DP v kolesarstvu: Elegantna rešitev Mohoriča po začetniški napaki

Uroš Gramc
20.06.2021 21:02
Bahrain je na Obali pobral vso smetano, prvak v cestni dirki je postal Matej Mohorič
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prednost ni bila velika, a dovolj za konkretno slavje. Foto: Zdravko PRIMOŽIČ/FPA
Zdravko Primožič/fpa

Vroča poletna nedelja in razgibana trasa po Kopru in okolici, kratek vzpon na Markovec, a dovolj, da je začinil cestno dirko državnega prvenstva v kolesarstvu z vsemi našimi asi z izjemo Primoža Rogliča. A čeprav se je zdelo, da se bo s pobegom že v prvem od desetih krogov odločila do tolikšne mere, da se bo za medalje borila le peterica, je bil zaključek zelo pester. Še drugič je zlato medaljo in s tem poseben dres v državnih barvah, ki ga bo nosil do naslednjega prvenstva, osvojil Matej Mohorič (Bahrain), drugi je bil Jan Polanc (UAE Emirates), bron je osvojil Luka Mezgec (BikeExchange).

Štangelj: Igra živcev in kombinacij

"Čast nositi to majico sem imel že leta 2018, ampak takrat nisem bil na dirki po Franciji. Zelo sem vesel, da bom tokrat, ponosno bom zastopal našo državo," je ob dvanajsti zmagi v profesionalni karieri dejal 26-letni Gorenjec, ki je unovčil dobro formo pred največjim kolesarskim spektaklom. V ospredju preizkušnje na Obali je bil praktično od prvih kilometrov, ko se je za napad odločil dvojec Emiratov, Polanc in Pogačar, z moštevnim kolegom Janom Tratnikom sta jima sledila, priključek pa je ujel še Kristjan Koren. Le redkokdo je pričakoval, da bodo najboljši že tako zgodaj razkrili karte. "Naš plan je bil malo drugačen, toda, če bi jaz bil v koži UAE-ja, bi storil enako," je dejal športni direktor pri Bahrainu Gorazd Štangelj.

Njegovi fantje so na Obali pobrali vse, kar je bilo na voljo, tudi prvak v kronometru, Jan Tratnik, je iz njihovih vrst. "Res bi težko osvojili več. Zelo sem zadovoljen, čeprav je državno prvenstvo specifična dirka. Favoriti na papirju so vedno tisti, ki najtežje dirkajo in so pod navječjim pritiskom. Tokrat nismo bili to samo mi, ampak sta bila tudi tekmovalca UAE-ja. Na koncu je bila igra živcev in kombinacij, ki se je za nas bolje iztekla. Težko je bilo, mogoče smo imeli boljši dan v kronometru in v cestni dirki taktično več sreče," je povedal Štangelj. Njegovo moštvo je imelo rahlo številčno premoč med najboljšimi klubi, edini so bili s tremi kolesarji: "Vse se pozna. Vedno je na državnem prvenstvu ogromno nekih povezav 'jaz tebi, ti meni', na koncu pa vedno ostaneš sam in če nimaš nog, ne moreš zmagati. Matej je prikazal pametno dirkanje in vhunsko formo pred Tourom."

S pikico več dinamita

A ni veliko manjkalo do zgodbe - od junaka do bedaka. V kaotičnem zaključku je Mohorič namreč že izgubil stik z najboljšimi. "Ko smo čakali Domna (Novaka, tretjega člana Bahraina, op.p.), je Pogačar na klanec vzpostavil ritem, jaz pa sem taktično ostal v ozadju, ker sem mislil, da jih bom na spustu ujel. Pa sem se skoraj zapletel z motoristom in mi ni uspelo, ampak sem se jim priključil šele kasneje. Težko mi je bilo, ker sem se malo zakalkuliral in me je bilo strah, da bom izpadel iz dirke. Bila je to začetniška napaka, ampak sem elegantno rešil," je priznal zmagovalec. Iz izgubljenega položaja se je katapultiral do - zmagovitega: "Izvedel sem uspešen protinapad." Priključek je ujel le Polanc, s katerim sta se udarila z ramo ob rami. Mohorič je poskusil večkrat z napadom v zadnjem 17-kilometrskem krogu, a se je zdelo, da bo uspešnejši tri leta starejši Kranjčan, ki je izstrelil naboj na Markovec. Toda Mohorič ga je tik pred vrhom ujel ter tekmecu zadal smrtni udarec: "Udarila sva se na moč. Imel sem za pikico več dinamita v nogah."

Tudi v Francijo po zmago

Za kolesarja iz Podblice je to prva letošnja zmaga. In prišla je v pravem trenutku za prihajajoči izziv v Franciji ter hkrati kot obliž na rano po bolečinah v Italiji. Grozljiv padec na Giru, ki se je k sreči končal brez hujših poškodb, bo s tem uspehom popolnoma potonil v pozabo. "Tisto je bila smola, res mi je bilo grozno. Na Giru smo imeli vrhunsko ekipo, fantje so to vrhunsko izpeljali. Zame pa ... Tako je, včasih moraš sprejeti poraz in narediti vse, da boš za naslednjo dirko spet pripravljen. To sem tudi naredill. Že na dirki po Sloveniji sem imel dober občutek, v Kopru se je ta še poudaril. Na Tour odhajam z visokomi pričakovanji in v lovu na etapno zmago," je smelo napovedal Matej Mohorič. Le še ta trofeja s tritedenskih dirk mu manjka, v Italiji in Španiji je že slavil. "Kar dosti etap mi je pisanih na kožo. Odvisno bo od razpleta, ampak v razgibanih etapah, ko bodo pobegi, bom poskušal biti zraven in doseči dober rezultat," se je že obrnil proti soboti in prvemu dne 108. Toura.

Ne le za slavje, škopljenje s penino je bilo dobrodošlo tudi za osvežitev. Foto: Zdravko PRIMOŽIČ/FPA
Zdravko Primožič/fpa

Rezultati, Koper - Koper, 172 km: 1. Matej Mohorič (Bahrain Victorius) 4.00:35, 2. Jan Polanc (UAE Emirates) +0:15, 3. Luka Mezgec (BikeExchange) 1:38, 4. Jan Tratnik (Bahrain) isti čas, 5. Tadej Pogačar (UAE) 1:44.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta