Pridelujejo vino, znani so tudi po narezkih. "Za vsakega se pri nas najde nekaj dobrega"

04.10.2021 02:00
Les je na posestvu Pliberškovih zaznati na vsakem koraku - leseni so kmetija, gospodarsko poslopje, notranji prostori ... Tako ostajajo zvesti tradiciji, pove gospodarica vinotoča Nataša Pliberšek, znana daleč naokrog po svojih kulinaričnih dobrotah.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

V Vinotoču Pliberšek, ki se nahaja v Svečinskih goricah, svojim gostom radi postrežejo z žlahtno kapljico. Pliberškovi pravijo, da so vinogradniška kmetija, s poudarkom vedno bolj na turizmu. V njihovi vinski kleti prevladujejo predvsem bela, sveža vina tekočega letnika. Vino, ki ga pridelajo, se zelo hitro proda, pove Nataša Pliberšek, znana po svojih kulinaričnih dobrotah, ki jih pripravlja po tradicionalnih receptih. Tako gostom, ki vinotoč obiščejo na mizo prinesejo domač narezek. Najrazličnejše domače mesnine, zelenjava in siri nikogar ne pustijo ravnodušnega. Pliberškova opozori, da so narezki pripravljeni tako, da iz mize odidejo zadovoljni tudi tisti, ki ne jedo mesa.

Ni ga čez dober narezek, pravi Nataša Pliberšek.
Osebni Arhiv Pliberšek

Meso iz kible in svež kruh

"Za vsakega se pri nas najde nekaj dobrega," pravi Pliberškova. Poudari, da si prizadevajo ohraniti tradicionalne vrednote, hkrati pa ostati čim bolj lokalni. Vse, kar na kmetiji pridelajo, od vina, mesnin, kruha do zelenjave, ponudijo svojim gostom, ali prodajo. Med dobrotami še posebej teknejo v ocvirkov plašček ovito meso iz kible in po domačem ognjišču dišeče suhe mesnine. Tudi kruh pripravijo doma sami. Po starih receptih. Pregrešno dober je, povedo gostje, svež kruh, ki pride na mizo direktno iz domače krušne peči, ki gre skupaj z mesnimi in sirnimi namazi, obogatenimi s številnimi zelenjavnimi dodatki, ki jih prav tako v domači kuhinji pripravijo Pliberškovi. Pa tudi kaj sladkega se v Natašini kuhinji zmeraj najde, seveda narejenega iz domačih sestavin. Tudi zelenjave imajo v vrtu dovolj, pove Pliberškova, tako dela na kmetiji nikoli ne zmanjka. A tudi za to gospodarica nima skrbi. Za delo radi poprimejo vsi člani družine, tudi otroci.

Sladke dobrote so narejene iz domačih sestavin.
Osebni Arhiv Pliberšek

Domača slivovka je najboljše zdravilo

Pandemija in z njo povezani ukrepi so tudi Pliberškovim naredili škodo, a v prihodnost zrejo z optimizmom. V času, ko so bila vrata njihove domačije zaprta za obiskovalce, so ustvarili klasično štajersko slivovko, ki je po besedah Nataše Pliberšek trenutno najboljše zdravilo proti boleznim. Pliberškova opaža, da postajajo Svečinske gorice vse bolj zanimive za domačine in tuje goste. "Tudi če boste pri nas teden dni, se ne boste zaužili vseh lepot," je mnenja Pliberškova, ki kot simboliko teh krajev, ki se nahajajo tik ob meji z Avstrijo, izpostavi žlahtno kapljico, pa tudi domačo hrano. Kajti hrana je za vsakega od nas zelo pomembna, so prepričani Pliberškovi, katerih slogan je: "Smo to, kar mislimo in jemo!"

Pohodniki se radi ustavijo pri Pliberškovih, kjer se odžejajo z domačim vinom.
Tadej Regent
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta