(FOTO) Led in voda pa je Pogačarjeva rumena majica na varnem

Uroš Gramc
11.07.2021 21:45
Tadej Pogačar je uspešno prestal napade v prvih gorskih etapah v Pirenejih pred današnjim zadnjim dnem počitka na 108. dirki po Franciji
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

Prvi konec tedna v Pirenejih, ki bo ponudil kar 25 kategoriziranih vzponov, uvodni od skupno petih etap na meji med Španijo in Francijo ter še obisk najvišje točke 108. Toura v Andori, a težavni začetki odločilnih spopadov za rumeno majico niso prinesli sprememb v skupnem seštevku. Tadej Pogačar se je še utrdil v rumeni majici, brez težav je odbil napade vseh največjih konkurentov - Richarda Carapaza, Rigoberta Urana in Jonasa Vingegaarda - in obdržal do sekunde identično prednost pred njimi, kot jo je imel ob vstopu v gorate predele. Sobota in nedelja sta bili za ubežnike, slavila sta Nizozemec Bauke Mollema in Američan Sepp Kuss, v ozadju pa se je bila bitka med kandidati za proslavo na Elizejskih poljanah.

Bauke Mollema
EPA
Sepp Kuss
EPA

Kdor je na Mont Ventouxu sredi prejšnjega tedna videl priložnost za zlom Pogačarja, se je krepko zmotil, saj lanskega zmagovalca dirke po Franciji vročina v novih gorskih etapah ni zdelala. Dobro se je pripravil nanje, velike količine ledu in vode so pripomogle, da mladenič s Klanca pri Komendi ni zakuhal, ko je šlo zares. "To je bilo zelo pomembno. Počutil sem se dobro." Pogačarjevi Emirati so napade - tudi ker je bil zadnji tekmovalni dan drugega tedna in bo karavana danes v Andori pred vstopom v odločilnega počivala - pričakovali. Britansko moštvo Ineos Grenadiers, ki že vso dirko rado prevzame pobudo, se je spet postavilo na čelo karavane, a odločilnega napada njihov kapetan Carapaz ni zmogel. "Hitro so začeli narekovati tempo, ampak nisem imel težav, na zadnjem vzponu sem le sledil ostalim," je povedal mož v rumeni majici.

Jonas Vingegaard je v Pirenejih neuspešno napadel rumeno majico.
EPA
Bistveno več bodo morali pokazati tekmeci, če bodo želeli slovenskemu asu sleči rumeno majico. 
Epa

No, tudi odgovoril je na napade. "Bilo jih je veliko, na koncu pa sem bil vesel, da smo ostali skupaj. Pri enem kilometru do vrha sem si rekel, da je boljše, da postavim ritem, ker sem vedel, da je spust zahteven in nisem hotel loviti," je za nacionalno televizijo pojasnil taktiko. Dokazal je, da ima kakšno prestavo več od tekmecev, zato ni bil v škripcih, ker je zgodaj ostal sam, brez moštvenih pomočnikov pri Emiratih. Carapaz je takrat imel ob sebi še trojico. "Nisem bil zaskrbljen, ker sem vedel, da se dobro počutim. Fantje so me prej dobro ščitili, vse sem imel. Tokrat je bilo pomembno le, da se nisem pregrel, da sem imel ves čas vodo," je razložil, od kod je pretila največja nevarnost. Se je pa tudi otresel Guillauma Martina. Francoz je v soboto z uspešnim pobegom poskočil za sedem mest na drugo, štiri minute za Pogačarja, dan kasneje pa ob spustu izpustil najboljše in znova zdsnil na osmo ...

Zgodaj je Pogačar ostal brez moštvenih kolegov.
EPA

Tako je zdaj Slovenec prvi po Nemcu Jan Ullrichu leta 1997, ki ima po 15. etapi več kot pet minut prednosti. In kot kažejo razmerja na cesti, tudi odlične izglede, da bo v rumeni majici krmaril še čez tri gorske etape v Pirenejih, ravninsko in kronometer blizu Atlantika vse do nedelje v Parizu. A najprej zaslužen prosti dan. "Upam, da bom lahko dlje spal. Potem gremo malo na kolo, sicer pa bomo veliko počivali," je Tadej Pogačar razkril jutrišnje plane.

Rezultati, 14. etapa, Carcassonne - Quillan, 183,7 km: 1. Bauke Mollema (Nizozemska/Trek Segafredo) 4.16:16, 2. Patrick Konrad (Avstrija/Bora Hasgrohe) +1:04, 3. Sergio Higuita (Kolumbija/EF Education Nippo) isti čas ... 18. Tadej Pogačar (UAE Emirates) 6:53, 82. Luka Mezgec (BikeExchange) 17:04, 111. Matej Mohorič (vsi Slovenija/Bahrain Victorius) 17:42; 15. etapa, Ceret - Andola la Vella, 191,3 km: 1. Sepp Kuss (ZDA/Jumbo Visma) 5.12:06, 2. Alejandro Valverde (Španija/Movistar) +0:23, 3. Wout Poels (Nizozemska/Bahrain Victorius) 1:15, 22. Pogačar 4:51, 29. Mohorič 5:25, 118. Mezgec 26:27; vrstni red: 1. Pogačar 62.07:18, 2. Rigoberto Uran (Kolumbija/EF) +5:18, 3. Jonas Vingegaard (Danska/Jumbo) 5:32, 4. Richard Carapaz (Ekvador(Ineos Grenadiers) 5:33, 5. Ben O'Connor (Avstralija/AG2R) 5:58.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta