Bogdan Fink: Nismo kot Tour ali Giro, se pa skušamo približati

sta, šr
14.06.2021 11:20
Po lanski odpovedi zaradi epidemije so v organizacijskem odboru veseli, da so jim partnerji stali ob strani in da je 27. dirka uspešna tudi s tekmovalnega vidika
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bogdan Fink
Robert Balen

Direktor dirke po Sloveniji je s 27. izvedbo več kot zadovoljen, hvaležen je za podporo vseh, ki so pomagali. Dodal je, da je slovenska pentlja na tej ravni, zadnji dve preizkušnji sta le stopničko nižje od svetovne serije, predvsem zaradi truda. "Ne moremo biti kot Tour de France ali Giro d'Italia. Jasno da ne. Lahko pa ju zasledujemo in se jima skušamo približati. Vseeno smo ob boku dirkam po Belgiji, Danski, Norveški, Nemčiji, Veliki Britaniji. Smo v tej kategoriji, sem nismo prišli z denarjem, temveč z rezultati, delom in tradicijo," je povedal Bogdan Fink.

Priznava, da je bilo težko bdeti nad protikoronskimi ukrepi. "Drugi teden se še bolj sprostijo. Naše tekmovališče je bilo dolgo 800 kilometrov in nemogoče je, da smo na vseh pozicijah in predvidimo vse situacije." Našo največjo kolesarsko prireditev, pri pripravi katere je sodelovalo več kot 2500 ljudi, je ocenil kot uspešno. "Vsi organizatorji športnih ali kakršnihkoli dogodkov imamo sicer še drugi polčas, ampak ta teden je bil za nas izreden. Ogromno navijačev ob trasi, pozitivna energija in nacionalni naboj."

Glede na to, da je lansko preizkušnjo vzela pandemija, so v organizacijskem odboru veseli, da so letošnjo, kljub temu da se situacija še ni normalizirala, izpeljali. "Pomembno je, da so nam naši partnerji, mesta, startne in ciljne destinacije ter vmesne ob vseh pokroviteljih in sponzorjih, donatorjih stali ob strani. Bili so čudni časi, bodo prireditve ali ne bodo, bo dirka ali ne, bodo dovoljeni gledalci ali ne. To so bili težki, čudni časi in zahvala vsem, da so nam stali ob strani," je poudaril 49-letni nekdanji kolesar in zdajšnji funkcionar.

Navijači, pozitivna energija in nacionalni naboj so zaznamovali 27. slovensko pentljo.
Andrej Petelinsek

Dvomov o tem, kaj je pomenil nastop zmagovalca dirke po Franciji, ki so ga s Tadejem Pogačarjem gostili prvič, za Finka ni bilo. "Če pride aktualni zmagovalec Toura in nesporni favorit, je stvar jasna. To vlogo je upravičil. Drugi so poskušali, vendar je bil Tadej s svojo ekipo premočan. Na drugi strani si kot številka ena, dve ali tri svetovnega kolesarstva na takšni dirki ne more privoščiti spodrsljaja," je direktor povedal o prednostih in pasteh, ki jih prinaša najbolj čislana rumena majica.

Organizatorji so morda pričakovali, da bo v kraljevski etapi, ko je bilo vse pripravljeno na novo slovensko slavje, zmagal prav Pogačar, a je njegov moštveni kolega Diego Ulissi. "To kaže na Tadejevo veličino, pripadnost ekipi, da ta diha skupaj kot eno. Moramo pa vedeti, da je moral Ulissi še vedno zmagati. Ni šlo za nobeno prepuščanje, moral je biti dober in se potruditi," je še dejal Bogdan Fink, ki si za naslednje leto želi mirnejših priprav in znova nastop katerega od zvezdnikov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta