Finale ameriškega nogometa - šov, ki ne prenese športne recesije

Borut Planinšič ml.
06.02.2021 06:00
Super Bowl presega meje športnega spektakla, zato bo jutri kljub vsem covid omejitvam spet obrnil silne milijone
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Super Bowl je šov za vse: na grozo navijačev s Floride je njihov delfin Nicholas za zmagovalce napovedal goste iz Kansas Cityja. Foto: REUTERS
Reuters

Koronavirus je testiral že skoraj vse limite, kar jih šport prenese. Jutri se spravi še nad največji šov, Super Bowl, ki v igri gromozanskih številk slabo prenese športno recesijo. V Tampi, tretjem največjem mestu na Floridi, z zavistjo gledajo na lanski izplen Miamija; navijači so v 450 kilometrov oddaljeni metropoli pustili 572 milijonov dolarjev. Tokratni Super Bowl, 55. finale najboljših moštev ameriškega nogometa, pa je ostal s kupom odpovedanih spremljevalnih dogodkov.

Poziva glavnega ameriškega epidemiologa Anthonyja Faucija, naj se na super nedeljo ne družijo, se mnogi državljani nameravajo držati. Le 28 odstotkov tistih, ki se običajno zberejo na hišnih žar partyjih ali za šankom barov, se bo tradicije držalo tudi letos. Televizija pa seveda ostane zmagovalka: 30 sekund reklame med tekmo tako kot lani stane 5,5 milijona dolarjev in znova je ves oglasni čas razprodan. A je tudi tu covid premešal karte: Budweiser prvič po 37 letih ne bo oglaševal med tekmo, zraven bo rekordno število novih podjetij iz panog, ki jim v času covida gre najbolje.

Moštvi Tampa Bay Buccaneers (poimenovano po piratih, ki so v 17. stoletju plenili pred obalo Floride) in Kansas City Chiefs (obtoževali so jih, da z ostjo puščice v grbu in z imenom kradejo zapuščino Indijancev, a ime naj bi si bili sposodili pri županu, ki je klub pripeljal v mesto - Šef je vzdevek, ki ga je dobil kot ustanovitelj skavtskega združenja) bosta igrali pred najmanjšim številom gledalcev v zgodovini Super Bowla. Najprej naj bi jih bilo 22.000, v začetku tega tedna so jih dovolili še 3000 več. Del vstopnic so razdelili, največ zdravstvenim delavcem, 14.500 so jih prodali po loterijskem sistemu. Da stadion s 65.000 sedeži ne bi kazal klavrne podobe, so iz kartona izrezljali še 30.000 navijačev.

Tradicionalni šov med polčasoma je imel lani, ko sta nastopili Shakira in Jennifer Lopez, več gledalcev kot sama tekma. Tokrat pripada Kanadčanu Abelu Tesfayu z umetniškim imenom The Weeknd. Morda ga poznate po hitu Blinding Lights, na Billboardovi lestvici je imel še štiri komade, ki so šli na vrh. Da bo šov res pravi, je The Weeknd sedem milijonov dolarjev dal iz svojega žepa.

Ne smemo pozabiti, da je Super Bowl tudi - tekma. Konec koncev je za 43 odstotkov anketiranih Američanov ta še vedno najpomembnejša, za 22 odstotkov so na prvem mestu reklame, saj so prave male umetnine in za takšen denar kaj drugega niti ne smejo biti, 16 odstotkov jih najbolj nestrpno čaka polčas šov. To bo sploh prvi finale, ki ga bo eno od moštev igralo na svojem stadionu. Los Angeles je bil izbran za 55. Super Bowl, a so ga zaradi strahu, da tam novi stadion ne bo dokončan, premaknili v Tampo. Prvič bo med sodniki ženska. Toda na terenu se bo vse vrtelo okoli veterana Toma Bradyja, podajalca domačih.

Čeprav Šefi branijo naslov prvakov (skupno imajo dve trofeji, Tampa eno), za prave mejnike igra 43-letnik. Ne le zato, ker bo najstarejši igralec v zgodovini Super Bowla. To bo zanj že rekordni deseti finale lige NFL, med aktivnimi športniki onstran Atlantika se lahko z njim primerja le LeBron James, desetkrat finalist košarkarske NBA. James je osvojil štiri trofeje, Brady gre po sedmo, tudi to bi bil rekord NFL. V ameriškem poklicnem športu pa številka ena še naprej ostane velikan moštva Boston Celtics Bill Russell, enajstkrat prvak NBA.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta