Ekipa za rekorde

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
22.09.2019 18:21

Lov na dvanajsto zaporedno zmago na EP-jih in 15. naslov prvaka se za Ruse nadaljuje prek Slovenije

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Višjega bloka v evropski odbojki ni.
Robert Balen

Ne le, da ruska odbojkarska reprezentanca brani naslov evropskega prvaka. Je tudi glavni favorit, da v zbirko doda že 15 tovrstno lovoriko, če štejemo še dosežke Sovjetske zveze. To bi bil nov mejnik absolutnih rekorderjev, saj ima naslednja najuspešnejša reprezentanca, Italija, "le" šest naslovov prvaka, ostale države niti štirih ne. Prav Italijani so tudi zadnji, ki so takšno lovoriko ubranili - to je bilo leta 2005. A o mogočnosti ruske oziroma sovjetske šole odbojke priča serija kar devetih zaporednih sovjetskih naslovov med leti 1967 in 1987.
Če bi kdo menil, da se je ta mogočnost sčasoma izgubila - ni se! V tem desetletju so Rusi še vsakič prišli do četrtfinala EP. Res pa je, da je to ob Italijanih in Srbih uspelo tudi Bolgarom, pa so nazadnje proti Sloveniji potegnili kratko. Prav poraz v četrtfinalu leta 2015 proti Italijanom je edini, ki je prekinil niz 20 zaporednih ruskih zmag na EP-jih. Če Slovenija ne bo ponovila italijanske vaje, bodo njihovi nocojšnji nasprotniki prvič po prvenstvih 1991 (kot Sovjetska zveza) in 1993 (kot Rusija) prišli do dvanajstih zaporednih zmag.
Urnaut in druščina so moč nocojšnjih tekmecev že spoznali v skupinskem delu, ko so izgubili z 0:3 in vsakič prilezli le do 21 točke. V tem delu tekmovanja sta blestela predvsem specialist za servis Dimitrij Volkov, ki je v petih tekmah dosegel 59 točk, od tega dvanajst asov, in Viktor Poletaev, ki se je ustavil pri 48 točkah in je bil še posebej razpoložen prav proti Sloveniji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta