Vina z dušo, za dušo: Sin in oče sta združila moči in v Svečini ustvarila zgodbo o vinu in uspehu

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
18.10.2021 02:00
Mitja in Tim Lo Duca sta dokaz, da ni potrebna večstoletna tradicija za pridelavo vrhunskih vin.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tadej Regent

Za posestvu Ducal lahko brez slabe vesti rečemo, da gre za eno najlepših slovenskih vinskih kleti, ki stoji v osrčju prečudovite svečinske vinske pokrajine. Tudi njegova zgodba je lepa. Tolminčan Mitja Lo Duca je kot eden najobetavnejših alpinistov naše nekdanje države kupil najprej posestvi v Trenti in ju spremenil v priljubljeno turistično postojanko, ki jo mnogi v Sloveniji poznajo kot Kekčevo domačijo, nato pa je, malo za tem, ko je zanjo v Mariboru leta 2007 prejel nagrado za najboljši turistični produkt, s soprogo Joži med svečinskimi vinogradi opazil razpadajočo domačijo s staro vinsko kletjo ter hektarjem in pol vinogradov - in se vanjo zagledal. Ni dolgo razmišljal, sprejel je izziv, ki si ga je postavil že večkrat v svojem življenju: posestvu je sklenil vrniti življenje in ustvariti na njem pravo vinsko pravljico, čeravno za to, kot prizna, ni imel prav nikakršnih vinogradniško-kletarskih izkušenj. A slednje je sklenil pridobiti tako, da je prebirajoč vso mogočo strokovno literaturo, klical prijatelje vinarje, dosledno srkal teoretično znanje in vse skupaj nato uporabljal v praksi.

Mitja in Tim Lo Duca sta se vinarstva lotila z enako vnemo in entuziazmom kot turizma in svojih športnih karier.
Igor Napast

Simbioza med nogometom in alpinizmom

Najprej so na posestvu za silo obnovili klet in na slabem hektarju vzpetine pod hišo, kjer je bil včasih travnik, posadili vinograd chardonnayja, ki je namenjen pridelavi penin. "V letih, ki so sledila, smo dokupili 3,5 hektarja vinogradov na bližnjem Špičniku, lani pa še štiri hektarje veliko zemljišče v neposredni bližini kleti. Tam smo posadili hektar in pol modrega pinota, večino parcel pa bo pokrival laški rizling," v vinski kleti obiskovalcem razloži Mitjev sin Tim, ki je kariero uspešnega nogometaša zamenjal z vinarstvom in življenjem na Štajerskem, kjer danes prebiva s svojo družino, njegov oče pa klet in vinograde obišče vsaj enkrat na teden. Oče in sin sta se vinogradništva in vinarstva lotila z enako vnemo in entuziazmom kot turizma in svojih športnih karier, pri čemer sta, kot pravita, našla simbiozo med individualizmom alpinista in timskim duhom nogometaša.

Ducal je ena najlepših slovenskih vinskih kleti.
Tadej Regent

Staro vinsko klet so ohranili

S širitvijo vinogradov je stara klet postala kmalu premajhna, zato so sklenili zgraditi novo, sodobno, takšno, ki je tudi všečna na pogled in predstavlja nekaj več, saj je v njej moč najti tudi manjšo kuhinjo, nepogrešljiv degustacijski prostor, ki ga obiščejo tako Slovenci kot tujci, pa tudi skladišče in seveda klet, v kateri, kot pojasni Tim Lo Duca, v več prostorih vino zori v velikih lesenih sodih, betonskih jajcih ali pa gruzinskih kvevrijih. Hkrati pa so ohranili tudi staro klet in jo integrirali v središče nove stavbe. Kot pojasni mladi vinar, je filozofija posestva usmerjena predvsem v pridelavo obeh rizlingov in šipona ter seveda penin, saj je območje idealno za pridelavo strukturiranih penečih se vin, ki jih tudi ob polno zrelem grozdju krasijo visoke kisline. "Imamo pa tudi odličen terroir za modri pinot," še doda Tim Lo Duca. Vinograde, ki rastejo večinoma na lapornati podlagi, so pri Ducalu že od začetka obdelovali ekološko in leta 2016 za to pridobili tudi certifikat. "Iz steklenic Ducal prihajajo vina, ki jih odlikujejo preciznost, ostrina, lepa kompleksnost, ki pogosto izhaja iz dejstva, da imamo ob trgatvi okoli 20 odstotkov grozdja, na katerem se je razvila plemenita plesen. Ta jagodno kožico predre, zaradi česar se grozdje delno posuši oziroma sok v jagodah skoncentrira. Poleg tega plemenita plesen prinaša značilno nežno oksidativno aromo, ki smo jo sicer bolj vajeni pri vrhunskih sladkih vinih," pravita Mitja in Tim Lo Duca, ki svoja vina opišeta kot "vina z dušo, za dušo".

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta