina prava sol je tista iz solin

Prav tako pa ne zanemarja kombinacije s sezonskimi sestavinami, saj to, trdi Vokić, ustvarja tiste prave okuse. Je pa nekaj, brez česa si dobre kuhinje ne zna predstavljati. Sol. Pa ne kakršna koli, edina prava je domača, tista iz solin, ki se lesketa v soncu in daje jedem, ki jih pripravljajo v restavraciji, streljaj od Sečovelj, najboljši okus. Prepričan je, da sta v kuhinji dve sestavini, ki morata biti vedno pri roki in ne smeta manjkati, sicer jed ne bo okusna. "Ena je sol, druga pa poper. Soli je na Primorskem v izobilju, poper pa smo morali prinesti s seboj," malo za šalo, malo zares pripomni Vokić.

"Solni cvet, olive, domače oljčno olje, sveža zelenjava in sezonsko sadje, kraški pršut, ki zori na vihravi burji, domače salame, katerih vonj je božanski - sveži vonji in okusi darov iz morja ... Kaj bolj okusnega si je težko predstavljati," pravi Vokić. In to tekne vedno - zjutraj, popoldne, pozno zvečer. Pomembno je še, da vse skupaj "začinimo" s kozarčkom kakšnega dobrega belega ali rdečega vina, vsekakor od lokalnega pridelovalca, pripomni Vokić, saj so vina slovenske Istre izredno kakovostna.

Reuter

Ogromno različnih dobrot na majhnem prostoru

Dobri poznavalec slovenske kuhinje kljub temu prizna, da so bili na začetku v dilemi, katere jedi sploh uvrstiti na jedilnik, da bi po eni strani ohranili pristne okuse slovenske Istre, hkrati pa dodali še ščepec kulinaričnih dobrot iz drugih delov Slovenije. Naša država namreč na majhnem prostoru premore ogromno različnih okusov in dobrot, na katere smo lahko upravičeno ponosni, in zato ne vidi težav, da kdo na Primorskem prične svoje kulinarično popotovanje z okusnim govejim biftekom, po glavni jedi, v kateri prevladujejo morski okusi, na primer na žaru pečen brancin, orada ali pa hobotnica iz pečice, pa se posladka še s tradicionalno blejsko kremno rezino, ker ta pač tekne, ne glede na to, na katerem koncu Slovenije smo.

Milan Vokić z ženo Heleno: "Solni cvet, olive, domače oljčno olje, sveža zelenjava, kraški pršut ... Kaj bolj okusnega si je težko predstavljati."
Pepe Nero

Na Primorskem niso samo ribe

Kot ima vsaka slovenska pokrajina svoje kulinarične dobrote, jih ima tudi Primorska. In ne, povsem napačno razmišljamo, če menimo, da se na Obali jedo samo ribe in druge morske jedi. Vokić opozori, da je zelo pomembno, kar se tiče tipične primorske kulinarike, da imaš sveži ulov: "Kajti le tisto, kar sveže prihaja iz morja, je res odličnega okusa." Vendar pa morske jedi niso edino, kar ponuja raznolika primorska kuhinja. Po besedah sogovornika so zanjo značilne številne posebnosti - v Istri, na Vipavskem in Krasu, na Idrijskem, v Posočju, Goriških Brdih, na Tolminskem in v Brkinih, vse pa povezujejo velika strast do lahke, a zelo dobre hrane, začimbe mediteranskega podnebja in primorska živilska podjetja, ki ohranjajo tradicionalne recepture, predvsem pa je veliko lokalnih pridelovalcev in predelovalcev, ki skrbijo, da so živila res domača.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta