(FOTO) Težki dnevi za Pogačarjem, a niti brez njega Slovenija ni brez možnosti za tretjo zmago na Stari dami

Uroš Gramc Uroš Gramc
23.04.2022 19:57

Matej Mohorič si je odpočil bo brutalnem Pariz-Roubaixu in bo hranil moči za finiš na dirki Liege-Bastogne-Liege

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovenski trojček v Emiratih: Jan Polanc, Urša Pintar, Eugenia Bujak 
Uroš Gramc

Že pred predstavitvijo ekip za nedeljsko eminentno klasiko Liege-Bastogne-Liege je bilo jasno, da Tadej Pogačar ne bo branil lanske zmage, že nekaj dni prej pa, da Primož Roglič ne predlanske. Novico o odstotnosti Komendčana so najprej sporočili iz njegovega moštva UAE Emirates, nato je to prek Instagrama storil še sam. Po smrti v družini je že v četrtek odpotoval v Slovenijo in se ni vrnil. 

"Zadnji dnevi so bili težki, ampak bi se vsem rad zahvalil za razumevanje. Posebna zahvala za podporo v tem položju gre moštvu UAE Emirates in še posebej Mauro Gianettiju in predsedniku ekipe, Matarju," je sporočil Pogačar. Pred tega družbenega omrežja so ga podprli številni, med njimi tudi kolesarji. 

"Družina je na prvem mestu. Najpomembnejše je srce. Ta dogodek se nas je zelo dotaknil in z vsemi močmi podpiramo Tadeja. Pred nami je lepa dirka, ampak to je vse, to je le dirka," je v Liegu dejal šef ekipe Emiratov Mauro Gianetti

Sedmo mesto za Staro damo je v ekipi, ki bo z Janom Polancem imela slovensko udeležbo, Urši Pintar pa se je pri dekletih pridružila še Eugenia Bujak, zasedel Američan Brandon McNulty, številko ena pa bo imel na hrbtu Marc Hirschi, ki je pred dvema letoma osvojil drugo mesto. "Še vedno imamo zelo močno moštvo in upamo na dober rezultat. Moja forma se z zadnjimi dirkami dviguje," je dejal 23-letni Švicar, ki je bil v sredo na Valonski puščici na 32. mestu. 

To je po nedeljskem Pariz-Roubaixu izpustil Matej Mohorič, ki je včeraj prispel v Belgijo. "Letos sem nastopal na vseh največjih klasikah, to smo načrtovali že čez zimo, zato sem se dobro pripravil. Nisem nastopal ob sredah na manjših klasikah, ker ni dovolj časa za regeneracijo. Na dolgi rok telo pač ne zmore. Vmes sem si vedno vzel teden dni za počitek, tudi tokrat, in mislim, da sem pripravljen," je povedal Gorenjec, ki je bil na drugem belgijskem spomeniku v zadnjih dveh sezonah visoko - predlani četrti in lani deseti. 

Mohorič letos dirka samo na največjih klasikah - ob nedeljah. 
Epa

"Letos prihajamo s še močnejšo zasedbo. Nismo največji favoriti, zame je to Wout van Aert, ampak mislim, da bomo zelo zastopani v zaključku, da bomo z več kot štirimi kolesarji. Mogoče pa se dirka razplete že prej, na Redoute, ker letos izpustimo en vzpon in se od tam odpeljemo direktno na Roche-aux-Faucons. Verjetno bom svoje moči hranil za čisto zadnji vzpon, moji kolegi pa bodo poskušali z napadi že prej, da oslabimo ostale ekipe, ki niso številčno tako močne. Verjamem, da imamo realne možnosti za zmago ali pa da nam uspe vsaj za stopničke. To je naš cilj," Mohorič ni ovinkaril. 

Uroš Gramc
Uroš Gramc
Philippe Gilbert, šampion iz te regije, je požel največ aplavza gledalcev.
Uroš Gramc

Med favorite po sredini zmagi spada tudi njegov moštveni kolega pri Bahrain Victoriousu, Belgijec Dylan Teuns. Sicer bo na zelo razgibani 257-kilometrski trasi z desetimi vzponi in kar 4500 metri višinske razlike lahko zmagal samo odlično pripravljen tekmovalec. Da je Wout van Aert v tej kategoriji, je dokazal z drugim mestom na Pariz-Roubaixu, in čeprav Belgijec sploh prvič vozi to dirko, dobro ve, kaj ga čaka. "Pogosto treniram tukaj in poznam vse vzpone," je zatrdil Rogličev moštveni kolega.

Michal Kwiatkowski je bil že dvakrat na stopničkah.
Uroš Gramc

Tudi 41-letnega Alejandra Valverdeja - ki ima že štiri zmage in je pred njim z eno več le legendarni Eddy Merckx - ni za odpisati, prvo bo naskakoval svetovni prvak Julian Alaphilippe, ki si je kar sam kriv, da je ni že vknjižil, a Francoz letos ni v taki formi, kot je bil v zadnjih dveh letih. Ima pa ob sebi zelo dobrega Remca Evenepoela. Tudi Ineos - na čelu s trenutno zelo razpoloženim Michalom Kwiatkowskim (dvakrat je bil že tretji) - ima več orožij, v sredo je nase opozoril Rus Aleksandr Vlasov, tako da zna biti dirka zelo zanimiva. Start bo ob 10.20, cilj okrog 17. ure. Dekleta bodo ob 8.20 startala v Bastognu in bodo do cilja v Liegu (med opoldnevom in 13. uro) prevozila 142 km. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta