Kolesarstvo, državno prvenstvo: Ni važno kdo, le da zmaga Bahrain

Uroš Gramc Uroš Gramc
19.06.2021 08:00
Jan Tratnik bo poskušal drugi v času slovenske samostojnosti združiti naslov v kronometru in na cesti
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kot na dirki po Sloveniji se bosta na Obali spet tolkli "naši" moštvi v svetovni seriji, le da brez tujcev.
Andrej Petelinsek

Po četrtkovi posamični vožnji na čas bodo v nedeljo v Kopru kolesarji tekmovali še za državne naslove v cestni vožnji.

Kronometer je spet pokazal, kako nepredvidljivo je lahko dirkanje, čeprav je Jan Tratnik že tretjič postal prvak v disciplini, za katero je velik specialist. Jan Polanc in Pogačar se bosta na 172 km dolgi progi s 1650 metri višinske razlike zagotovo za poraz želela oddolžiti. In gledalci bodo imeli dober pogled na progo, saj bo karavana prevozila kar deset krogov skozi Triban, čez Markovec in po spustu do Žusterne ter nazaj do Bonifike, kjer bo startno-ciljni prostor. Profesionalci in člani do 23 let bodo startali skupaj (ob 14. uri, cilj je predviden po 18. uri), v pelotonu pa bodo vsi najboljši Slovenci z izjemo lanskega zmagovalca Primoža Rogliča, ki bo v pripravi na dirko po Franciji in olimpijske igre brez boja predal dres s trobojnico.

A zaradi tega ne bo ekskluzivni favorit Tadej Pogačar. Trasa je namreč manj selektivna, kot je bila lanska s ciljnim vzponom proti Krvavcu, obenem pa bolj razgibana in odprta. Tako ponuja priložnost več kolesarjem in številnim ekipam. Med slednje zagotovo spada Bahrain Victorius, če upoštevamo le ekipe iz svetovne serije. Tokrat bodo imeli "le" tri člane, v zadnjih letih, ko so imeli še kakšnega več, sta premoč kronala Matej Mohorič (leta 2018) in Domen Novak (2019), ki bosta ob prvaku v kronometru spet konkurirala za zmago. Avtsarderja zagotovo nista člana Emiratov, Pogačar in Polanc, zanimivo pa bo videti pripravljenost Luke Mezgeca (BikeExchange), ki bo iskal zavezništvo pri drugih "solistih", kot je Žiga Jerman (Androni Giocattoli), morda celo Janez Brajkovič in Kristjan Koren ... Slovenska moštva pa bodo številčnost zagotovo skušala unovčiti za medaljo kakršnegakoli leska, je pa zlato zanje težko dosegljivo.

"V soboto bomo naredili plan, kako se bomo lotili dirke. Sigurno bomo v številčni premoči in bomo poskusili zmagati. Saj ni važno kdo, jaz, Matej ali Domen, dirkali bomo kot ekipa in bomo poskušali osvojiti majico prvaka še na cestni dirki," je povedal Jan Tratnik, ki je na posebni misiji, da združi naslova. Doslej je to uspelo le Saši Svibnu (leta 1997). Z več kot enim na cesti pa se lahko pohvalijo zgolj Ptujčan Mitja Mahorič, Besničan Tadej Valjavec in Luka Pibernik iz Suhadola pri Komendi, ki je pozimi pri le 27 letih zaključil kariero.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta