(FOTO) Dirka po Franciji: Niti v garderobi ni bil, pa je Mark Cavendish spet na vrhu kolesarskega sveta

Skoraj vsi so že obupali nad britanskim sprinterjem, a je vstal od mrtvih in lahko celo preseže legendarnega Eddyja Merckxa.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na dirki po Sloveniji v štirih poskusih še ni dosegel zmage, na Touru jih ima že 31.
Andrej Petelinšek

Štirikrat je nastopil na dirki po Sloveniji, a ni zmagal niti v eni etapi, pa čeprav je sprinter svetovnega slovesa, eden najboljših, kar jih je sploh kdaj bilo v kolesarstvu. In ko so skoraj vsi nad Markom Cavendishem že obupali, ker je imel sezone za pozabo, je 36-letni Britanec vstal od mrtvih. Najprej je dobil štiri etape na dirki po Turčiji, kar pa še ni potrdilo povratka na veliko sceno. Šele ko je na Tour vskočil kot menjava za poškodovanega Irca Sama Bennetta, ki je lani osvojil (zeleno) majico kot edini Neslovenec (druge sta Roglič in Pogačar), in dosegel že 31. zmago na največji dirki na svetu, ni več dvomov - topovska krogla se je vrnila. Zdaj le še za tri zmage zaostaja za rekorderjem Toura, legendarnim Belgijcem Eddyjem Merckxom.

Andrej Petelinšek

"Ne vem, kaj naj rečem, zelo posebno je že biti tukaj. Nisem si mislil, da se bom še kdaj vrnil na to dirko, ker ima Deceuninck-Quick Step najboljše moštvo na svetu," je povedal Cavendish. Po lanski neuspešni avanturi pri Bahrainu je jeseni razmišljal že o koncu dvanajstletne kariere v svetovni seriji - na francoski pentlji ni dirkal že tri leta, slavil pa ni že od leta 2016 -, a je po številnih težavah dobil še eno priložnost pri Belgijcih, za katere je vrtel pedala že v obdobju 2013-2015 in takrat prvič slavil v Fougeresu. Šef moštva mu je tokrat dal najnižjo plačo. "Imamo že več kot sto zmag na grand tourih, pa še nisem videl jokati celega moštva. Cavendish je bil motiviran kot majhen otrok, saj je tu želel zmagati še enkrat. Če zdaj nisi čustven, ne boš nikoli," je izjavil Patrick Lefevere.

Andrej Petelinšek

"Zvezde so se poravnale. Nikoli nisem želel nikomur nič slabega, a je dobro spet biti zdrav in imeti srečo," je dejal Britanec. Z 49 zmagami na vseh grand tourih je tudi tretji na večni lestvici za Merckxom (64) in Mariem Cipollinijem (57) ter zdaj za eno prehiteva Alessandra Petacchija. Srečo je imel tokrat v Bretanji, ker so zadnjega ubežnika Brenta van Moera (Lotto Soudal) ujeli šele 200 metrov pred ciljem. "Mark je legenda. Niti v garderobi ni bil, ko smo izbirali ekipo za Tour, priključil se je v zadnjem trenutku, ampak je dokazal, da je pravi profesionalec," je dejal njegov zadnji mož v vlaku, Danec Michael Morkov. Kasper Asgreen, ki bo kot danski državni prvak svojo priložnost iskal v naslednji etapi, pa nam je povedal: "Tudi če ne bi bil njegov moštveni kolega, bi bil nanj zelo ponosen, a biti del ekipe, ki mu je k temu pripomogla, je nekaj neverjetnega." Quick Step je s 34. zmago letos prvi na lestvici med ekipami, sledita Ineos (28) in Jumbo Visma (20.).

Rezultati 4. etape, Redon - Fougeres, 150,4 km: 1. Mark Cavendish (Velika Britanija/Deceuninck - Quick Step) 3.20:17, 2. Nacer Bouhanni (Francija/Arkea Samsic), 3. Jasper Philipsen (Belgija/Alpecin-Fenix), 28. Tadej Pogačar (UAE Emirates), 43. Matej Mohorič (Bahrain Victorius), 61. Primož Roglič (Jumbo Visma), 76. Luka Mezgec (vsi Slovenija/BikeEchange), vsi isti čas; vrstni red: 1. Mathieu van der Poel (Nizozemska/Alpecin) 16.19:10, 2. Julian Alaphilippe (Francija/Deceuninck) +0:08, 3. Richard Carapaz (Ekvador/Ineos) 0:31, 6. Pogačar 0:39, 20. Roglič 1:35, 39. Mohorič 3:29, 61. Mezgec 7:41. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta